Mobbing Uygulanan Öğretmen Hakkında Flaş Danıştay Kararı!
Görev yaptığı Çankırı’da kendisine okul idaresi tarafından mobbing yapıldığını öne süren öğretmen hakkında Danıştay 2. Hukuk Dairesi’nce flaş bir karara imza atıldı.
Öğretmenin, İlçe Milli Eğitim Müdürü ve görev yaptığı okul müdürü tarafından mobbinge maruz kaldığını belirleyen Yüksek Mahkeme mağdur olan öğretmen lehine tazminat verilmesine hükmetti.
Mobbing Uygulanan Öğretmen Hakkında Flaş Danıştay Kararı!
Danıştay 2. Hukuk Dairesi’ne konu olan dava 2015 yılında yaşanan olayda bir eğitim kurumunda öğretmenlik yapan kişiye, İlçe Milli Eğitim Müdürü ve okul yönetimi tarafından mobbing uygulandı. Mağdur durumda olan öğretmene karşı uygulanan mobbingte;
- Öğretmenin ders programı eğitim haftasının geneline yayılarak zorlaştırılmış ve aynı gün birkaç okula gitmesini gerektirecek şekilde program hazırlanmış,
- Aralarındaki mesafe bakımından birbirine uzak dört kula birden görevlendirme yapılmış,
- Öğretmene birbiri ile çakışan görevler verilerek işini aksatması amacı güdülmüştür.
Yukarıda belirtilen mobbing uygulamaları sonucunda mağdur olan öğretmenin ruhsal ve psikolojik durumu bozulmuş ve bu süre zarfında sağlığına kavuşmak için çok sayıda sağlık ve istirahat raporu almak durumunda kalmıştır.
Mobbing Uygulanan Öğretmen Hakkında Flaş Danıştay Kararı! Danıştay 2. Hukuk Dairesi Kararı
Söz konusu olaya ilişkin yerel mahkemede yapılan yargılamanın ardından davada mağdur olan davacı öğretmene birbirinden mesafe bakımından uzakta bulunan dört farklı okulda görev vermekten dolayı davalı ilçe milli eğitim müdürünün tehdit suçundan suçlu bulunarak hakkında adli para cezası hükmü verilmiştir.
Bunun yanında, yetkili idare mahkemesi davacı öğretmenin maddi ve manevi tazminat talebini içeren mobbing davasında söz konusu talepleri hukuka uygun bulmayarak reddetmiştir. Bu hüküm hakkında da temyiz yoluna başvuran öğretmen davanın Danıştay’a intikal etmesini sağlamıştır. Danıştay, dava dosyasını incelemesinin ardından mobbing için yeterli şartların oluştuğuna hükmederek idari mahkemesinin vermiş olduğu maddi ve manevi tazminat talebi reddi kararını oy birliği ile bozmuştur.
Mobbing Hakkında Danıştay Kararı!
Ancak Danıştay 2. Hukuk Dairesi’nin almış olduğu bu karar kesin hüküm niteliği taşımamaktadır. Nitekim yerel mahkemenin hukuka aykırı kararları olduğunu belirten Danıştay’ın bu hükümleri, idare mahkemesi tarafından bir kez daha görüşüldükten sonra kesin hüküm niteliğini kazanacaktır.
Danıştay 2. Hukuk Dairesi’nin öğretmene, ilçe milli eğitim müdürü ve okul idaresi tarafından uygulanan mobbing davasına ilişkin vermiş olduğu kararda, mobbing olarak tanımlanan kavrama da değinilmiştir. İlgili kanunlarda psikolojik taciz olarak da adlandırılan mobbing uygulamalarında şu örneklerin görüldüğüne işaret edilmiştir:
- Kendini göstermeyi engellemek
- Sözünü kesmek, yüksek sesle azarlamak, sürekli eleştirmek
- İş ortamında yokmuş gibi davranmak, iletişim kesilmesi, fikirlerine itibar edilmemesi
- Asılsız söylenti, hoş olmayan imalar, nitelikli iş verilmemesi, anlamsız işlere sürüklenmesi, ağır işler verilmesi, tehdit
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?