Evini zamanında teslim alamayan kişiler, müteahhitlerle yaşadıkları uyuşmazlıkları çözümlemek için çeşitli adımlar atabilirler. İşte yapılması gerekenler:
Müteahhit Evi Teslim Etmiyor Ne Yapmalıyım?
Eğer müteahhit evi zamanında teslim etmiyorsa, ilk adım olarak durumu belgelemek önemlidir. Mevcut durumu fotoğraflar, yapı denetim belgeleri ve 3. kişi raporları ile ispatlayabilirsiniz.
Bu aşamadan sonra, esas davayı açmadan önce delil tespit davası açılması önerilir. Bu süreçte uzman bir avukattan destek almak faydalı olacaktır.
Geç Teslim Ayıp mıdır?
Evet, Türk Borçlar Kanunu’na göre, kararlaştırılan sürede malın teslim edilmemesi ayıplı mal kapsamında değerlendirilir. Bu, tüketicinin haklarını koruma altına alır.
Geç Teslimden Kaynaklı Kira Alacağı Nedir?
Eğer konut, taahhüt edilen tarihte teslim edilmediyse, teslim tarihine kadar kira alacağı talep edebilirsiniz. Ancak, tüketici uyuşmazlıklarında arabuluculuk 2020 yılı itibariyle dava şartı haline gelmiştir.
Müteahhit Sözleşmeye Uymazsa Ne Olur?
Müteahhit sözleşmede belirtilen yükümlülükleri yerine getirmediğinde, arsa payı sahipleri sözleşmeyi feshedebilir. Ayıpla ilgili problemlerin çözülmemesi durumunda mahkemeye başvurulabilir.
Parası Ödenen Malın Teslim Edilmemesi Nereye Şikayet Edilir?
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre, tüketici işlemleri ve uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıkların çözüm yeri; tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı yerdeki Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleridir.
Müteahhidin Sorumluluğu Kaç Yıl?
Açık ayıpların tespiti ve iş teslimi sonrası, gizli ayıplar için müteahhit 5 yıl süreyle sorumludur. Gizli ayıpların tespit edilmesi durumunda derhal müteahhide bildirimde bulunulması gerekir.
Müteahhit Sorumluluğunu Yerine Getirmezse Ne Olur?
İş sahibinin eseri gözden geçirme ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmemesi durumunda, yüklenici ayıp sebebiyle sorumlu tutulur. İş sahibi, bu yükümlülüğü süresinde yerine getirmezse, yüklenici iskan ruhsatı alma yükümlülüğünden muaf tutulur.
Teslim Tarihinde Teslim Edilmeyen Konut İçin Ne Yapılır?
Tüketici Mahkemesi, son zamanlarda kişilerin satın aldıkları evlerin teslim edilmemesi ile alakalı çok sayıda şikâyet aldı.
Teslim Tarihinde Teslim Edilmeyen Konut İçin Ne Yapılır?
Ev için para iadesi konusunda alına şikayetler doğrultusunda önemli bir karara imza atıldı. Bir tüketicinin aldığı ve teslim edilmeyen bir dava hakkında açılan davada mahkeme, önemli bir karar alarak, dairenin satın alınması için kredi veren bankayı da mesul tuttu.
Mahkeme, tüketicinin hem bankaya hem de müteahhide ödemiş olduğu paranın faizi ile birlikte iadesine karar verdi.
Teslim Tarihi Gecikmesi Firma kaynaklı Değilse Ne Yapılmalıdır ?
Evin teslim tarihinin gecikmesi sebebi ile açılacak olan dava, esasında zararın tazmini için de açılan bir dava konumundadır. Bu bağlamda, davadan olumlu bir sonuç ile ayrılmak için, bir avukat tutulması oldukça faydalı olacaktır. Öte yandan, evin teslim tarihinde teslim edilmemesi yani gecikmesi sorunu, her zaman için inşaat firmasından kaynaklı olmayabilir.
Mücbir sebeplerden, yani olağanüstü sebeplerden dolayı, konut tesliminin gecikmesinde, inşaat firmasının payı olmayabilir. Böyle durumlarda, kanunlar firmayı kusurlu görmez ve müşteri de hak iddia edemez.
Bu gibi durumların sonucunda müşterinin hak iddia edemeyeceğini bilen firmalar, yaşanan gecikmeyi kendilerinden kaynaklı değilmiş gibi göstererek, tüketicileri ciddi anlamda yanıltabilirler. Bu tarzda aldatmacalara karşı, tüketicinin oldukça dikkatli olması gereklidir.
Kira Bedelinin Sözleşmede Olması Şart Değildir
Alınacak olan konut, henüz tamamlanmamış emlak projelerinden alınıyor ise, ilk iş olarak, olumsuz bir durumda ev için para iadesi alınabilmesinin mümkün hale gelmesi için, sözleşme çok dikkatli bir şekilde hazırlanmalıdır ve sözleşme içeriğinde eksiklikler olup olmadığına özen gösterilmelidir.
Tüketicinin evi teslim alacağı tarihe kadar, kiraya çıkması gerekiyor ise, inşaat firması tüketiciye kira bedeli ödemek zorundadır. Fakat, zorunlu olan bu koşulun sözleşme üzerinde yer alması gerekli değildir.
Konut Belirtilen Tarihte Teslim Edilmediyse Ne Yapılmalıdır ?
İnşaat firması belirtmiş olduğu tarihte, evi teslim etmediyse, olağan maddi zararlar için yasal işlemlerin başlatılması gerekir. Öncelikle noter yolu ile, firmaya ihtarname çekilerek zararın karşılanması talep edilmelidir.
İnşaat firması bu ihtarnameye rağmen, tüketicinin zararını telafi etmiyor ve mevcut sorunu herhangi bir şekilde bir çözüme kavuşturmuyor ise, geriye kalan tek çözüm yolu olarak tüketici mahkemelerine başvurulmalıdır.
İnşaat Şirketi Ayıplı Mal Satmış ise Ne Yapılır ?
Sadece evin teslim tarihinin gecikmesi ile değil, farklı durumlarda da tüketiciler mağdur edilebiliyor. Bu durumların, en çok görülenlerinden birisi ayıplı mal satışıdır.
Tüketici müstakil bir konut satın almak yerine, site içerisinde yer alan, havuzu, otoparkı, spor salonu, oyun alanları ve yeşil alanları olan bir konut satın almak ta isteyebilir.
Tüketiciye, konut teslim edildiğinde, şayet site ile ilgili olan düzenlemeler bitmemiş ise, bu durum tüketicinin mağdur olması anlamına gelir ve tüketici yasal haklarını kullanarak, ev için para iadesi alma gibi sonuçlara ulaşabilir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?