Nafaka Artırım Davası Nasıl Açılır? Nafaka artırım davası nerede açılır | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Nafaka Artırım Davası Nasıl Açılır?

nafaka-artirim-davasi

Nafaka Artırım Davası Nasıl Açılır? Nafaka artırım davası açmak boşanmanın sonuçlanmasıyla karara bağlanmış olan nafaka miktarının çeşitli sebeplerle arttırılma talebi üzerine açılmaktadır.

Genel olarak nafaka davası açılması için sebepler:

  • Enflasyon,
  • Tarafların hayat şartların oluşan iyileşme ya da gerilemeler,
  • Paranın değer kaybı,
  • Giderlerin artması vb. Sebeplerle açılmaktadır.

Nafaka Artırım Davası Nasıl Açılır?

Nafaka artırımı davası için Aile Mahkemesi görevlendirilmiştir. Nafaka alacaklısının ihtiyaç ve gereksinimlerine göre nafaka yükümlüsü olan kişinin gelir durumuna göre dava sonuçlanmaktadır.

Nafaka artırım davası nasıl açılır ve nafaka türleri nelerdir:

  • Yoksulluk nafakası,
  • Tedbir nafakası,
  • İştirak nafakası olarak belirlenmiştir.

İştirak nafakası boşanmanın ardından velayet kendisinde olmayan eşin, çocukların bakımı ve eğitim giderlerini karşılaması üzerine hakim tarafından hükmedilen bir nafakadır.

Yoksulluk nafakası ise boşanma neticesinde yoksulluğa düşecek olan tarafın talep edeceği bir nafakadır. Tedbir nafakası ise boşanma davası sürerken talep edilen nafakadır.

Yoksulluk ve iştirak nafakası çeşitli durumlar sebebiyle yetmemeye başlayabilir. Bu gibi durumlarda nafaka alan taraf, artırım davası talep edebilir.

Nafaka Artırım Davası Hangi Durumlarda Açılır?

Nafaka artırım davası açmak için gerekli şartlar çeşitlidir. Nafaka alacaklısı, aldığı nafakanın yetersiz kalması durumunda bu davanın açılmasını talep edebilir.

Nafaka ödemekle yükümlü olan tarafının mali durumunda iyileşmeler söz konusu olduğunda bu dava talep edilebilir. Diğer durumlar:

  • İştirak nafakası alan taraf, çocuğun devlet okulundan özel okula geçmesi veya spor gibi kurs ya da etkinliklere başlaması durumunda bu davayı talep edebilir.
  • Nafaka alan kişinin ekonomik durumu kötüleşmişse nafaka artırım davası açılabilir.

Nafaka Kaç Yılda Bir Artırılır?

Nafaka artırma süresi genellikle 1 yıldır. Her yıl nafaka bedelinde enflasyona bağlı olarak artış yaşanmaktadır. Nafakanın ne kadar artacağına ve ne zaman artacağına yönelik kararı mahkeme vermektedir. Nafaka zamları her yıl artış göstermektedir. Genellikle ocak ayı itibari ile artış gösterse de şubat ve mart aylarına da sarkabilmektedir.

Nafaka ödemelerinde genellikle yüzde 15’lik bir artırım söz konusudur ve her yıl belirlenen oranlarda nafaka ödemelerine zam gelmektedir. 2018 yılında yüzde 15 olarak belirlenen nafaka zammı, 2019 yılı için de geçerli olmuştur. Nafaka türlerine göre farklı zam oranları belirlenmemekte ve her nafaka türü için aynı zam bedeli uygulanmaktadır.

Nafaka artırım davası nerede açılır

Nafaka artırım davası nerede açılır

Nafaka artırma zamanı her yılın başında yapılmaktadır. Bu neden ile nafaka ödemelerinde eğer artış yapılacak ise bu artış 1 yıl sonra yapılmaktadır. Ancak dönem içerisinde artış talep edilir ise nafaka zammı için mahkemeye başvuru yapılması gerekmektedir. Mahkeme için dilekçe ile başvuru yapılması istenmektedir.

Nafaka artırım davası Aile mahkemesine açılır.

Nafaka Artış Oranı Nasıl Hesaplanmaktadır?

Nafaka artış oranı hesaplanması için Yargıtay kararları doğrultusunda mahkemeler tarafından Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanmış ve belirlenmiş olan Üretici Fiyat Endeksi oranlarına göre belirlenmektedir.

Nafakada yapılacak olan artışa nafaka borçlusunun gelir durumunu ve nafaka alanın çocuk kapsamında gider durumları değerlendirilmektedir. Nafaka artırım davası, herhangi bir zaman diliminde açılabilir, herhangi bir zaman kısıtlaması bulunmamaktadır.

Anlaşmalı boşanmalar için de nafaka artırımı davası açmak mümkündür. Nafaka artırım davası Aile Mahkemesi’nde gerçekleşmektedir.

Nafaka artırım davası kaç duruşma sürer

Nafaka boşanma davası ve sonrası açılan davalardan olduğununu belirtmiştik.

Nafaka davası açan bir kişinin davasının sonuçlanması ortalama 241 gün olarak hesaplanırsa 8 aylık sürede sonuçlanır. Tek duruşma ile karara bağlanmış nafaka davası ise, ortalama 3.5 ay sürer.

Nafaka Davasının Sonuçlanmasını Neler Hızlandırır?

Nafaka davasının sonuçlanmasını hızlandırabilecekler şunlardır:

  • Kişinin nafaka davası ile ilgilenen uzman bir avukatının olması süreci hızlandırır. Çünkü dava dilekçesinin yazılması, verilmesi ve duruşmalar için delil toplanması gibi konularda bir uzman tarafından yönlendirilmek gereklidir.
  • Karşı taraf ile anlaşmaya varmak süreci hızlandırır. Günümüzde istenen nafakanın miktarı ile ilgili taraflar ters düşmektedir. Bu durum süreci uzatmaktadır. Eğer avukatlar aracılığı ile taraflar bir araya gelerek, belirli  bir nafakada anlaşabilirler ise dava tek duruşmada sonuçlanabilir. Bu da bir nafaka davası süreci için yaklaşık 3 ay kazanmak demektir.

Nafaka Hangi Bankaya Yatırılır?

Nafaka alacaklı olan kişi tarafından belirlenen bankanın hesap numarasına nafaka ödemelerinin yapılması gerekmektedir. Bu neden ile herhangi bir banka sınırı bulunmamaktadır. Taraflardan biri yani nafaka alacak olan taraf eğer yurt dışında yaşıyor ise yurt dışındaki banka hesabına, Türkiye’de ikamet etmeye devam ediyor ise de Türkiye’de aktif olarak kullandığı bir banka hesabına nafaka yatırılabilmektedir.

Nafakanın yatırılacağı banka için mahkemelerden herhangi bir kısıtlama ya da sınır getirilmemiştir. Ödeme alacak olan tarafın beyan ettiği bankaya nafaka tutarının yatırılması gerekmektedir.

Nafaka Ödemesi Nasıl Yapılır?

Nafaka ödemesinin yapılması için banka hesap numarası gerekmektedir. Alacaklı olan taraf aracılığı ile bildirilecek hesap numarasına ödeme yapılabilmektedir.

Açıklama kısmına nafaka olduğunun belirtilmesi ve hangi döneme ait bir nafaka ödemesi olduğunun da açıklanması talep edilmektedir. Nafakanın talep edilen tarihler içerisinde belirtilen banka hesabına yatırılması gerekmektedir.

810 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp