Nafaka Davası: İştirak Nafakası İle İlgili Emsal Niteliğinde Karar! | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Nafaka Davası: İştirak Nafakası İle İlgili Emsal Niteliğinde Karar!

Yargıtay’dan İştirak Nafakası Hakkında Emsal Karar

Nafaka Davası: İştirak Nafakası İle İlgili Emsal Niteliğinde Karar! Yargıtay’dan Müşterek Çocuk İçin İstenen Tedbir ve İştirak Nafakası İle İlgili Emsal Niteliğinde Karar!

Evlilik birliğinin sonlandırılması ve boşanmanın kararının kesinleşmesinin akabinde tarafların müşterek çocukları var ise, boşanmaya hükmeden Aile Mahkemesi hakimi çocuğun yüksek menfaati gereği çocuğun ihtiyaçlarının ve eğitim masraflarının karşılanması için tedbir ve iştirak nafakasına hükmetmektedir.

Nafaka Davası: İştirak Nafakası İle İlgili Emsal Niteliğinde Karar!

Ortak çocuk için verilen bu tedbir ve iştirak nafakası, taraflardan birinin yoksulluk nafakası alması durumunda uygulanmaya koyulmamaktadır.

Nitekim ilgili kanun ve yönetmeliklere göre boşanmanın gerçekleşmesinin ardından maddi olarak zor duruma düşecek olan tarafa verilen yoksulluk nafakası, çocuk için istenen tedbir ve iştirak nafakasından bağımsız olarak gündeme getirilmektedir.

Boşanma davası sonrası yaşanan hukuki uyuşmazlığa ilişkin görülen davada yerel mahkemenin almış olduğu karar temyiz edilerek dava dosyası Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’ne intikal etmiştir.

Yüksek Mahkeme yapılan dosya incelemeleri ve değerlendirmeleri kapsamında davanın boşanma davası olduğu ve kendisi yoksul olan kişiden ortak çocuk için tedbir ve iştirak nafakası alınamayacağından çocuk lehine nafakaya hükmedilmemesinin sonuç itibarıyla doğru olduğuna vurgu yapılmıştır.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi İncelemesi

Yüksek Mahkeme tarafından yapılan incelemede, temyiz ilamında bildirilen gerektirici sebeplerin nezdinde davalı ve karşı davacı konumunda olan erkeğin müşterek çocuk yararına tedbir ve iştirak nafakasına hükmedilmesine yönelik talepte bulunduğu görülmüştür.

Ancak mahkeme tarafından sosyal ve ekonomik durumları göz önünde bulundurularak talep olmadığından bahisle tedbir ve iştirak nafakasına hükmedilmemesinde talep olmadığına dair gerekçe her ne kadar doğru görülmemiş olmasa da davacı kadına yönelik yapılan inceleme sonrasında ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu kararın doğru olduğu hükmüne varılmıştır.

Yargıtay’dan İştirak Nafakası Hakkında Emsal Karar

Bu noktada davacı kadının sosyal ve ekonomik durumu göz önünde bulundurulduğunda, dosyadaki deliller kapsamında söz konusu kadının ev hanımı olduğu, boşanmanın gerçekleşmesinin ardından yetkili Aile Mahkemesi tarafından kendisi lehine yoksulluk nafakasına hükmedildiği sabittir.

Buna göre ilgili kanunlar gereğince kendisi yoksul olan kişiden müşterek çocuk için tedbir ve iştirak nafakasının alınamayacağı gerekçesiyle yerel mahkemenin vermiş olduğu çocuk lehine nafakaya hükmedilememesinin sonucu itibarıyla doğru olduğu onaylanmıştır.

Bu durumda Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, değişen şartlara göre yoksulluk nafakasının kaldırılması ve kanunlarımıza göre iştirak nafakasının her zaman için açılabileceğinin anlaşılması üzerine Hukuk Usul Mahkemeleri Kanununun 440. maddesinde sayılan sebeplerden hiçbirine uygun olmayan karara ilişkin gündeme getirilen düzeltme isteğinin reddine oy birliği ile karar verilmiştir.

381 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp