Nafaka Nasıl Belirlenir? Boşanan eşe ne kadar nafaka ödenir? İki çocuğa ne kadar nafaka ödenir? Çoğu zaman boşanma süreçlerinin ardından erkeklerin daha şikayetçi olduğu, toplumumuzda birçok kişinin, sadece kadınların alabildiğini düşündüğü nafakalar, duruma göre erkeğe de bağlanabilir.
Nafaka, Türk Medeni Kanunu 175. Maddesine göre boşanma nedeni ile yoksulluğa düşecek taraf için, kusurunun daha ağır olmaması koşulunda, geçimini diğer taraftan mali gücü oranda süresiz şekilde istenebilir. Genel olarak nafakanın sadece kadınlara bağlandığı düşünülse de ekonomik durumu daha düşük erkeklere de nafaka bağlanabilir.
Mahkeme, taraflardan birinin nafaka talep etmesi halinde şartları değerlendirir ve uygun görürse verilmesine karar verebilir. Nafakalar, Aile Hukuku’ndan doğan kişisel borç olarak değerlendirilir. Ancak kanunlar, nafakanın belirlenmesini hakim yetkisine bırakmıştır.
Bu nedenle nafaka belirleme sürecinde hakim, çok çeşitli kriterleri göz önünde bulundurur. Bu kriterlerin başında ise tarafların ekonomik durumları yer alır. Hakim nafakanın belirlenmesinde iş durumunu, diğer gelirleri, yaşam tarzı gibi kriterler eşliğinde belirler. Ayrıca nafakanın belirlenmesindeki en büyük etkenlerden biri de tarafların kusur derecesidir.
Nafaka Tutarı Artırılabilir Mi?
Nafaka ödeyen tarafın ekonomik durumunu iyileştirmesi, paranın alım gücünün düşmesi nedeni ile nafakanın yetersiz hale gelmesi, nafaka alan tarafın ihtiyaçlarının artması, ekonomik durumların bozulması gibi nedenler ile mahkeme kararıyla nafaka artırılabilir.
İştirak nafakası ödenen durumlarda, çocukların ya da çocuğun giderlerinin artması durumunda da nafaka artırımı için dava açılabilir. Karara bağlanmış nafakayı ödemeyen taraf için icra takibi başlatılabilir. İcra takibine rağmen nafaka hala ödenmiyorsa İcra ve İflas Kanunu’na göre borçlu, 3 aya kadar tazyik hapsine mahkum edilebilir.
Kimler Nafaka Alabilir?
Türk Medeni Kanunu’nda nafaka 3 çeşitte düzenlenmiştir. İştirak nafakası, tedbir nafakası ve yoksulluk nafakası olarak verilen bu nafakalarda şu kişiler hak sahibidir:
- Düzenli işi olmayan taraf,
- İşten çıkarılmış taraf,
- Asgari ücretle çalışan taraf,
- Geliri olmayan taraf,
- Ev hanımları,
- Geliri geçinmeye yetmeyecek kadar az olan taraf.
- Nafaka Avukatı ve Danışma
İştirak nafakası, boşanma sonrası çocukların velayetinin olmadığı eşin, çocukların giderlerine katkı sağlaması için verdiği nafakadır. Tedbir nafakası boşanma öncesi ya sonrası bir eşin ya da 18 yaşından küçük çocukların geçimini sağlaması için verilen nafakadır. Yoksulluk nafakası ise boşanma sebebi ile tarafın yoksulluğa düşecek olması sebebiyle verilen nafakadır.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?