Ortaklığın Giderilmesine Hangi Mahkeme Bakar? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Ortaklığın Giderilmesine Hangi Mahkeme Bakar?

Ortaklığın Giderilmesine Hangi Mahkeme Bakar?

Ortaklığın Giderilmesine Hangi Mahkeme Bakar?

Ortaklığın giderilmesine; Sulh Hukuk Mahkemesi bakar. Ortaklar herhangi bir şehirdeki Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulunamazlar.

Bahsi geçen ve ortaklığının giderilmesi istenen taşınmaz malın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesi’nde davanın açılması zorunludur. Ayrıca dava süresince herhangi bir durum oluştuğunda yapılabilecek olan başvuruların hepsi bahsi geçen taşınmaz malın bulunduğu ve davanın açıldığı Sulh Hukuk Mahkemesi’nde gerçekleştirilir.

Eğer tapuda herhangi bir kaydı bulunmayan bir mal söz konusu ise buna mahkeme bakmaz.

İzale-i Şuyu Davasını Kimler Açabilir?

İzale-i Şuyu Davası’nı, söz konusu olan mal varlığının hissedarlarından biri açabilir. Bu kişinin o taşınmaz malın tapusunda isminin olması gerekmektedir.

Resmi olarak hissedarı olmayıp da o yerin sahibinin malı kendisine verdiğinin sözünü verdiğini söyleyen biri bu davayı açamaz. Ayrıca tek bir paydaş Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak ortaklığın giderilmesini talep edebileceği gibi birden fazla paydaş da tek bir başvuru dilekçesi vererek bu talepte bulunabilir.

Bu durumda birden fazla hissedar davacı olurken, diğer hissedarlar davalı konumunda olurlar.

Ortaklığın Giderilmesi Ne Demek?

Ortaklığın giderilmesi; ortaklığın bulunduğu bir malda ortaklığa son verilmesi ve herkesin kişisel mülkiyete geçmesi durumudur. Diğer adı İzale-i Şuyu’dur.

Taşınır veya taşınmaz olan  bir malın ortaklarından bir kişi; ortaklığın bitmesini ve kendi payına düşen kısmını alabilmeyi talep etme hakkına sahiptir. Bu noktada bu paylaşım iki şekilde yapılabilir. Bütün ortaklar ortak bir karara varıp, aralarında anlaşarak malı pay edebilirler veya İzale-i Şuyu Davası açılabilir.

Bazı durumlarda ortaklığın giderilmesi için malın satılması gerekir. Bu gibi durumlarda açılan davanın sonuçlanması ve ortaklığın giderilmesi uzayabilir. Satış açık arttırma ile yapılır ve ortakların tercihleri doğrultusunda satışın yalnızca ortaklar arasında yapılması da mümkündür.

İzale-i Şuyu Davası Nedir?

İzale-i Şuyu Davası; herhangi bir maldaki ortaklığın giderilmesi için ortaklardan birinin açtığı bir davadır.

Bu davada bahsi geçen malın bütün ortaklarının yer alması zorunludur. Eğer ortaklardan biri vefat etmiş ise, vefat eden ortağın mirasçıları davaya dahil olur. Tek bir hak sahibinin olmaması, davanın sonuçlanmasına engeldir.

497 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp