Patronundan Habersiz Evlendi, Yargıtay Emsal Karar Verdi! O Damada Kötü Haber Geldi…
Yargıtay tarafından emsal niteliği taşıyan bir karar daha alındı. 5 günlük resmi evlilik izni almadan Dünya evine giren genç damat, 5 günün ardından işe dönünce patronu tarafından işten çıkarıldı. Olayı mahkemeye taşıyarak, patronuna dava açan damada kötü haber Yargıtay’dan geldi. Üst mahkeme, damadın ilk olarak izin alıp, ardından evlenmesi gerektiğine karar verdi.
Sevdiği kızla Dünya evine giren genç, düğünün ardından tekrar döndüğü işyerinde büyük bir şok yaşadı. İş akdinin tamamıyla feshedildiğini öğrendiğini, feshin haksız olduğunu söyleyen genç işçi, kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarının tahsil edilmesine karar verilmesi talebiyle birlikte İş Mahkemesi’nde dava açtı.
Mahkemede savunma yapan, gencin dava ettiği patron; davacının herhangi bir şekilde izin almadan ve haber vermeden; ardı ardına 5 gün boyunca işe gelmediğini, evlilik yapan bir işçiye izin verilip, peşinden devamsızlık tutanağı tutulmasının ise kesinlikle mümkün olmadığını; önceden izin alınması gerektiğini söyledi.
Bilgilerine ulaştığı kadarıyla davacının nişanlısından başka bir kişiye kaçmasından dolayı işe devamsızlık yaptığını, bu sebepten dolayı feshin haklı nedene dayandığını belirtilerek davanın reddine karar verilmesi talebi oluşturuldu. Mahkeme, evlilik izninden dolayı işe gelmediği gerekçesiyle davanın kabul edilmesine hükmetti. Davalı, bunun ardından kararı temyiz etti.
Dava dosyasını yeniden inceleme altına alan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinin2 numaralı bendinin, g alt bendinde; çalışanın işverenden herhangi bir şekilde izin almadan ya da haklı bir sebebi bulunmadan ardı ardına 2 iş günü ya da 1 ay içinde iki kez herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü veyahut bir ayda 3 işgünü işine devam etmemesi durumunda, işverenin haklı fesih hakkı bulunduğuna hükmetti.
Patronundan Habersiz Evlendi, Yargıtay Emsal Karar Verdi! O Damada Kötü Haber Geldi…
Kararda, davacı tarafın belirtilen günler evlilikten dolayı işverenin bilgisi dahilinde işyerine gelmediğini, bir nevi izin kullanıldığının savunulduğunu söyleyen Yargıtay 9. Hukuk Dairesi; ancak davalı şahitlerinin, davacının evleneceğini bildiklerini yalnız davacının izinli olmayıp haber vermeden işyerine gelmediğini, davacının devamsızlık yaptığı sürede kendine herhangi bir şekilde ulaşamadıklarını, farklı kişilerden davacının nişanlısını bırakarak başka biriyle kaçtığı bilgisine ulaştıklarını, iş akdi feshedildikten sonra davacının işyerine gelerek evlilik cüzdanını gösterip, gelmediği sürelerde izinli sayılmayı talep ettiğini beyan ettiklerini belirtti.
Davacıya evlilik sebebiyle izin verilerek, peşinden devamsızlıktan dolayı işten çıkarıldığını duyduklarını söyleyen davacı tanıklarının ise, davacının iş akdi sonlandırıldığınde iş yerinde bulunmadıklarını belirttikleri eklendi. Yarrgıtay 9. Hukuk Dairesi; devamsızlık sebebiyle iş akdinin haklı nedenlere dayanarak feshedildiğini kabul ederek, kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddine karar verdi ve Mahkeme tarafından verilen kararı bozdu.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?