Prime Esas Aylık Kazancın Tespiti Davası Nasıl Açılır? Prime esas aylık kazanç durumunun tespiti adına açılan davalar ile alakalı açıklamalar, Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenmiştir.
Buna göre bu davalarda görevli mahkemeler, davayı açmak isteyen kişinin ikamet adresinde ya da iş yerinin bulunduğu bölgede yer alan mahkeme olacaktır.
İşçinin Prim Hakkı Nedir?
Prim, işçinin emekli olma durumu ile ilgili koşullarında, işçinin prim ödemelerinin düzenli olarak yapılıyor olması önem arz eder.
Prim ödemelerini yapması gereken kişi, işverendir. İşverenler, kimi zaman Sosyal Güvenlik Kurumu’na yanlış bildirimlerde bulunarak eksik SGK primi yatırırlar ya da kimi zaman herhangi bir çalışma durumu söz konusu olmayan kişiler, SGK’ya çalışıyorlar ve primleri ödeniyor dolayında aks ettirilirler. Söz konusu iki durumda da prime esas aylık kazancın tespiti davası açılıyor olabilir.
İşçilerin Ücretleri Neden Düşük Gösterilir?
İşveren işçiye ödemekte olduğu ücret dolayında vergi vermek durumundadır. Bu nedenle zaman zaman işçilere ödenen kazançlar, bankalardan değil, elden yapılır ve işçinin almakta olduğu para, asgari ücret üzerinden ve düşük olarak hesaplanır.
Maliyetleri düşürmek adına iş verenler, işçilerin prim gün sayılarını yanlış bildirebilirler. Bu tarz uygulamalar, kişilerin emeklilik ile ilgili durumlarını zarara uğratır.
Prim Kazançları Konusunda Yapılan Hatalar Nasıl Giderilir?
İşverenin yapmakta olduğu, işçinin kazancıyla ilgili miktarların ve diğer ayrıntıların Sosyal Güvenlik Kurumu’na yanlış bildirilmesi gibi durumlarda işçi zarar görüyor olacağından, bu durumu önlemek ya da düzeltmek adına çeşitli hukuki yollar bulunur.
İşçilerin haklarını aramaları, İş Mahkemelerine giderek, prime esas aylık kazancın tespiti davası dilekçesi vererek dava açmaları şeklinde gerçekleşecektir.
Prime Esas Kazancın Tespiti İle İlgili Şikayetler Nereye Yapılır?
Bu konu dahilinde kişiler şikayetlerini, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne dilekçe vermek kaydı ile gerçekleştireceklerdir. İşveren ve işçi arasında yapılmış olan iş sözleşmesine şayet uymuyorsa, mağdur olan kişi, İŞKUR’a şikayet ederek durumun çözülmesini ve işveren ile alakalı gerekli yaptırımın uygulanmasını sağlayabilecektir.
İşçilerin ödenekleri eğer sürekli olarak elden verilmişse, bu konu ile alakalı tespitin yapılması, nitekim kolay olmayacaktır ancak, işçiler herhangi bir avukata gerek olmaksızın dava açarak, haklarını arayabilirler.
Prime Esas Aylik Kazancın Tespiti Davası
YARGITAY : PRİME ESAS AYLIK KAZANCININ TESPİTİ DAVASI – TESPİT DAVASI
PRİMİNE ESAS AYLIK KAZANCININ TESPİTİNE KARAR VERİLMESİ – EKSİK ARAŞTIRMA VE İNCELEMEYE DAYALI OLARAK KARAR VERİLMESİNİN İSABETSİZLİĞİ.
Dava işyerinden asgari ücret üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilen çalışmalarının eksik yatırılan sigorta primlerinin tamamlatılmasına ilişkindir. Davacının 2006 yılındaki primine esas aylık kazancının net 1.700,00 TL olduğunun tespitine karar vermekten ibarettir. Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular gözetilmeksizin eksik araştırma ve incelemeye dayalı olarak karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
SİGORTA PRİMİNE ESAS KAZANÇ TUTARININ TESPİTİ İSTEMİ – BELGELERİN AİT OLDUĞU ÇALIŞMA DÖNEMİ BAKIMINDAN YAZILI DELİL OLUŞTURACAĞI GÖZETİLEREK ELDE EDİLECEK SONUCA GÖRE HÜKÜM KURULMASI GEREĞİ .
Davada, dosyada yer alan yazılı belgeler irdelenmeli, ödemeler değinilen kapsamda ayrıştırmaya tabi tutulmalı, belgelerin, ait olduğu çalışma dönemi bakımından yazılı delil oluşturacağı gözetilmeli ve bozma ilamındaki açıklamalar da dikkate alınarak elde edilecek sonuca göre hüküm kurulmalıdır. Bu maddi ve hukuki olgular göz önünde bulundurulmaksızın, mahkemece eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme sonucu aksi şekilde karar verilmesi, usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?