Reddi Miras Kaç Gün İçinde Yapılmalı?Miras hukukunun en önemli davalarından biri olan mirasın reddi ya da bir başka deyişle reddi miras, miras bırakanın vefatı üzerine yasal ya da atanmış mirasçıların ölenin her türlü borç ve alacakları ile birlikte oluşan mirasın hak ve yükümlülüklerini reddetmesi şeklinde tanımlanmaktadır.
Hukuk sistemimizde geçerliliğini sürdüren külli halefiyat ilkesi kapsamında yasal ya da atanmış mirasçıların, miras bırakanın vefat etmesinden sonra doğrudan mirasçılık sıfatını kazanmaları söz konusu olmaktadır.
Reddi Miras Kaç Gün İçinde Yapılmalı?
Mirasçılık sıfatı kazanılması halinde yasal veya atanmış mirasçılar, artık miras bırakanın borçlarında yalnız tereke ile değil kendi şahsi mal varlıklarıyla da sorumlu bir duruma sahip olurlar.
Miras hukukundaki kanunlara göre miras, miras bırakanın ölümünün ardından mirasçılara kanunen ve derhal olacak şekilde geçmektedir. Bunun için herhangi bir irade açıklamasının yapılmasına gerek duyulmamaktadır.
Külli halefiyet ilkesi doğrultusunda miras bir bütün olarak ve kendiliğinden mirasçılara geçmektedir. Bu nedenle mirasçılar, tereke ile değil aynı zamanda kişisel mal varlıkları ile de mirastan sorumlu hale gelirler. Bu durumda miras bırakanın borca batık olması halinde mirasçıların bundan sorumlu olmamaları için “mirasın reddi” müessesi kurulmuştur.
Mirasın Gerçek Reddi Nedir?
Türk Medeni Kanunu’nun 609. maddesinde yer alan hükümlere göre, ayırt etme gücüne sahip ve kanunlara göre ergin olan mirasçıların yazılı ya da sözlü bir şekilde mirası reddettikleri yönünde koşulsuz beyanlarını miras bırakanın son yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemesi‘ne bildirmeleri durumunda miras doğrudan reddedilmiş sayılmaktadır.
Yasalar tarafından mirasçılara verilen bu hakkın kullanılabilmesi için miras bırakanın ölümü ve mirasın doğrudan intikal etmiş olması gerekmektedir.
Mirasın reddi yazılı ya da sözlü bir şekilde yetkili mahkemeye bildirilmesi yeterlidir. Bu ret beyanında hukuken herhangi bir şekil ya da usul şartı bulunmamaktadır. Ancak mirasın reddi için mirasçının fiil ehliyetine sahip olması büyük önem taşıyan bir konudur.
Nitekim mirasçı reddi miras kararı ile tereke borçlarından sorumlu tutulmaktan kurtulurken aynı zamanda mirasçı olma hakkını da kaybetmiş olmaktadır. Bu sebeple ret beyanı özel yetkiye sahip hukuki temsilci tarafından da kullanılabilmektedir.
Reddi Miras Nasıl Yapılır?
Mirası reddetmek isteyen mirasçı, miras bırakanın son yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Mahkemesi’ne yazılı be sözlü olarak beyanda bulunmak suretiyle mirası reddedebilme hakkına sahiptir.
Türk Medeni Kanunu’nun 609. sayılı maddesinde yer alan hükümlere göre ret beyanının mirasın tümünü kapsayacak şekilde kayıt ve şart öne sürmeden yapılması gerekmektedir. Aksi halde mirasçı mirası iktisap etmiş sayılır.
Mirasın Reddi Kaç Günde Yapılmalıdır?
İlgili kanunda mirasın reddi için uygun görülen hak düşürücü süre 3 ay olarak belirlenmiştir.
Bu bağlamda miras bırakanın vefat etmesinden ya da mirasçı olunduğunun öğrenilmesinden itibaren 3 aylık süre içinde mirasın reddi talebinde bulunulması gerekmektedir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?