Reddi Miras Süreci Nasıl İşler? Reddi Miras İçin Ne Yapmak Gerekir? Süresi Ne Kadar? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Reddi Miras Süreci Nasıl İşler? Reddi Miras İçin Ne Yapmak Gerekir? Süresi Ne Kadar?

Reddi Miras Süreci Nasıl İşler?

Reddi Miras Süreci Nasıl İşler? Reddi Miras İçin Ne Yapmak Gerekir? Süresi Ne Kadar? Miras bırakan kişinin ölümünden sonra yasal veya atanmış mirasçılar, bazı durumlarda reddi miras ya da diğer adıyla miras reddi davası açabilir. Mirasçılar, miras bırakan kişinin ölümünden sonra geride bıraktıkları borç ve alacaklarda şahsi olarak tüm maddi varlıklardan sorumlu hale gelir. Ancak bu tür durumlarda maddi yükümlülüğü almak istemeyen mirasçılar, reddi miras davası açarak bu mirastan vazgeçmek isteyebiliyor.

Reddi miras, sadece miras bırakan kişinin vefat etmesinden sonra yapılabilir. Ancak istisnai durumlarda, eğer miras bırakan kişinin vefatından önce bir sözleşme yoluyla da feragat hakkı kullanılabilir. Peki reddi miras süreci nasıl işler? İşte detaylar…

Reddi Miras Süreci Nasıl İşler? Reddi Miras İçin Ne Yapmak Gerekir? Süresi Ne Kadar?

Miras bırakanın ardından reddi miras süreci için mirasçı kişi Sulh Hukuk Mahkemesine bir beyan ile başvurmalıdır ve bu beyanlarda herhangi bir şekil şartı aranmaz. Bu nedenle bu başvurularda beyanlar yazılı ya da sözlü olabilir. Ayrıca bu beyanlar, reddi miras davalarında özel olarak yetkilendirilmiş olan avukat aracılığıyla da yapılabilir.

Medeni Kanun dahilinde veraset ilamı alındıktan sonra da reddi miras gerçekleştirilebilir. Veraset ilamı günümüzde, Sulh Hukuk Mahkemesinin yanı sıra noterden de alınabilir. Yasal olarak miras üç ay içinde reddedilebilmektedir.

Miras Reddi Süresi Ne Kadar?

Miras bırakanın vefatından sonra eğer yasal mirasçılar arasından herhangi biri mirası reddederse ve diğer mirasçılar mirası reddetmezse, mirası reddedenin payı, miras açıldığında kendisi sağ değilmiş gibi diğer mirasçılara geçmektedir. Yasal süre içerisinde mirası reddetmeyen mirasçı, mirası kayıtsız şartsız şekilde kabul etmiş sayılır.

Yasal olarak miras üç ay içinde reddedilebilir. Bu üç aylık süre kanuni mirasçılar iler mirasçı olduklarını öğrendikleri kanıtlanmadığı sürece miras bırakan kişinin ölümünü öğrendikleri gün itibariyle, atanmış mirasçılar içinse miras bırakan kişinin bu sahipliğinin kendilerine resmi olarak açıklandığı tarih itibariyle başlar.

Reddi Miras Davalarında Ne Yapılır?

Mirasın reddine dair tüm işlemler, miras sözleşmelerinden doğan tüm davalar ve miras nedeni ile istihkak davalarında özellikle müvekkillerin bir danışmanlık hizmeti almaları tavsiye edilmektedir. Zira bu davalar kimi zamanlarda beklenenden ve düşünülenden daha karmaşık bir hal alabilmektedir. Bu olası karışıklıkta mirasçının hak kaybı yaşama ihtimali vardır.

Daha Fazla Bilgi İçin Miras Hukuku Avukat Ve Danışma Konularını Okuyup Bilgi Sahibi Olabilirsiniz…

808 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

    Telefon WhatsApp