Satın Alınan Ev İade Edilebilir Mi? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Satın Alınan Ev İade Edilebilir Mi?

Satın Alınan Ev İade Edilebilir Mi?

Satın Alınan Ev İade Edilebilir Mi? Satın alma işlemi gerçekleşen bir evin iade edilmesi, mümkün olmakla birlikte bazı kriterler aracılığıyla sınırlandırılmaktadır.

Satın Alınan Ev İade Edilebilir Mi?

Bu sürecin manipüle edilmemesi adına belirlenen kriterler Tüketici Hakları tarafından oluşturulmaktadır.

Satın alınan ev iadesi için öncelikle yapılan satış işleminden ev sahibinin müşteri olarak tanımlanması gerekmektedir. Fakat bazı durumlarda arsa sahipleri anlaşmalarını inşaat firmaları ile yaptıkları için süreçlerin mahkeme üzerinden sürdürülmesi gerekmektedir.

Satın Alınan Ev İade Edilebilir Mi?

Satın Alınan Evin İade Hakkı

Satın alınan evin hangi durumlarda iade edilebilir sorusu ev sahibi ve müşterilerin niteliklerinin yanı sıra evin tapu işlemlerini de cevapta barındırmaktadır. Satın alma işlemlerinde oluşacak şikayet ve iade durumları Tüketici Haklarından hareketle belirlenmektedir.

Bir evin satın alınması sonrasında oluşan özel durumlar sebebiyle iadesi gerektiğinde on dört iş günü sınırı bulunmaktadır. Fakat ev ile ilgili oluşan bazı sorunlu durumlar sonucunda on dört gün sonrasında ilgili kriterler göz önünde bulundurularak satın alınan ev iadesi yapılabilmektedir.

Müşteri tarafından satın alınan evin on dört gün sonrasında iadesi için oluşacak durumlar şu şekilde sıralanmaktadır:

  • İmar düzenlemelerine aykırılık
  • İskan ruhsatı bulunmaması

Bu durumlar Tüketici Hakları aracılığıyla satın alma işleminde hiçbir kriter aranmaksızın hukuki ayıp niteliği taşımaları sebebiyle iadesi kabul edilmektedir.

Satın Alınan Evin İade Aşamaları

Evin satın alma işlemlerinin iade edilme süreçleri için öncelikle satın alınan evin imar düzenlemeleri ya da iskan ruhsatı ile ilgili ayıplı olma durumları belgelendirilmelidir. Bu belgelendirme sonucu olarak Tüketici Hakları tarafından müşteriye bazı iade seçenekleri sunulmaktadır.

Satın alma işlemi ile ilgili olarak; konut değişimi, bedel indirimi yahut onarma ve düzenleme gibi seçeneklerden birisi tercih edilebilmektedir. Tercih hakkı müşteri tarafından belirlenmekte olup süreçler onaylanmanın ertesinde uygulanmaktadır.

Tercih edilen işlemin uygulanabilmesi için ilgili tercih doğrultusunda ortalama otuz iş günü içerisinde başvuru yapılmış ve sürecin başlatılmış olması gerekmektedir. Satın alma işlemlerine ilişkin evrakların ve ayıplı mülk olduğuna ilişkin resmi durumların belirtildiği belgeler ile yapılan başvuruların takip işlemleri sürdürülmektedir.

Ev İadesinde Sunulan Tercihler

Bir evin satın alınmasının ardından iadesi için yapılan tercihler, evin durumuna ve müşterinin yönelimine göre değişim göstermektedir. Bu tercihler yapılırken önemli olan ilk aşama evin ayıplı olduğuna dair resmi evrakların bulundurulmasıdır.

Ayıplı bir evin tespit edilmesinin akabinde kişiler, Tüketici hakları üzerinden satın alınan ev iadesi başvurusunda bulunabilmektedirler. Yapılan başvurunun ardından müşterinin hakkı şu üç yolla korunmaktadır:

  • Yapılan sözleşmeden bir zarara uğramaksızın cayılması
  • Satın alınan konut değerince yeni bir konutun satın alma işlemlerinin başlatılması
  • Satın alınan konutun oluşan ayıp tutarınca bir ücret bedeli tahsil edilmesi
  • Satın alınan konutun problemli durumunun resmi kurumlarca çözülmesi

Müşteri, yukarıda belirtilen tercihlerden herhangi birini yapmakta özgürdür. Bu işlemler yalnızca resmi evraklar ile imar ve iskan durumlarında problem oluşan konutlar için geçerli olmaktadır.

4.346 Görüntülenme

SORULAR

  1. Bahadır H. dedi ki:

    Merhabalar.. 2018 Eylül ayında sıfır daire aldım. Kışın dairenin yan duvarları ve tavandan oldugu gibi su akıyor. Bu durum bilir kişi tarafından kayıt altına alınmıştır. Bundan sonra nasıl bir yol takip etmem lazım yardımcı olabilirmisiniz.

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp