Senet Ne Zaman Avukata Verilir? Ödenmeyen senet için avukata verilme süresi borcun ödenmesi için belirlenen son tarihe kadardır, bu sürenin dolmasının ardında hukuki süreç başlatılır.
Senet Ne Zaman Avukata Verilir?
Borçlu bulunan bir kişinin senet üzerinde belirtilen ücreti zamanında ödememesi durumunda alacaklı kişi, icra takibi başvurusunda bulunabilir.
Senet Üzerinde Olması Gereken Bilgiler
Bir senette bulunması gerekenler ilerleyen zamanlarda taraflara herhangi bir problem yaşatmaması açısından oldukça önemlidir.
Bilinen her senette yer alması gereken zorunlu bazı şeyler vardır, bunlardan biri ve en önemlisi senedi imzalayacak olan kişinin borç sahibi olacağının net bir şekilde ifade edilmesidir.
Belirlenen vade süresi ve son bulma tarihi de senette açıkça belirtilmelidir. Senedin geçerli olabilmesi için ek olarak, aşağıda yer alan bilgilerin de eksiksiz ve doğru bir şekilde senet üzerinde olması gereklidir.
Bu bilgiler;
- Senedin düzenlendiği mekan
- Senedi hazırlayan kişinin imzası
- Borcun ödeneceği yer, olarak belirlenmiştir.
Senet İcraya Nasıl ve Neden Verilir?
Ödenmeyen senedin icraya verilebilmesi için yapılacak olan ilk işlem İcra Dairesi’ ne başvuruda bulunmaktır. Yapılan başvuru sonrası icra takibi başlatılır ve borçlu olan kişinin adresine İcra Dairesi tarafından ödeme emrinin bulunduğu bir tebligat gönderilir.
Tebligatın borçlu olan kişiye ulaşmasının ardından, ödeme yapılması için verilen süre 10 gündür.
Tebligatın borçlu kişiye ulaşmış olması ve buna rağmen 10 gün içinde ödeme yapmaması durumunda, hacze tabii tutulmak üzere borçluya ait değerli gayrimenkul veya taşıtlara ihtiyati tedbir uygulanır.
Şayet ödeme yapıldı ve ödeme tutarı alacaklı kişiye ulaştıysa, borçlu olan kişinin icra takibine itiraz etmesi gereklidir. Borçlu olan kişi ödemeyi yaptığına ilişkin itirazda bulunduktan sonra ve ödemeyi yaptığını ispatlamasının ardından icra takibi kaldırılır ve senet fesih edilir.
Ödeme Emrine İlişkin Yapılan İtiraz
İcra Dairesi ödeme tebligatı, borçlu bulunan kişiye ulaştıysa ve borçlu kişi bu ödeme emrinin haksız sebeplerden dolayı kendisine ulaştığını düşünüyor ise 5 gün içerisinde ödeme emrine itirazda bulunabilir.
Ödeme emrine itiraz durumunda, İcra Dairesi borçlunun neden itirazda bulunduğunu açıklamasını ve kendisini kanıtlamasını ister. Borçlunun açıklamasının yerinde bulunması ve kendini haklı çıkarması durumunda ödeme emri geri çekilir.
İcra Masrafları Kim Tarafından Ödenir?
İcra Dairesi müracaatı sonrasında başlayan icra süresince, borçlunun borcunu ödemesi için alıcı tarafından katlanılan her ücret borçluya ait olur. Yani icra süreci boyunca gerçekleştirilen tüm harcamalar ve maliyetler borçlu taraftan tahsil edilir.
İcra Başvurusu Nasıl Yapılır?
Ödeme emri başvurusu, İcra Müdürlükleri’ ne yapılır. Alacaklı olan taraf senet ile birlikte İcra Dairesi’ ne gider, ardından borçlu bulunan taraf İcra Dairesi tarafından ödeme emri tebligatı gönderilir.
Tebligatta borcun 10 gün içerisinde ödenmesi gerektiği belirtilir, şayet borcun ödenmemesi durumunda gerekli hukuki süreç ve haciz işlemleri başlatılır.
Ödenmeyen Senet İçin Hapis Cezası Uygulanır mı?
Senedin ödenmemesi durumunda borçlu kişi hapse girmez veya adli para cezası ödemez. Ödenmeyen senetler için kara liste ve haciz gibi hukuki yaptırımlar uygulanabilir.
SORULAR
Elimde alacağım para karşılığı senet var denetim tarihi geçti benden borçlu süre istiyor ödemez vebu senetin bitiş günü sonrası zararımı karşılar mı ve bu kişinin başka içrası var kefile intikal eder mi..
Merhaba efendim 7 ay 15 gün bir inşaat firmasında sıhhi tesisatçı olarak çalıştım 7 ay 15 günün sonunda izine ayrıldım 4 günlüğüne ve 4 gün bitmeden iş akdime son verildi benim isteğim olmamasına rağmen. Peki bu durumda tazminat alabilir miyim? Yardımcı olabilir misiniz teşekkürler
merhaba öncelikle işlerinizde kolaylıklar diliyorum.
benim iki sorum olacak yardımcı olursanız çek sevinirim.
şimdiden teşekkür ederim.
bir arkadaşıma bir kısmı elden bir kısmı banka havalesi şeklinde borç verdim. senet işleriyle ilgili bir bilgim münasebetim hiç olmadı , o yüzden çalıştığım iş yerinden örnek senet alarak arkadaşıma doldurmasını söyledim. Kendi el yazısı ile doldurdu fakat örnek senede bakarak doldurduğu için nakden yazması gereken kısma malen yazdı. Bende işi bilmediğim için gözümden kaçırdım. size sorum ben mal satışı yapmamama rağmen bu senedi icra takibine aldırabilir miyim.?
2.sorum eğer bu şahsın üzerine hiçbir mal varlığı veya geliri yoksa senedi tahsil edememe gibi bir durum söz konusu olur mu ?
yardımınız için tekrar teşekkür ederim. Saygılar