Boşanma Davasında Mallara Tedbir Konulması

Boşanma Davasında Mallara Tedbir Konulması Nasıl Olur? Boşanma davası sonucu tarafların mallar üzerine tedbir kararı çıkarması, davalı tarafın evlilik birliği içinde edinilen malların satışını gerçekleştirmesini engellemek üzere yapılmaktadır.

Boşanma davası öncesinde de ihtiyati tedbir kararı olarak yapılabilen bu işlem, dava ile neticelendirmediğinde kısa süre içerisinde geçersiz sayılabilmektedir.

Boşanma Davasında Mallara Tedbir Konulması

Boşanmadavasının ardından açılacak mal rejimi davası ile mallara tedbir konulması için öncelikle boşanma davası açılmasıgerekmektedir. Boşanma davası açıldıktan sonra ayrı bir dava ile açılmasıgereken mal rejiminin tasfiyesi davasında evlilik birliği içinde edinilen mallaratedbir konulması gerçekleşebilecektir. Taşınabilir ya da taşınmaz mallarınortak olarak kazanılması sonucunda taraflardan birinin hak kaybı yaşamaması yada satış işlemlerinde üçüncü kişilerin mağdur olmaması adına tedbir kararınaihtiyaç duyulmaktadır.

TedbirKararı Hangi Durumlarda Gereklidir?

Boşanmasürecinde çıkarılan tedbir kararının gerekliliği, tarafların hak kaybını önlemeyeyöneliktir. Bu sebeple tedbir kararının gerekli olma durumları şu şekildesırlanmaktadır:

  • Davanınsonuçlanmasına kadar geçen süreçte mal paylaşımında zorluk oluşacağının tespitedilmesi
  • Malpaylaşımına yönelik imkânsızlıkların oluşacağının ön görülmesi
  • Gecikmedurumunda tarafların mal üzerinden işlem başlatabileceğinin düşülmesi
  • Ortakedinilen malların zarara uğrayacağının ön görülmesi

Yukarıdakisebeplerden bir ya da birkaçının davacı taraf aracılığıyla belirlenmesidurumunda, boşanma davasına kadar olan süreçte kısa süreli tedbir kararıçıkarılabilmektedir. Fakat bu kararın mahkeme tarafından onaylanmamasıdurumunda tedbir kararının kendiliğinden kalkması söz konusu olmaktadır. Bunedenle usul kurallarına göre en kısa sürede mal rejimi tasfiyesine yönelikdava açılması gerekmektedir.

Boşanmadavasının öncesinde tedbir kararına gerek duyulmadığı bazı durumlarda ilgilimahkeme hakimi tarafından bu kararı ihtiyacı oluşabilmektedir. Taraflara aitmal varlıkları yönünden sorgulamalar tamamlandığında tarafların hak kaybınauğramamaları için mahkeme hakimi de tedbir uygulayabilmektedir.

TedbirKararına Yönelik Dilekçe Yazımı

Tedbirkararına ilişkin talep dilekçesi, ilgilimahkemeye iletilmek üzere hazırlanmaktadır. Boşanma davasının ardındanaçılacak mal rejimi davası ile mallara tedbir konulması için hazırlanandilekçe içeriğinde şu maddelere yer verilmesi gerekmektedir:

  • İlgilitarafların kimlik bilgilerinin verilmesi gerekmektedir. Temsilcilerin olmasıdurumunda temsilci bilgileri de verilmektedir.
  • Tedbirkararının neden gerekli olduğunun açık ve net bir şekilde dilekçe içerisindeyer alması gerekmektedir.
  • Tedbirkararının çıkarılması talep edilen malın beyan edilmesi gerekmektedir.
  • Tedbirkararına ilişkin teminat bedelinin de açık olarak dilekçe içerisinde yer almazorunluluğu bulunmaktadır.

Bu maddelerışığında hazırlanan dilekçenin ilgili mahkemeye sunulmasının ardından bir kararçıkmaktadır. Bu kararın olumsuz çıkması durumunda taraflardan her biri içinitiraz hakkı bulunmaktadır. Davalı tarafın da konulan tedbir kararına itirazetme hakkı bulunmaktadır.

TedbirKararı Çıkarılabilecek Mallar

Tedbirkararına konu olan mallar, eşlertarafından evlilik birliği içinde edinilmesi ile hak sahibi olma zorunluluğuvardır. Eşler, hak sahibi olmadıkları mallar üzerinden tedbir kararınabaşvuramamaktadırlar.

Tedbirkararına ilişkin mallar, taşınabilir ya da taşınamaz pek çok eşyayı içermektedir.Ev, arsa, araba, ziynet eşyaları, banka mevduat hesabı gibi maddi değeri olanve otak alacak hakkın bulunduğu her mal için tedbir kararı gerekliolabilmektedir.

Boşanmadavasının ardından açılacak mal rejimi davasında tedbir kararı mahkeme tarafından belirlendiği gibi bumalların tedbirine ilişkin reddetme durumu da söz konusu olabilmektedir. Bununiçin mahkeme tarafından öncelikle tedbirin gerekli görülmesi gerekmektedir.Buna ek olarak mallar üzerinden oluşabilecek hak kayıplarının da önlenmesiningerekli olduğunun ispatı önemli olmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Boşanma Hukuku Haberleri