Boşanmada Araba Üzerine Tedbir Konulur Mu?

Boşanmada Araba Üzerine Tedbir Konulur Mu? Boşanma durumunda araba için tedbir kararının çıkması, ihtiyadi tedbir olarak adlandırılmakta ve karşı tarafın bilgisi dışında gerçekleşmektedir.

Bu sebeple boşanma öncesi ihtiyadi tedbir konması geçici kabul edilmektedir.

Boşanmada Araba Üzerine Tedbir Konulur Mu?

Boşanmada araba üzerine tedbir işlemlerinin yapılması ile tedbirkonulan arabanın satışı yapılamamaktadır. Fakat bu karar iki hafta ilesınırlandırılmakta iki haftanın ardından mahkeme tarafından resmi kararverilmemesi halinde tedbir ortadan kalkmaktadır.

Tedbirkararları yalnızca araçlara değil aynı zamanda taşınmaz mülklere de konulabilmektedir.Boşanma öncesinde ortak edinilen malların satışını önlemek ve mahkeme tarihinekadar zaman kazanmak isteyenler bu karara başvurmaktadır.

İhtiyadi Tedbir Kararı Nasıl Alınır?

Araç ve taşınmazlar için ihtiyaditedbir kararı almak, boşanmadurumunda hak kaybını yaşanmaması için Hukuk Mahkemeleri Kanunu 389. Maddesitarafınca mümkün kılınmaktadır. Bu karar geçici olmakla beraber uyuşmazlıkdurumunun söz konusu olduğu hallerde konulabilmektedir.

Taşınır vetaşınmaz malların her biri için tedbir kararı oluşturulabilmekle berabertarafların mal paylaşımı için mahkemeye başvuru yapmaları ve iki haftaiçerisinde verilen kararı resmi olarak belgelendirmeleri de gerekmektedir.

İhtiyaditedbir kararının konma süreci ilgili mahkemelerce sağlanmaktadır. Boşanma davasınınhenüz başlamamış olması halinde de karar talep edilebilmektedir. Aksi durumdamahkeme sürecinde doğrudan talebi de mümkün olmaktadır.

Tedbir Kararlarında Teminat Talebi

İhtiyaditedbir için tazminatın gerekliliği,karşı tarafın ve ilgili üçüncü şahısların mağduriyet yaşamaması için önem arzetmektedir. Bu sebeple mahkemeler, tedbir kararı öncesinde talep edenlerdenteminat bedeli talep etmektedir.

Boşanmada araba üzerine tedbir işlemleri, mahkeme esnasında alınan birkararla belirlendiğinde hâkim tarafından tazminat talebi oluşmaması kararı daçıkabilmektedir. Buna ek olarak süreci adli yardım olarak yürütmekte olanlarında tedbir kararlarında teminat beklentisi oluşmamaktadır.

Tedbirkararına ilişkin teminat bedeli, işlemlerin tamamlanmasının ardından ortalamabir ay içerisinde iadesi sağlanacak şekilde alınmaktadır. Bu süreç tedbirkararının belirli sebeplerle sonlanması sonucunda başlamaktadır.

İhtiyadi Tedbir Kararına İlişkinİtirazlar

Tedbir kararının çıkması ardındantarafların itirazı içinhukuki bir hak bulunmaktadır. Bu hakkın uygulanması için bir hafta süretanınmaktadır. Bir hafta içerisinde ilgili mahkeme tarafına mağduriyetbelgelendirilip itiraz sağlanmaktadır.

Tedbirkararlarına ilişkin yalnızca ilgili tarafın değil, tedbir kararının konulduğumal üzerinden hak mağduriyeti yaşayacak üçüncü şahısların da itiraz hakkıbulunmaktadır. Fakat bu itiraz tedbir kararından ziyade verilen teminatbedeline ilişkin olmaktadır.

Boşanmada araba üzerine tedbir kararına itiraz edilmesi, ilgili mahkemeyesunulan bir dilekçe aracılığıyla yapılmaktadır. Bu dilekçe içerisindetarafların mağduriyetleri ve hak kayıplarına ilişkin belgelerin de belirtilmesigerekmektedir.

Tedbirkararının konulduğu mahkemelerce tarafların sunduğu belgeler incelenmekte vekarar verilmektedir. Bu karar sürecinde itiraz hakkını kullanan bireylerinkatılımı zorunlu tutulmamaktadır. Fakat katılım sağlamak isteyenler ve sözelifadede bulunmak isteyenler için de hak tanınmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Boşanma Hukuku Haberleri