Boşanmada Hangi Mallar Paylaşılmaz?

Boşanmada Hangi Mallar Paylaşılmaz?

Boşanmada paylaşıma dahil edilmeyen mallar, evlilikbirliğinin boşanma yoluyla sonlandırılmasıyla ortaya çıkan maddi sonuçlararasında yer almaktadır. Çekişmeli boşanma davalarında tarafların üzerinde ençok durdukları mal paylaşımı hususu, 1 Ocak 2002 yılında yürürlüğe giren YeniTürk Medeni Kanunu'nda düzenlenen hükümlere göre icra edilmektedir.

Söz konusu tarihten önce uygulamada olan Medeni Kanun'a göresatın alınan mallar kimin üzerine kayıtlıysa, boşanmada mal paylaşımı sırasında bu mallar adına kayıtlı kadına yada erkeğe bırakılmaktaydı. Çünkü bu kanunda yer alan hükümlere göre eşlerarasında yasal olarak Mal Ayrılığı Rejimi'nin geçerli olduğu kabuledilmekteydi.

Bunun yanı sıra her iki dönem açısından da temel kuralolarak görülen hükme göre evlenmeden önce kadın ya da erkek tarafından satınalınan mallar kimin üzerine kayıtlıysa, söz konusu mallar onun kişisel malısayılır ve boşanmada mal paylaşımı hesabına dahil edilmemektedir. Dolayısıyla boşanmada paylaşılmayan mallar,evlenmeden önce satın alınan mallardır.

Boşanmada PaylaşılmayanMallar

Boşanmada mal paylaşımı yapılırken ilk olarak eşler kendikişisel mallarını alıp, bu malları boşanma sonucunda görülen mal paylaşımınadahil etmezler. Tarafların kişisel malı olarak kabul edilen mallar, Türk MedeniKanunu'nun ilgili maddelerinde şu şekilde belirtilmiştir:

  • Eşlerin evlenmeden önce adlarına kayıtlı olan yada miras kalan mallar
  • Eşlerin üçüncü kişilerden almaları söz konusuolan manevi tazminat alacakları
  • Eşlerden sadece birinin kişisel kullanımınahasredilebilecek eşyalar (kadın ziynet eşyaları, erkek kol saati vb)
  • Bu çerçevede kişisel mal olarak belirlenendeğerler (satış, takas ve benzeri yollarla kişisel mal yerine geçen paralar)

Miras Kalan MallarBoşanmada Paylaşılır Mı?

Evlilik birliği kurulmadan önce kadın ve erkeğin sahipolduğu mallar boşanmada mal paylaşımına dahil edilmemektedir. Bunun yanı sırabazı mallar da evlilik birliği süresi içinde sahiplenilmiş olsa da Türk MedeniKanunu'nun ilgili maddelerine göre kişisel mal olarak sayılmaktadır.

Örneğin evlilik birliği sırasında eşlerden birine kalan miras, kendisine miras kalan eşin kişisel malı olarak değerlendirilmektedir. Bu sebeple miras kalan malın boşanmada paylaşılması mümkün değildir.

Dolayısıyla boşanma durumunda diğer eş mal paylaşımı hususunda miras kalan mal üzerinde hiçbir hak talep edemez. Ancak miras kalan mal üzerinden elde edilen gelirler, boşanmada mal paylaşımına dahil edilir. Örneğin eşlerden birine miras kalan ev kiraya verilmişse, kira ücreti olarak elde edilen gelirin eşler arasında yarı yarıya paylaştırılması gerekir.

Eşe BağışlananParalar Boşanmada Paylaşılır Mı?

Evlilik sırasında eşlerden birine bağışlanan her türlü ev,para, araba gibi maddi değeri olan her şey bağışlanan kişinin kişisel malıolduğu için boşanma sırasında diğer eş bu bağışlar üzerinde hak talep edemez.  Düğündetakılan takılar ise kadının kişisel malı olarak sayıldığından kadınaaittir.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Boşanma Hukuku Haberleri