Boşanmada Kimler Şahit Olabilir?

Boşanmada Kimler Şahit Olabilir? Boşanma davasından bağımsız olarak hukuk sistemimizde şahit kavramına bakıldığında, ceza ve hukuk davalarında, davaya konu olan olay hakkında bilgileri doğrultusunda beyanda bulunan üçüncü şahıslar olarak kabul edilmektedir.

Suç teşkil eden ya da uyuşmazlığa sebep olan yaşanmış bir olaya ilişkin bilgilerin aktarılması şahitlerin beyanı ile gerçekleştirilmektedir. Davaya konu olan olayın iç yüzünü araştırmakla yükümlü olan mahkemeler, yargı önünde olayların detayları hakkında aydınlatıcı bilgiler ortaya konan tanıkları adaletin en etkin aracı olarak değerlendirebilmektedir.

Herhangi bir uyuşmazlık konusunda olduğu gibi boşanma davalarında tanık beyanına başvurulabilmektedir. Özellikle boşanma nedeni olarak Türk Medeni Kanunu'nun 166. maddesi öne sürülmesi durumunda tanık yargılamanın mutlaka olması gereken bir unsuru haline gelmektedir.

Boşanma kimler şahit olabilir sorusundan önce boşanma davasının sonuçlanması için tanığın da oldukça önemli bir niteliğe sahip olduğuna değinmek gerekmektedir. Çünkü boşanma davalarının konusu olan taraflar karı - koca olduğu için bu kişiler arasına meydana gelen uyuşmazlıkların derinliği ve nedenleri resmi belgelerle ispatlanması zor olması sebebiyle tanık odak noktası haline getirilmektedir.

Mahkemede kimler şahit olabilir?

Boşanma DavasındaKimler Tanık Olabilir?

Özellikle çekişmeli boşanma davalarında en çok araştırılan konulardan biri de boşanma davalarında tanık beyanında bulunabilecek kişilerdir.

Boşanma davalarında genel kanının aksine herkes tanık olarak mahkemede dinlenebilir ya da beyanını yazılı olarak mahkemeye sunabilir.

Boşanmada Kimler Şahit Olabilir?

Anne, baba, çocuk, abla, kardeş, komşular gibi yakınlar boşanma davasında tanık sıfatıyla yer alabilir. Kanunun istisnai olarak saydığı bazı hallerde ise tanık olarak dinlenmesi talep edilen kimse tanıklıktan çekinebilir.

Mahkemede kimler şahit olabilir?

Genel olarak boşanma davalarında görülen uygulamalarda davataraflarından birinin; nişanlısı, evlilik bağı ortadan kalkmış olsa bilekendisi ya da eşinin altsoy ile üstsoyu, aralarında evlatlık bağı bulunanlar,üçüncü derece dahil olmak üzere akrabalar, kişisel nedenler sebebiyle mahkemedetanıklık yapmaktan çekinebilir.

Tanıklık yapmaktan çekinen kişiler sayılan bu kişilerdışında da olabilir. Tanığın mahkemede huzurunda vereceği beyanı, kişiselnedenlerle tanıklıktan çekinme hakkı olan kimselerden birine doğrudan maddi birzarar verecekse ya da yakınlarından birinin şeref veya itibarını olumsuzetkileyecekse ya da ceza soruşturmasına neden olacaksa tanıklıktan çekinebilir.

Tanık OlarakDinlenmek İçin Mahkemeye Gitmek Zorunda Mıdır?

Boşanma davasındatanık beyanı sunacak kişiler genellikle mahkeme huzurunda dinlenilmekten çekinirler.Bu çekince doğrultusunda tanıklar beyanını mahkeme yerine noterde yapmak ya daduruşma dışında başka bir gün ifade vermek gibi alternatif arayışlara girdiğigörülmektedir. Ancak mahkeme yerine noterde tanıklık yapmak ya da duruşma günüdışında ifade vermek gibi uygulamalar hukuk sisteminde geçerli kabuledilmemektedir.

Bununla birlikte mahkeme huzurunda tanıklık yerine yazılıbeyanda bulunmak da hukuk kurallarına aykırıdır. Boşanmada tanık mahkemede hakimin karşısına geçmek ve hakimintarafların yönelteceği sorulara sözlü olarak cevap vermek zorundadır.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Boşanma Hukuku Haberleri