Evi Terk Eden Koca Boşanma Davası Açabilir mi?

Evi Terk Eden Koca Boşanma Davası Açabilir mi? Evi terk etme durumları belirli şartlar içinde boşanma sebebi olarak görülmektedir. Ancak evi terk eden hangi taraf olursa olsun geçerli sebepleri olmalıdır.

Bu sebepler keyfi olmamalıdır. Keyfi gerekçeler ile evin terk edilmesi boşanma davası için yeterli olmamaktadır.

Evi Terk Etmek HukukKapsamında mıdır?

Aile bireyleri arasında evi sebepsiz yere terk etmenin Türk Medeni Kanunu’na göre yaptırımları bulunmaktadır.

Eşler arasından birisinin ortak alanı terk etmesi onun boşanma gerekçesi olarak görülmesini sağlamamaktadır. Aksine terk edilen taraf bu durumda boşanma davası açabilmektedir.

Ancak bunun için de terk eden tarafın geri dönmeyi reddetmesi, evi terk etmesi üzerinden en az 6 ay geçmesi ve mahkeme ya da noter aracılığı ile gönderilen ihtara riayet etmemesi gerekmektedir.

Dolayısıyla ilgili kanun evi terk etme durumlarında kolayca boşanma kararı almamaktadır. Ancak evin terk edilmesi anlaşmalı boşanma davalarında bir gerekçe olarak sunulabilir. Bunun dışında boşanma davasını terk eden taraf açamamaktadır.

Evi Terk Eden Erkeğin BoşanmaDava Açma Hakkı

Evi terk eden ister erkek isterkadın olsun, evde kalanın çağrılarına yanıt vermiyorsa ve kendi sebeplerinceevi dönmüyorsa boşanma hakkı elde edemez. Ancak evde kalan kişinin;

  • Aldatma,
  • Şiddet uygulama,
  • Mevcut durumu değiştirmek için bir şey yapmama

Gibi eylemleri varsa terk edentaraf çekişmeli boşanma davası açabilmektedir.

Terk Eden Tarafın BoşanmaDavası

Terk etmesinin haklı gerekçeleri olduğu durumlarda erkek ya da kadın boşanma davasını açabilmektedir. Ancak bu terk edenin boşanma davası açması için evi terk etme sebeplerini gerekçelendirmeli ve ispatlamalıdır. İspatı olmayan davalar uzayacak ya da reddedilebilecektir. Evi terk etmek keyfi sebeplerden değilse mutlaka süreç doğru yönetilmeli ve evde kalan kişinin lehine kullanılmamalıdır.

Emsal niteliğinde kararlar ile evi terk eden taraf kusurlu bulunabilmektedir. Kusurlu bulunan taraf ise boşanma davasını tek taraflı olarak açsa bile mahkeme tarafından geri çevrilebilir ya da terk ettiği kişinin tazminat davasına maruz kalabilir.

Terk Eden Kişinin YapmasıGerekenler

Haklı gerekçeler ile evi terkeden koca boşanma davası açmak için şu yolları izlemelidir;

  • Öncelikli olarak süreci sakin yönetmeli,
  • Boşanma gerekçelerini doğru tespit etmeli,
  • Ev olarak adlandırılan yerin ortak yaşam alanıolduğunu bilmeli ve artık terk ettiği eşi ile ortak hayatı sürdüremediğinigerekirse deliller ile kanıtlamalı,
  • Tüm bunlardan sonra çekişmeli boşanma davasıaçılacağı için bir avukata başvurmalı,
  • Avukatın yardımı ile gereken adımlarıtamamlamalı ve dava sürecini başlatmalıdır

Unutmamak gerekir ki evi terk eden kişi, eşi ile anlaşma sağlayamıyorsa çekişmeli boşanma davası görülecektir.

Bu davanın süreci yıpratıcı olacağından bir avukattan yardım almak, tarafın çıkarına olacaktır. Aksi halde yanlış beyan veya bilgilendirme ile boşanma davası süreci daha başlamadan sonlanmış olacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Boşanma Hukuku Haberleri