Evlatlık Verilen Çocuğu Geri Alma

Evlatlık Verilen Çocuğu Geri Alma. Evlatlık ilişkisine dair tüm konular hukuk sistemimiz için Türk Medeni Kanunu içinde düzenlenmiştir.

Evlatlık ilişkisi, evlat edinen ile çocuk arasında mahkeme kararına dayanarak yasal bir soy bağının kurulmasını ifade etmektedir. Yine Medeni Kanunumuzda sayılan bazı şartların oluşması halinde evlatlığın iptali veya kaldırılması mümkündür. Sosyal hizmetlere verilen çocuğun geri alınması için yine kişilerin yargıya başvurmaları gerekmektedir.

Medeni Kanun tarafından evlatlık ilişkisine izin verildiğigibi geçerli nedenlere bağlı olarak evlatlık ilişkisinin kaldırılmasına yönelikdüzenlemelere de yer verilmiştir. Bu noktada asıl hedef çocuğun en iyi şekildeyetiştirilmesi ve haklarının korunmasıdır.

Evlatlığın İptaliDavası Nedir?

Evlatlığın kaldırılması davasında görevli mahkeme Türk hukuksistemine göre aile mahkemeleridir. Aile mahkemeleri tarafından evlatlıkilişkisine izin verildiği gibi evlatlığın iptali davası içinde işlemyapılmaktadır. Evlatlığın iptali davasını;

  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İlMüdürlüğü
  • Çocuğun (evlatlığın) öz ailesi
  • Cumhuriyet savcısı

Açabilir. Evlat edilen için açılan iptal davası için küçükveya kanunen kısıtlı kişiler için mahkeme tarafından vasi atanarak davagörülebilmektedir. Kanunen kişilerin evlatlığın iptali için izleyebileceğifarklı yollar varsa ilk olarak bu yolların takip edilmesi gerekmektedir. Hukukiyolların tüketilmesinin ardından mahkemeye iptal davası açılabilir.

Evlatlık İlişkisininKaldırılma Sebepleri Nelerdir?

Evlatlık ilişkisinin kaldırılmasına yönelik kanunlarımızdaortay çıkması gereken tüm şartlar açıkça belirtilmiştir. Buna göre evlatlık ilişkisininkaldırılmasına olanak tanıyan şartlar;

  • Yasal neden olmadan rızanın alınmamış olması
  • Yasal olarak evlat edinmede noksanlık olması
  • Evlat edinen ve evlatlık arasında kanununaradığı şartların olmaması
  • Yaş şartlarının taşınmaması vb.

Durumlarının ortaya çıkması halinde evlatlık ilişkisinin ortadan kaldırılması için iptal davası açılabilmektedir.

Evlatlık İlişkisinin Kaldırılması

Evlat edinme işlemlerinin kanunen yapılabilmesi için birçok farklı şart aranmaktadır. Şayet bu şartların sağlanamamasına rağmen kişiler evlat edinmişse, Cumhuriyet savcısı tarafından noksanlık gerekçesiyle dava açılabilir.

Noksanlık nedeniyle açılan evlatlığın iptali davasının yanısıra, rızanın bulunmaması halinde de yine farklı düzenlemelere yer verilmiştir.Rızanın alınmasına ilişkin; küçüğün rızasının alınması, vesayet dairesininizni, anne ve babasının izni vb. evlat edinmek için aranan başlıca şartlarolduğu için bu unsurlara karşı dava açılabilmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Boşanma Hukuku Haberleri