Evlenmeden Önceki Soyadını Kullanmak İsteyen Kadın Hakkında Emsal Karar

Evlenmeden Önceki Soyadını Kullanmak İsteyen Kadın HakkındaEmsal Karar

Evlenmeden önceki soyadını kullanmak isteyen evli bir kadınhakkında mahkemeden emsal niteliğinde bir karar verildi. İzmir 1. AileMahkemesinde görülen davada, iş ilişkilerinde kızlık soyadıyla tanındığı veevlendikten sonra aldığı soyadının hem özel hem de iş yaşamında karışıklığaneden olduğu gerekçesi ile kadın hakkında önemli bir karara imza atıldı.Mahkeme tarafından verilen kararın ardından benzer durumda olan birçok kişiiçin bu mahkeme kararının emsal teşkil ettiği ifade ediliyor.

İzmir’de yaşayan bir kadının iş yaşamında karışıklıklaraneden olduğu gerekçesi ile İzmir 1. Aile Mahkemesine evlilik soyadının iptaliiçin açtığı dava lehine sonuçlandı. Mahkeme tarafından kadının evlenmedenönceki soyadını kullanmasına karar verilmesinin ardından somut olay birçok kişiiçin emsal teşkil edecek. Yaşlı bakım merkezi sahibi olan bir kadın, 2019yılında evlenmesinin ardından eşinin soyadını kullanmaya başladı. Ancak sosyalve iş çevresi tarafından aldığı yeni soyadından dolayı sorun yaşamaya başlayankadının bu karışıklığı gidermek için mahkeme yoluna başvurması konu hakkındaemsal bir kararın verilmesine neden oldu.

İzmir 1. AileMahkemesi Emsal Karara İmza Attı

İzmir’de yaşlı bakım merkezi sahibi olan bir kadın 19 Ekim2019 tarihinde evlendi. Evlenmesinin ardından eşinin soyadını kullanmayabaşlayan kadın, iş ve özel yaşantısında kullandığı yeni soyadının karışıklığaneden olması nedeniyle, evlenmeden önceki soyadını kullanmak için mahkemeninyolunu tuttu. İlk olarak İzmir Bornova Nüfus Müdürlüğüne başvuru yapan kadın,koca soyadıyla birlikte önceki soyadının kullanıldığı için verdiği dilekçeninişleme konulmadığı ifade edildi. Bunun üzerine evlilik soyadının iptali içinİzmir 1. Aile Mahkemesine başvuru yapıldı.

31 Aralık 2019’da İzmir 1. Aile Mahkemesi tarafından yapılanduruşmada kadının talebi kabul edildi. Davanın kabul edilmesinin arındanmahkeme tarafından emsal niteliğinde bir karara imza atıldı. Buna göreevlenmeden önceki soyadını kullanmasına izin verilen kadın için Yargıtaytarafından geçmişte verilen kararlar emsal gösterildi. Yargıtay tarafındankızlık soyadının kullanılmasına ilişkin haklı bir gerekçe bulunmasına ihtiyaçolmadığı kararının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerine nazaran, MedeniKanun hükümlerinde, bu sözleşmeye aykırılık bulunduğuna yer verilmiştir.

Kızlık SoyadınınKullanımı Hakkında Emsal Karar

İç hukuk kuralları ve uluslararası anlaşmalar arasındauyuşmazlık olması durumunda önceliğin anlaşmada olduğuna dikkat çeken kararda,evli kadının gerekçeye ihtiyaç duymadan kızlık soyadını kullanmasını talepedebileceği ifadelerine yer verildi.

İzmir 1. Aile Mahkemesi tarafından verilen bu karar birçokbenzer durumdaki kişi için emsal niteliği taşıyor. İş ve özel hayatta yaşanankarışıklık nedeniyle evlilik soyadının iptalini isteyen kadın için görülendavanın ardından emsal bir karara imza atıldı. Kararda ayrıca Yargıtay’ınkonuya ilişkin kararlarına atıf yapılarak, uluslararası sözleşmelerinönceliğine de dikkat çekildi.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Boşanma Hukuku Haberleri