Katılma Alacağı Davası Ne Demek?

Katılma Alacağı Davası Ne Demek? Katılma alacağı davası anlamı aktarılırken, bu davanın boşanma davasına takiben açılan, evlilik süresince edinilen malların paylaşımı sağlayan dava çeşidi olduğu aktarılır.

Katılma Alacağı Davası Ne Demek?

Boşanma davası sonrası mal paylaşımı davası açılır. Bu dava, katılma payı alacağı esaslarına göre görülen bir dava çeşididir. Mal paylaşımı davası, katılma alacağı davasının diğer adıdır.

Katılma alacağı davası içeriği, hesaplama yöntemi, hesaplama yapılması, dava açılması hakkında detaylar, alt başlıklardan öğrenilir.

Katılma Alacağı Davası İçeriği

Katılma alacağı davası konusu hakkında bilgiler şu şekildesıralanırlar:

  • Katılmaalacağı davası içeriği, boşanan eşlerin mal paylaşım oranlarının belirlenmesiniiçerir. Evlilik süresinde edinilen mallardan elde edilen kazançlar eşlerarasında yarı yarıya paylaşılır.
  • Katılmaalacağı davası, evlilik içerisinde edinilmiş malların neler olduğunu belirlemeişlemini içerir.
  • Katılmaalacağı davası, mal paylaşımına dahil edilemeyecek malların neler olduğununbelirlenmesi işlemini içerir.
  • Katılmaalacağı davası, evlilik süreci öncesi kişilerin almış olduğu malların nelerolduğunun belirlenmesi işlemini içerir.

Katılma Alacağı Davası HesaplamasıYöntemi Nedir?

Katılmaalacağı davası hesap uygulamasıhakkında detaylar şu şekilde sıralanırlar :

  • Katılmadavası hesaplaması, davanın görüldüğü mahkemece yapılır.
  • Hesaplamaişleminde, boşanmak isteyen çiftlerin, evlilik öncesi almış oldukları ve kendiadlarına kayıtlı olan malları belirlenir. Bu mallar mal paylaşımına dahiledilmez.
  • Eşlerdenbirinin, evlilik öncesi almış olduğu bir malı satması ve evli iken eşiyle ortakmal alması halinde, evlilik öncesi alınan malın değeri tespit edilerek, katılma alacağı davası hesaplamasıyoluyla kişiye geri verilir.
  • Buhesaplama ve kişilerin evlilik öncesi aldıkları malların değerlerinin kişileregeri iletilmesi işlemi, mal paylaşım yasasının gereklilikleridir.

Katılma Alacağı Davası HesaplamasıNasıl Yapılır?

Katılma alacağı davası hesabı yapma işleminde izlenen adımlar şu şekildesıralanırlar:

  • Mahkemeöncelikle, kişilerin evlilik öncesi almış oldukları malların değerlerinibelirler.
  • Örneğin,davacı taraf, evlenmeden önce 100 bin TL değerinde bir araç almış ise bu madditutar kayıt edilir.
  • Kişi,100 bin TL’lik aracını evlendikten sonra satıp, eşi olan kişi ile birlikte 300bin TL değerinde bir ev almışsa, mahkeme kararınca bu evin alımına değer olarakkatılan 100 bin TL’nin davacı tarafa iadesine karar verilir.

Bu hesaplamaişleminin temel amacı, evlilik öncesi alınan malların değerlerinin, gerçeksahiplerine geri iletilmesidir. Bu işlem ile evlik sonrası edinilen mallar içintarafların sunmuş olduğu katılma paylarının maddi değerleri, taraflara adaletlişekilde paylaştırılır.

Katılma Alacağı Davası Nasıl Açılır?

Katılmaalacağı davası açılışıiçin mal paylaşım davası açılışı yapılır. Dava açılışı sırasında evlilik öncesialınmış olan mallara ilişkin evraklar, kişi tarafından teslim edilip, evliliksonrası alınan mallar üzerinde katılım payına sahip olunduğu kanıtlanır. Davaaçılışı için izlenen adımlar şu şekilde sıralanırlar:

  • Davayıaçacak taraf, ikamet ettiği yere bağlı olan Aile Mahkemesine gider.
  • AileMahkemesi görevli çalışanlarına nüfus cüzdanı fotokopisi, mal paylaşım davasıaçılış dilekçesi, evlenmeden önce alınmış olan malların ismine kayıtlıbelgelerini iletir.

Bu adımlar ile katılma alacağı davası açılış talebi alınır. Davanın görülmeye başlaması ile birlikte, isme kayıtlı aitlik belgeleri (tapu, araç ruhsatı) bulunan malların hangileri ile evlilik içerisinde alınan malların maddi değerlerine katkı sağlandığı iletilir.

Mahkemenin, belgeleri asıllı bulması halinde, evlilik öncesi alınan malın değeri kadar tutardan mal paylaşımında yararlanma hakkı kişiye tanınır.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Boşanma Hukuku Haberleri