Mal Paylaşımı Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Mal Paylaşımı Davası Hangi Mahkemede Açılır? Boşanmalarda mal paylaşımlarının yapılabilmesi için izlenebilecek farklı yollar vardır. Evli olan çiftler birbirilerinin malları üzerinde hak sahibi olurlar.

Evlilik birliğinin de sona erdirilmesi durumunda bu malların paylaşılması gereklidir. Bu malların ne şekilde paylaştırılacağının da belirlenmesi için izlenebilecek yöntemler mevcuttur.

Örneğin anlaşmalı boşanmada mal paylaşımının ne şekilde olacağına taraflar kendileri karar verir. Yapılan anlaşmada kimin hangi malları alacağına dair iki tarafında onayının bulunduğu ortak kanaate varılır. Bunun yanı sıra evlilik sözleşmesi yapılmışsa bu sözleşmede belirtilenler doğrultusunda da mal paylaşımı yapılabilir.

Mal Paylaşımı Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Mal paylaşımı davasının açılacağı mahkeme, Aile Mahkemesi'dir. Aile mahkemelerine yapılan boşanma davalarının akabinde ayrı dava olarak mal paylaşımının talep edilmesi ile birlikte yeni bir dava olarak açılması gerekmektedir.

Mal paylaşımı davası Aile mahkemesi'nde, Medeni Kanun kapsamında belirlenen kanunlar aracılığıyla hizmet vermektedir. Mevcut kanunlar ışığında yapılan mal paylaşımları, eşit paylaşımın esas alınması ile yapılmaktadır. Fakat dava içerisindeki değişkenlere bağlı olarak mal paylaşım oranlarında da değişiklik gösterilebilmektedir.

Mal paylaşımı yapılırken, mevcut varlıkların ortak çaba sonucunda elde edilmiş olması önem arz etmektedir. Değişkenli durumlar ayrı tutularak ortak çaba sonucu elde edilen malların eşit miktarda bölüşülmesi Aile mahkemelerinin mal paylaşım kriteri olarak bilinmektedir.

Mal Paylaşımı Ne Şekilde Yapılır?

Mal paylaşımının yapılma şekli öncelikle ortak malların belirlenmesinigerektirmektedir. Tarafların ortak olarak elde ettikleri mallar ve evliliköncesinde sahip oldukları mallar ayrıştırılmakta ve ortak olanlar üzerinden birdeğerlendirme yapılmaktadır.

Aile Mahkemeleri dâhilindeki kanunlar, ortak hakların olduğu malların eşit olarak paylaşımını zorunlu kılsa da şu istisnai durumlar dâhilinde mal paylaşımında değişikliğe gidilebilir:

  • Taraflarınvaris sayıldıkları mallar üzerinden herhangi bir paylaşım yapılmayacağı içinöncelikle bu durumların belirlenmesi gerekmektedir.
  • Sigortadurumlarına ilişkin borçlanmalar ve ödemeler de ortak paylaşım içerisinde değerlendirilmemektedir.
  • Kişilerinşahsi tazminatları, iş kazası gibi durumların sonucunda elde edilen tazminathakları kişisel sayılması sebebiyle tarafların özel hakkı sayılmakta ve ortakpaylaşımın içerisine katılmamaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Sürecinde MalPaylaşımı

Malpaylaşımının anlaşmalı boşanma aşamasında yapılması, tarafların kendi talepleridoğrultusunda oluşmaktadır. Anlaşmalı boşanma sürecinde her türlü maddelertarafların ortak kararı ile belirlendiği için mal paylaşımı da aynı şekildeyapılmaktadır.

Mal paylaşımı davası yapılırken tarafların karşılıklı olarakanlaşmaları söz konusu olduğunda ortak bir paylaşım yapılmasının zorunluluğubulunmamaktadır. Tarafların hiçbir hak talep etmeden boşanma imkânı dabulunmaktadır. Bu süreçte öncelik, tarafların tercihleri doğrultusundabelirlenmektedir.

Boşanma davasısürecinde mal paylaşımının yapılmadığı durumlar da olmaktadır. Mal paylaşımdavası, boşanma davasından ayrı olarak yürütüldüğü için davaya yönelik birzaman aşımı oluşmadan boşanma davasından sonra farklı bir zaman diliminde deyeni bir dava açılabilmektedir.

Çekişmeli Boşanma Sürecinde MalPaylaşımı Nasıl Olur?

Malpaylaşımı yapılırken çekişmeli boşanma sürecinde olmak, öncelikle boşanma davasının tamamlanıptarafların kusurlarının belirlenmesini gerektirmektir. Bir tarafın kusurluolması halinde mal paylaşımı hakkında azalmalar oluşabilmektedir.

Mal paylaşımı davası, çekişmeli boşanma davasının sonucundataraflardan birinin zina durumu ispatlanması haline yeni bir düzenlemeyizorunlu kılmaktadır. Zina yaptığı ispatlanan tarafın mal paylaşımından eşitoranda faydalanması mümkün olmamaktadır.

Zina yapan taraf için mal paylaşım durumunda, Aile mahkemesi kararınca hiçbir hak elde edememesi de söz konusu olmaktadır. Bu durum davanın seyrine ve tarafların mağduriyetine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Anlaşmanın Olmadığı Durumlarda MalPaylaşımı

Eşlerin aralarında bir anlaşmaya varması mal paylaşımının da kolaylıkla yapılabilmesi anlamına gelir. Fakat evlilik sözleşmesi ya da anlaşma protokolü yoksa böyle durumda da aile mahkemesine mal paylaşım davası açılır.

Çekişmeli boşanmada mal paylaşımlarının yapılabilmesi için dava açılmalıdır. Aile Mahkemesi'ne açılan davaya sunulan delilleri ve tarafların ekonomik durumlarını dava süresince inceler. Daha sonrasında da hakim ne şekilde malların paylaşılacağını açıklar. Bu sürecin kısa sürmesi için mal paylaşımı konusunda anlaşmaya varılması gereklidir.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Boşanma Hukuku Haberleri