Tanıma ve Tenfiz Davası Nasıl Yapılır?

Tanıma ve Tenfiz Davası Nasıl Yapılır?

Tanıma ve tenfizdavaları uygulanma süreci, hukuksistemimizde belirlenen birtakım usul ve esaslara göre başlatılıp işlemekonulmaktadır. Yabancı mahkemelerde alınan özel hukuk kararlarının, yerelmahkemelerimiz aracılığıyla tanınıp onaylanarak hukuki geçerlilik kazanmasınısağlayan tanıma ve tenfiz davası nasıl yapılır hususunda detaylı bilgileriyazımızın devamında bulabilirsiniz.

Bu hususta öncelikte tanımave tenfiz davalarının hukuk sistemimizde hangi usul ve esaslaradayandırıldığına dikkat çekilmesi gerekmektedir. Zira hukuk sistemimizde 5718sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun’un 15.maddesinin 2. fıkrasında yer alan hükümlere göre düzenlenen tanıma vetenfiz davalarının kapsamı, yaygın bilinenin aksine sadece yabancı ülkemahkemelerinde alınan boşanma kararlarına ilişkin değildir. Bu bağlamda cezahukuku davaları dışında tüm özel hukuk konularında tanıma ve tenfiz davasınabaşvurulması gereklilik gösteren bir konudur.

Tanıma ve Tenfiz Davası Süreci

Tanıma ve tenfizdavalarının sürecinde ilgili kanun ve yönetmeliklerde belirlenen usul veesaslara uygun bir yol izlenmesi gerekmektedir. Nitekim tanıma ve tenfizdavasının açılması gereken yetkili mahkeme de bu usul ve esaslara görebelirlenmiştir. Tanıma ve tenfiz davasında sürecin başlatılması söz konusudavaya ilişkin dilekçe ile gerekli belgelerin yetkili mahkemeye sunulmasıylamümkün olmaktadır.

Her ne kadar tanıma vetenfiz arasındaki fark söz konusu olsa da bu iki dava konusu da aynıyetkili mahkemede hukuki işleme tabi tutulmaktadır. Bu bağlamda tanıma vetenfiz davası yetkili mahkemesi, davacının Türkiye’de ikamet ettiği yerdekigörevli mahkemedir. Bununla birlikte tanıma ve tenfiz davası genel olarak ailemahkemelerinde görülmekle birlikte, söz konusu yerleşim yerinde aile mahkemesibulunmaması durumunda da görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesi olmaktadır.

Tanıma ve Tenfiz Davasında Talep Edilen Evraklar

Hukuk sistemimizde tanımave tenfiz davalarının yetkili aile mahkemelerinde açılabilmesi için belirlenenbirtakım usul ve esaslar bulunmaktadır. Söz konusu usullere göre de tanıma vetenfiz davası açılabilmesi için davacıdan azı belgeler talep edilmektedir.Bunlar;

  • Yabancı mahkemekararının aslı veya tasdikli sureti
  • Kesinleşmeşerhi
  • Apostil şerhi
  • Yabancı mahkemeilamının, kesinleşme şerhinin ve apostil şerhinin noter tasdikli veya yeminlitercüman aracılığıyla yapılmış tercüme metni
  • Kararınkonsolosluk veya büyükelçilikten onaylanmış belgesi
  • Pasaport venüfus cüzdanı fotokopisi
  • Avukatvekaletnamesidir.

Bu belgeler ile birlikteyetkili mahkemeye yapılacak olan başvurunun akabinde süreç başlatılmışolmaktadır. Öte yandan tanıma ve tenfiz davası nasıl yapılır sorusuna ilişkindetaylı bilgilere sahip olmak için hukuk büromuzdan danışmanlık hizmetialabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Boşanma Hukuku Haberleri