Telefona Çıkmamak ve Aramamak Boşanma Sebebi Sayıldı!

Boşanma Davaların Emsal Karar! Telefona Çıkmamak ve Aramamak Boşanma Sebebi Sayıldı!

Yargıtay tarafından boşanma davalarını etkileyecek emsalniteliğinde yeni bir karar verilmiştir. Yargıtay tarafından boşanmadavaları için emsal niteliğinde kararın verilmesine neden olan somut olayda;eşini ailesinin yanına gönderdikten sonra, eşini aramayan veya telefonlarınaçıkmayan kişinin, boşanma kusurlu olduğuna karar verilmiştir.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından verilen kararda;evlilik birliği ve müşterek hayatı sürdürmeleri beklenmeyen davranışlarlasarsan davranış olarak nitelendirilmiştir. Bu karar doğrultusunda boşanmadavasında direnme kararı da bu olaya bağlı olarak kuruldan onay almıştır.

Telefona Çıkmamak veAramamak Boşanma Sebebi Sayıldı!

Yargıtay’a kadar taşınan boşanma davasında; davacıkoca O.Z.Y tarafından karısı B.Y’ye dava açılmıştır. Davaya konu somut olay iseKonya’ya ailesinin yanına gönderilen B.Y. kocasının ailesine ve kocasınahakaret ettiği, görüşmekten kaçındığı, kayınvalidesinin evliliğe süreklimüdahale ettiği ve evi sebepsizce terk ettiği gerekçesiyle çocuklarınvelayetlerinin babaya verilmesi talep edilmiştir.

O.Z.Y tarafından açılan boşanma davasında davalı taraf olanB.Y. davaya gerekçe olarak gösterilen unsurların bulunmadığı, rıh sağlığınınyerinde olduğu ve ailesinin yanına kocasının isteği ve rızası ile gittiğini,davacının telefonlara çıkmadığı, B.Y’nin avukatı tarafından savunulmuştur. Kadınıneşini ve çocuklarını çok sevdiği ileri sürülerek davanın reddi talepedilmiştir. Davanın kabulü halinde; 1.000 TL kendisi için, 750 TL çocuklarıiçin nafaka ile 50 bin TL maddi, 50 bin TL manevi olmak üzere toplam 100 binTL tazminat talep edilmiştir.

Yargıtay’ın BozmaKararına Mahkeme Direndi

Konya Aile Mahkemesi tarafından söz konusu dava içintarafların her ikisinin de eşit kusurlu olduğuna karar verilmiştir. Çocuklarınvelayeti mahkeme tarafından anneye verilmiş ve hem eşit kusura dayanarak hem dekadının yeterli gelire sahip olması nedeniyle mahkeme tarafından nafaka vetazminat talebi reddedilmiştir.

Kararın temyiz edilmesinin ardından Yargıtay 2. HukukDairesi tarafından, evlilik birliğinin temelden sarsıldığı gerekçegösterilerek mahkeme tarafından verilen karar bozulmuştur. Yargıtay’ın bozmakararı vermesine rağmen mahkeme kararında direnmiştir. Mahkeme tarafındanmahkemenin vermiş olduğu karar gerekçeleri ile birlikte yeniden incelenmesiiçin dosyayı Yargıtay 2. Hukuk Dairesine göndermiştir.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Boşanma Hukuku Haberleri