Türkiye’de Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Türkiye’de Boşanma Davası Ne Kadar Sürer? Çiftlerin aralarındaki anlaşmazlık gereği verdikleri boşanma davasının süreci iyi bilinmelidir. Aksi halde çiftlerin ne yapacağı ve nasıl adımlar atacağı bilinmediğinde sürecin uzamasına sebep olmaktadır. Süreç uzadıkça tatsız olan bir durum daha fazla can sıkıcı olmaktadır.

Türkiye’de Boşanma Nasıl Gerçekleşir

Boşanmaya karar veren çiftleriçin Türkiye’de boşanma davası açmak için iki yol bulunmaktadır. Bu yollardanilki anlaşmalı boşanma davasıdır.

  • Anlaşmalı boşanma davası tarafların aralarındaher konuda; nafaka, çocuk velayeti, eşyaların paylaşımı, ortak hanenin kimdekalacağı vb. durumlarda vardıkları uzlaşı neticesinde açılabilir. Bir diğerşartı da çiftlerin en az bir yıldır evli olmaları gerekmektedir. Bu şartlarsağlandığında açılan anlaşmalı boşanma davaları oldukça kısa sürmektedir. Çünkümahkeme aralarında anlaşmaya vardığına hükmettiği tarafları kısa süredeboşayabilmektedir. Tanık dinlenmemesi, delil olmaması, diğer konularda ispatagerek duyulmaması gereğince tek celsede anlaşmalı boşanma davası görülmektedir.Üstelik anlaşmalı boşanmayı sağlamak için tarafların sadece Türk vatandaşıolmalarına da gerek yoktur. Türk Uluslar arası Özel Hukuku kapsamında alınankarar neticesinde Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu kimseler de Türkiye’deboşanabilirler. Ya da eşlerden birisi yabancı uyruklu olduğunda da yine boşanmadavası görülmektedir.
  • Çekişmeli Boşanma davası; diğer boşanma davasıise daha sık görülen ve içeriği bakımından uzun süren çekişmeli boşanmadavasıdır. Çekişmeli boşanma davasında taraflar bir ya da birden fazla konudaanlaşmaya varamadıkları için mahkeme önünde hesaplaşmaya veya uzlaşmayaçalışırlar. Ama bu süreçte itirazlar yöneltildiği ve duruma avukatlar müdahaleettiği için genelde tek celsede sonuç alınmaz. Diğer duruşmalar birbirinden enaz iki ay süreli tarihlere belirlenir ve dava tekrar baştan başlar. Bu yüzden,boşanma süresi aza indirgenmek isteniyorsa çekişmeli boşanma davası yerineanlaşmalı boşanma davası açılmaya çalışılmalıdır. Aksi halde davanız tekcelsede görülmeyecek, maddi ve manevi yıpratıcı olacak bir süreç başlayacaktır.

Türkiye’de Boşanma Tanıma ve Tenfiz Davası Ne Kadar Sürer?

Yabancı mahkeme tarafından alınan kararların Türk mahkemesi tarafından kabul edilmesine tanıma denilmektedir. Ancak mahkemelerin bu durumdan kendiliğinden haberi olamayacağı için yurtdışında alınmış mahkeme kararlarının Türkiye’de tanıma davası açarak kabul edilmesi gerekiyor.

Türkiye’de Boşanma Tanıma ve Tenfiz Davası eşlerin anlaşmalı iki ayrı avukat ile davayı takip etmesi halinde davanın sonuçlanma süresi 15 ile 30 gün arasında sonuçlanır.

Bu dava Türkiye’deki sosyal haklar açısından önemlidir. Çünkü yurtdışında alınan boşanma kararı tanıma davası sonucunda teyit edilmediyse Türkiye’de kişi hâlâ evli gözükür ve sosyal hakları buna göre belirlenir. Tanıma davaları, dosyaların tam ve eksiksiz olması halinde tek duruşmada kabul edilmektedir.

Ancak bu süreyi eksik olan dosya, evrakın yanlış beyanı gibi hususlar oldukça uzatmakta taraf nezdinde büyük bir zaman kaybına sebep olmaktadır. Bu yüzden tanıma davası için doğru belgelerin ibrazı büyük önem taşımaktadır.

Tenfiz Davalarında Süre

Yurtdışında alınmış nafaka ve tazminat gibi kararların Türk mahkemelerine tanınmasına tenfiz davaları denilir. Bu davalar genellikle sunulacak doğru belgeler ile tek oturumda karara bağlanmaktadır.

Türkiye’de Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Boşanma Davalarının Süre Toplamı Boşanma davalarında görülen süreler dosyaların sunulması, tarafların doğru bilgi beyan etmesi ile yukarıda açıklandığı üzere değişkenlik göstermektedir

Türkiye’de Anlaşmalı Boşanma Davası eşlerin her konuda anlaşarak duruşmaya bizzat katılma şartıyla ve avukat desteği alması halinde davanın sonuçlanma süresi 15 ile 30 gün arasında sonuçlanır.

Türkiye’de Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Türkiye’de Çekişmeli Boşanma Davası eşlerin avukat ile davayı takip etmesi halinde davanın sonuçlanma süresi 300 gün arasında sonuçlanır.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Boşanma Hukuku Haberleri