Yargıtay’dan Düğün Takıları Hakkında Emsal Karar

Yargıtay’dan Düğün Takıları Hakkında Emsal Karar. Aile mahkemesine boşanma talebiyle başvuran kadın, boşanmanın gerçekleşmesinin ardından eski eşine, ‘ziynet eşyası alacağı’ davası açtı.

Söz konusu ziynet eşyası olarak da eski eşiyle birlikte yaptıkları düğünde kendilerine takılan 33 çeyrek altını öne sürdü. Eski eşinden bu altınların kendine geri verilmesini isteyen davacı kadın, aile mahkemesinden gereğinin yapılmasını istedi. Dava dosyasını inceleyen yerel mahkeme, eski eşin savunmasına başvurdu.

Mahkemeye ifade veren eski eş, söz konusu 33 çeyrek altını eski karısının rızasıyla sattıklarını ve bu satıştan gelen parayla, mobilya ve beyaz eşyaların borçlarını ödediklerini söyledi. Bu açıklamanın ardından yerel mahkeme davaya konu olan altınların davacı kadının rızası ile satıldığına dikkat çekerek davanın reddine hükmetti. Ancak talebi olumsuz bir şekilde geri çevrilen davacı kadın, mahkemenin bu kararını temyiz etti.

Boşanan Eş,Kocasından Düğünde Takılan Takıları Talep Etti

Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin emsal karar vermesine konu olanolayda, şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanan eşlerden kadın, eski kocasınıaile mahkemesine dava ederek, davalının kendisine düğünde takılan takılarıngeri vermesini istedi. Talebini aile mahkemesine sunduğu dilekçe ile yerinegetiren davacı kadın, eski eşiyle birlikte düzenledikleri evlenme düğünündetakılan 33 çeyrek altının kendi şahsına iadesi talebinde bulundu.

Mahkeme dosyasını inceleyen aile hakimi, kadının dilekçesini değerlendirmeye aldı. Daha sonradavalı eski eşin de ifadesine başvuran aile mahkemesi, eski kocanın savunmasınıdinledi. Eski koca, düğünde kendilerine 33 çeyrek altın takıldığını kabulederken, söz konusu altınların tamamını eski karısının rızası doğrultusundabozdurduklarını ve ellerine geçen bu parayla da evin mobilyaları ile beyaz eşyaborçlarını ödediklerini kaydetti. Bunun üzerine aile hakimi, takıların müşterekkarar doğrultusunda satıldığının sabit olması sebebiyle, davacı kadınıntalebini olumsuz buldu ve davayı reddetti.

Aile mahkemesinin bu kararını temyiz etme hakkı iletemyize taşıyan davacı kadın, söz konusu talebini Yargıtay’a sundu. Davadosyasını inceleyerek değerlendirmelerde bulunan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi bualanda emsal bir karara imza attı.

“Düğünde TakılanTakılar…”

Yargıtay 2. HukukDairesi, aile mahkemesinin kararını bozarak davacı kadını haklı buldu.Emsal niteliğindeki kararda şu ifadelere yer verildi. “Düğünde takılan takılarkadına bağışlanmış olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple düğünde takılantakıların biri ya da hepsini kendi isteği ile bozdurmuş olsa bile, eski eşinsöz konusu düğün takılarını iade etmekleyükümlüdür.” denildi.

Yargıtay’ın Bu EmsalKararı Ne Anlama Geliyor?

Evlilik işlemleri arasında düğünün şüphesiz bambaşka biryeri vardır. Gelenek ve göreneklerimizin bir kez daha sahne aldığı düğün veeğlencelerde gelin ve damada pek çok takı düğün hediyesi olarak takdimedilmektedir. Nitekim evliliğin ardından gerçekleştirilen düğünlerde sadecetakılar için bile ayrı bir merasim düzenlenir. Bu merasim sırasında gelin vedamadın yakınları, akrabaları ve hısımları tek tek törene katılım göstererektakı veya para hediyesinde bulunurlar. Bu sayede evlilik hediyesi nezdinde yenievlenen çifte maddi yardım yapılmış olur.

Evlilik sonrasında düğünde takılan takı ve paraların tutarı, düğündeki katılımcılara ve bu katılımcıların ekonomik durumuna göre farklılık gösterir. Zira çok kalabalık olan aşiret düğünlerinde bil yüz binlerce lira değerindeki takılar, gelin ve damada hediye olarak veriliyor. Söz konusu maddi değeri epey yüksek olan takılar, düğünden sonra gelin ve damat arasında ihtilaflar yaşanmasına sebep olabiliyor.

Sık sık düğün sırasında takı merasiminde kendilerine hediye edilen bu yüklü para ile birtakım harcamalar yapan evli çiftler, bu konuda paraların gelin veya damattan kime ait olduğu konusunda kararsızlık yaşıyor. Bu alanda sıklıkla görmeye alıştığımız hukuki ihtilaflara son noktayı Yargıtay, vermiş olduğu karar neticesinde koydu.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin aile mahkemesinin kararını bozarak vermiş olduğu bu hüküm, evlenen vatandaşları yakından ilgilendiriyor. Nitekim Yargıtay’ın emsal niteliğindeki bu karara göre bir düğünde evlilik hediyesi olarak gelin ve damada takılan takıların tümü, hukuken geline ait kabul edilmektedir.

Bu noktada boşanan eşlerden kadın, düğün takılarını kendi rızasıyla bile satsa dahi, boşandığı eşinin söz konusu takıları kendisine iade etmesi zorunlu kılınmıştır. Bu sebeple erkekler, boşandıkları eski karılarına düğün takılarını ödemekle yükümlüdür.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Boşanma Hukuku Haberleri