Anlaşmalı Boşanmadan Sonra Mal Paylaşımı Davası Açılır Mı?

Anlaşmalı Boşanmadan Sonra Mal Paylaşımı Davası Açılır Mı? Mal paylaşımı davasının anlaşmalı boşanma sonrasında açılması, davanın sonuçlanmasının akabinde gerçekleşmektedir. Tarafların fikir birliği ile boşanma davasını sonuçlandırması ile mal paylaşım süreci de tarafların kendi talepleri ile değerlendirilmektedir.

Anlaşmalı boşanmadan sonra mal paylaşımı davası, hemen boşanma davasının akabinde açılmak zorunda değildir. Ancak boşanma kararının kesinleşmesinde başlayarak bu dava bir yıl içinde açılması gerekir. Bir yıllık süre zaman aşım süresi olup bu süreye dikkat etmek gerekir. Boşanmanın gerçekleştiği tarihten itibaren olağanüstü durumlarda on yıllık zaman dilimi içerisinde mal paylaşım davasına başvurma olanağı bulunmaktadır.

Anlaşmalı boşanma süreci tarafların ortak kararlarını içermesi sebebiyle kısa sürede sonuçlanmaktadır. Bu sebeple mal paylaşım davalarının da anlaşmalı boşanma süreçlerinde hızlı bir şekilde sonuçlandığı bilinmektedir.

Ayrıca bu dava açılırken Anlaşmalı boşanma davasına sunulan Boşanma protokolününde ayrıntılı incelenmeli, mal paylaşımı konusunda yazılış madde varsa dikkat edilmelidir.

Mal Paylaşımı Davasında Ortak HaklarNelerdir?

Mal paylaşımı davasında taraflarınortak hakları, evlilikbirlikteliğinin başladığı süreç itibariyle edinilen malları içermektedir. Bu mallarınkişilerin şahsi malları olmaması gerekmektedir.

Mal paylaşımıdavasında taşınabilir ya da taşınamaz malların her birisi için ortak olmadurumu belirlenebilmektedir. Bu değerlendirmenin içerisinde banka hesapları dabulunmakta ve detaylı incelemeye tabii tutulmaktadır.

Taraflarınmiras yoluyla ya da tazminat yoluyla edindikleri mallar kişisel mallar olmaklaberaber boşanma süreçlerine dâhil edilmemektedirler. Bunun aksine ortak olarakedinilen mallarda da katkı durumuna ilişkin değerlendirme yapılabilmektedir.

Mal paylaşımıdeğerlendirilirken bağlı bulunan sigorta birimi tarafından yapılan ödemeler yada edinilen haklar da ortak haklar içerisinde değerlendirilmemektedir.Kişilerin şahsı adına yapılan bu ödemeler, boşanma sonrasında paylaşımı yapılacakmallardan ayrıştırılmaktadırlar.

Mal Paylaşımı Davasından SorumluMahkemeler

Malpaylaşımının yapıldığı mahkemeler, AileMahkemeleri içerisinde değerlendirilmekte olup boşanma davalarından ayrı olarakhizmet vermektedirler. Bu durumuna ilişkin kurulan mahkemelerin Anayasanın 4787sayılı kanunu tarafından kurulduğu bilinmektedir.

Anlaşmalı boşanmadan sonra malpaylaşımı davası açılması,ayrı bir dava sürecini gerekli kılmaktadır. Mal paylaşımı davasının açılmasürecinde boşanmanın sonlanmadığı durumlarda aynı bölgede bulunan mahkemelergörevli olarak belirlenmekte olup boşanma durumunun sonlanması halindetarafların ikametgâh bölgesine göre görevli mahkemeler belirlenmektedir.

Kredi Kullanım Durumunda Mal PaylaşımıNasıl Yapılır?

Mal paylaşımının kredili mallarüzerinden yapılması, kredininödenme durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Şayet kredinin ödenmesitamamlanmış ise ortak hak olarak belirlenerek eşit paylaşım sağlanmaktadır.Fakat kredi ödemelerinin tamamlanmadığı durumlarda ödenen miktar üzerindenfarklı hesaplama yolları ile paylaşım miktarı belirlenmektedir.

Kredilimalların paylaşımı esnasında ilk olarak ödenen kısmın eşit olarak paylaşımıyapılmaktadır. Ödenen tutar üzerinden taraflardan ödemeyi gerçekleştirmeyen eşebelirlenen tutarın ödenmesi şeklinde bir paylaşım sağlanabilmektedir. Ödemeyiyapan eşin malı kendi ödemesi ile şahsi bir hak olarak devam ettirmesi busayede mümkün olmaktadır.

Anlaşmalı boşanmadan sonra malpaylaşımı davası yapılırken,bilirkişi raporuna ihtiyaç duyulabilmektedir. Kredi tutarının güncel verilerışığında belirlenmesi ve hak kaybının yaşanmaması için bu rapor, mahkemetarafından detaylı bir şekilde incelenmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Boşanma Hukuku Haberleri