Boşanma Nedir, Anlaşmalı Boşanma Nedir Çekişmeli Boşanma Ne Demektir?

Boşanma Nedir, Anlaşmalı Boşanma Nedir Çekişmeli Boşanma Ne Demektir? Hukuk alanında en çok merak edilen ve Kullanıcılar bunları da sordu soruları ve cevapları şöyle;

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Anlaşmalıboşanma davası,eşlerin boşanma sonrasına ilişkin konularda anlaşmaya varmaları ileaçılmaktadır. Anlaşmalı boşanma davasının açılması için gerekli olan ilk şarteşlerin en az 1 yıl süreyle evli kalmış olmalarıdır. 1 yıldan az süreyle evlikalmış kişilerin anlaşmalı boşanma davası açabilmesi için ilk olarak çekişmelidava açmaları gerekir. Dava sürecinde eşler anlaşma protokolü hazırlayarakanlaşmaya vardıklarını mahkemeye bildirdikleri takdirde dava anlaşmalı boşanmadavası olarak görülebilir.

Çekişmeli boşanma davaları, anlaşmalı boşanma davasına göre daha uzun sürede sonuçlandırıldığı için tercih edilmez. Boşanma davasının konusuna göre anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma davasının açılıp açılamayacağı avukat danışmanlığı ile öğrenilebilmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

AnlaşmalıBoşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma davaları, çekişmeli boşanmadavasına göre daha kısa sürede sonuçlanmaktadır. Genellikle bu davalarınsonuçlanma süresi 3 aydır. Avukatlar aracılığıyla açılacak davalarda bu süre 2– 3 haftaya kadar düşürülebilir.

Anlaşmalı boşanma davalarında hâkimin kararınıaçıklamasının ardından en geç 30 gün içinde karar yazılmaktadır. Karara ilişkinitiraz veya temyiz yolu izlenmediği takdirde 3 – 5 gün içinde karar kesinleşmişolur. Takip eden birkaç gün içinde boşanmaya ilişkin verilen karar nüfusbilgilerine işlenmektedir.

Boşanmakİçin Ne Kadar Para Lazım?

Boşanmadavalarında ücretler, avukatlık hizmeti veren kişi veya kurumlara görefarklılık gösterebilmektedir. Baro tarafından boşanma davaları için belirlenenavukatlık hizmet bedeli, anlaşmalı boşanma davaları için; 5.200 TL, çekişmeliboşanma davaları için 7.500 TL olarak belirlenmiştir. Söz konusu boşanmadavasında tazminat istenecekse, çekişmeli boşanma davası ücretinden az olmamasıkoşuluyla, dava ücretinin %15’i olarak belirlenmiştir.

Boşanmadavalarında avukatlık ücretininyanı sıra mahkeme masrafları da bulunmaktadır. Dava açmak için gerekli belge,dilekçe, posta vb. giderler için farklı ücret kalemleri bulunmaktadır. Uzmanavukatlık bürolarından dava masraflarına ve avukatlık ücretlerine ilişkindanışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

AnlaşmalıBoşanma Protokolü Ne Demek?

Boşanmaprotokolü, mahkemeye açılacak tüm boşanma davalarında geçerli olmak üzere,eşlerin davaya ilişkin konularda, taleplerinin, anlaşmalarının ve iradeninyazılı bir şekilde düzenlenmesini ifade etmektedir. Avukatlar eşliğindehazırlanan bu protokol mahkemeye sunulmalıdır.

Anlaşmalıboşanma protokolü kapsamında; somutolay, mali sonuçlar, velayete ilişkin anlaşma, sair hususlara ilişkin konularvb. hakkında tarafların beyanları yer almaktadır. Anlaşmalı boşanma davalarındatarafların üzerinde mutabık oldukları tüm konular bu protokol üzerindebelirtilir.  

ÇekişmeliBoşanma Davası Ne Demek?

Eşlerin boşanmaya ilişkin hiçbir konuda anlaşmayavaramamaları halinde açılan dava türü çekişmeli boşanma davasıdır. TürkMedeni Kanunu ilgili maddelerince belirtilen hususlar ve anlaşmalı boşanmadavası dışında kalan tüm boşanma davaları çekişmeli olarak görülür. Taraflarboşanmaya ilişkin konularda anlaşmaya varmış olsa bile 1 yıldan az süreyle evlikalmış kişiler de yine çekişmeli boşanma davası açmak zorundadır.

Çekişmeli boşanma davaları, anlaşmalı boşanmadavasına göre daha uzun sürede sonuçlanmaktadır. Eşlerin; nafaka, velayet, malpaylaşımı vb. konularda mutabakata varamamaları halinde avukatlar tarafındanmahkemeye çekişmeli boşanma davası açılmaktadır. Çekişmeli boşanma davasınındaha uzun sürmesinin nedeni, mahkeme süreci boyunca; tanıkların dinlenmesi, kanıtlarınsunulması, eşlerin kusurunun tespit edilmesi gibi konuların detaylıca incelenmesidir.Boşanma davalarının kısa sürede sonuçlanmasını isteyen kişilerin anlaşmalıboşanma davası açmaları tavsiye edilmektedir.  

MüşterekVelayet Ne Demek?

Boşanma davalarının en önemli konularından birivelayettir. Boşanma davalarında müşterek (ortak) velayet kararı hâkim takdiriile verilmektedir. Anlaşmalı boşanma davalarında bu karar daha kolayverilebilmektedir. Ancak, çekişmeli boşanma davaları için velayet kararıverilirken, çocukların menfaati hangi taraftan yanaysa o kişiye velayetverilir. Ortak velayet kararı için eşlerin anlaşmaya varmış olmaları oldukçaönemlidir.  

Müşterek velayet kararında taraflarçocuğun/çocukların; eğitim, sağlık, barınma vb. giderlerine ortak olarak katkısunmalarını ifade etmektedir. Ortak velayette temel esas gönüllüktür. Müşterekvelayet kararının verilmesi için; çocuğun üstün yararı, çocuğun isteği(idrak gücüne sahipse), tarafların yeterliliği vb. şartlar mahkeme tarafındanincelenmektedir.

BoşanmaDavalarında Avukat Ücreti Ne Kadar?

Boşanmadavasının türüne, süresine, mahkeme giderlerine ve bürolara göre ücretlerfarklılık gösterebilir. Boşanma davalarında mahkemeye başvuru harcı içinbelirlenen ücret 35,90 TL’dir. Müzakere ve posta masrafı için ücret 100 TLolarak belirlenmiştir. Söz konusu ücretler belirli dönemlere göre değişiklikgösterebilmektedir.

Boşanma davalarında avukatlık hizmetlerinin ücretleri dava türüne göre farklılık gösterir. Tazminat istemiyle boşanma davası açılması halinde yüzdelik oranda ücret talep edilebilir. Boşanma davalarına ilişkin ücretler hakkında avukatlık bürolarından bilgi alınması gerekmektedir.

Nafaka Davası Nedir?

NafakaDavası Nedir?

Boşanma davalarının temel konularından bir diğerinafakadır. Nafaka, boşanma davası sonrasında, eski eş, çocuklar ve bakmaklayükümlüğü olduğu diğer kişilerin, boşanma sonrası yoksulluğa düşmemeleri içinödenmesi gereken ücrettir. Türk hukuk sisteminde dört farklı nafaka türübulunmaktadır. Bunlar;

Yoksulluk nafakası Nedir?

Tedbir nafakası

İştirak nafakası

Yardım nafakası

Olarak belirlenmiştir. Kanunlara göre kişininevlilik öncesi ve sonrasında eşinin yoksulluğa düşmemesi için mahkemetarafından belirlenen oranlarda ve türlerde nafaka ödemesi yapması kanuni birzorunluluktur.

İştirakNafakası Ne Demek?

İştiraknafakası, boşanmasonrası kişinin çocuklara ödediği nafaka türüdür. Boşanma davası sonucundavelayete sahip olmayan taraf, çocuğunun veya çocuklarının; eğitim, sağlık vb.giderinin karşılanması adına bu nafakayı mali gücü nispetinde ödemesigerekmektedir. İştirak nafakasında kusur oranının herhangi bir niteliğibulunmamaktadır. İştirak nafakası çocukların reşit olmaları halinde sonaermektedir.

İştiraknafakası, velayete sahip olmayan eş tarafından çocukları lehine ödenmektedir.İştirak nafakasında tarafların kusurlarının herhangi bir önemi bulunmamaktadır.Yetişkin olmayan çocuklar için bu nafakanın ödenmesi yasal bir zorunluluktur.

BoşanmaDavası Nedir?

Boşanma davası; şiddetli geçimsizlik, aldatma(zina), terk etme, akıl hastalığı, kötü niyet vb. durumların yaşanması halindeveya evliliğin taraflar tarafından devam ettirilemeyeceğinin düşünülmesi ile4721 sayılı Türk Medeni Kanunu kapsamında görevli mahkeme Aile Mahkemesidir.Boşanma davaları hukuk sistemimizde;

Anlaşmalı Boşanma Davası ve Çekişmeli Boşanma Davası olmak üzere iki farklı şekilde açılabilmektedir. Boşanma davası açmak için tarafların ilgili kurumlara avukatlar aracılığıyla taleplerini iletmeleri gerekmektedir. 1 yıldan uzun süreyle evli ve boşanmaya ilişkin tüm konularda anlaşmaya varmış kişiler anlaşmalı boşanma davası açabilirler. Diğer hallerde açılan boşanma davası, çekişmeli boşanma davası olarak görülmektedir.  

Boşanma Davası Nedir?

VelayetDavası Ne Demektir?

Velayet, reşit olmayan çocukların tüm haklarının vebakımlarının anne ve babalarının üzerinde olmasını ifade etmektedir. Boşanmadavası sonrası çocukların yüksek menfaati hangi eşte ise o kişilere velayetverilmektedir. Velayet davası; ayrılık sonrasında çocuğun velayetini alamayantaraf tarafından mahkemeye açılan dava türüdür. Aile Mahkemelerinde görülenvelayet davalarında en önemli unsur çocuğun/çocukların yüksek menfaatidir.

Boşanma sonrası velayet verilemeyen taraf,kendisinin çocuklara daha iyi bakabileceğini mahkemeye ispatlaması halindeyasal olarak çocuklarının velayetine sahip olabilir. Velayet davası buyönüyle çekişmeli boşanma davalarından sonra en uzun soluklu davalar arasındayer almaktadır.

VelayetHakkı Ne Demektir?

Velayethakkı, çocukların veya kısıtlıların tüm haklarını anne ve babalara ait olmasıolarak tanımlanmaktadır. Çocukların doğumundan yetişkinliklerine kadar olansüreçte bu kişilerin tüm hakkı anne ve babaya aittir. Evliliğin sona ermesihalinde yasalar çerçevesinde çocuğun menfaatine göre velayet eşlerden birineverilmektedir. Evlilik dışı doğumlarda çocuğun velayeti doğrundan anneyeaittir.

Velayet hakkının mahkeme kararı dışında devredilmesi mümkün değildir. Velayet hakkının herhangi bir nedenle devredilmesi için ilgili mahkemelere velayet davasının açılması gerekmektedir. Velayet hakkı evlilik içinde anne ve babaya tanınmış doğal bir haktır.

Velayet Hakkı Ne Demektir?

AvukatVekalet Ücreti Ne Kadar?

Yasal olarak kişilerin tüm haklarını resmi olarakavukatlara vekalet usulüyle vermeleri mümkündür. Türk hukuk sistemi içinde buhak noterler üzerinden devredilebilir. Bunun için kişilerin resmi onayınınalınması gerekmektedir. Avukatlara vekalet vererek birçok konuda işlemyetkinizi avukatlara verebilirsiniz.

Noterler üzerinden yapılan bu işlemler için farklıfiyatlara uygulanmaktadır. Vekalet türüne ve özelliklerine göre bu işlemler;

AvukataVekalet Verme Ücreti -150,00 TL

GenelVekalet Ücreti       - 550,00 TL –1.000,00 TL

MuhasebeVekaleti Ücreti - 170,00 TL

Olarakbelirlenmiştir. Belirli dönemlere göre bu ücretlerde farklılıklar oluşabilir.Bu nedenle vekalet verme işlemleri öncesinde noterden konuya ilişkin bilgialmanız tavsiye edilmektedir.

BoşanmaAvukatı Nedir?

Türk hukuk sisteminde yer alan birçok farklı davatürü bulunmaktadır. Bu davaların mahkemelerde görülebilmesi ve mahkemeyesavunma yapabilmeniz için avukatlık hizmeti almanız gerekir. Konularına ve davatürlerine göre farklı alanında uzmanlaşmış avukatları tercih edebilirsiniz.

Boşanma avukatı aracılığıyla boşanma davalarınındaha kısa sürede sonuçlanmasını ve evlilik sonrası haklarınızın en iyi şekildekorunmasını sağlayabilirsiniz. Boşanma avukatı olarak hizmet verenkişilerden bu hizmet talep edilebilmektedir. Hukuk fakültesi mezunu kişiler,gerekli yetki ve belgelerle resmi olarak boşanma avukatlığı hizmetiverebilmektedir.

NispiFiyat Ne Demek?

Nispi fiyat en basit tabiriyle, iki farklı malınbirbirine olan oranıdır. Örneğin: A malının nispi fiyatı belirlenirken; Amalının ücreti B malının iki katı olması durumunda, A malının nispi fiyatıbelirlenmektedir. Bu örneğe göre nispi fiyat, herhangi iki mal arasında,bir malın diğer mal cinsinden değerini ifade etmektedir. 

YoksullukNafakası Ne Demek?

Boşanma davasının sonuçlanmasının ardından,evliliğin bitmesi ile yoksulluğa düşecek eşe, diğer eş tarafından verilennafaka türüdür. Boşanma davalarının temel konusu oluşturan nafakalar,tarafların durumuna ve dava konusuna göre farklılık gösterebilmektedir. Yoksulluknafakası, evliliğin bitmesi ile mağduriyet yaşayacak ve yoksulluğa düşecekeş lehine, mahkeme kararı ile yapılan düzenli ödemeyi ifade eder.

Yoksulluk nafakası talep etmek için boşanmadavasının sonuçlanmasının ardından en geç 1 yıl içinde mahkemeye nafakatalebiyle dava açılması gerekmektedir. Şayet boşanma davası içinde bu kararverilmemişse, boşanma kararının kesinleştiği andan itibaren süre işler. Yoksulluknafakası ile boşanma sonrası tarafların hakları korunmaktadır.

YardımNafakası Ne Demek?

Yardım nafakası genellikle boşanma davalarının birparçası olarak görülmesine rağmen evlilikle veya boşanma davalarıyla bir ilgisibulunmamaktadır. Altsoy (çocuklar, kardeşler vb.) ya da üstsoy (anne/baba) tarafındanmahkemelere açılabilir. Yardımın kesilmesi ile yoksulluğa düşecek kişilertarafından açılan bu davalarda, dava açılan kişinin yardım nafakasını kanununön gördüğü şekilde ödemesi gerekmektedir.

Yasal olarak kişinin; çocukları, anne babası veyakardeşleri üzerinde sorumluluğu bulunmaktadır. Yardım etmemesi halinde mağdurolan bu kişiler Aile Mahkemelerine başvurarak yardım talebinde bulunabilirler. Yardımnafakası üvey evlatlar tarafından da talep edilebilmektedir.

AnlaşmalıBoşanma Mutlak Boşanma Sebebi Midir?

Boşanma davalarının açılabilmesi için Türk Medeni Kanunu tarafından bazı şartların oluşmuş olması gerekmektedir. Buna göre belirlenen mutlak boşanma sebepleri Şunalrdır;

Zina

Anlaşmalı boşanma

Terk

Ayrılık nedeniyle boşanma

Yaşam hakkına saldırı

Kötü niyet ve onur kırıcı davranışlar

Olarak sınıflandırılabilir. Yapılan bu tanıma göreanlaşmalı boşanma mutlak boşanma sebepleri arasında yer almaktadır. Herhangibir olayın evliliğe olan etkisine bakılmasına gerek kalmadan, boşanma hakkınaneden oluyorsa, bu durumda mutlak boşanma sebepleri ortaya çıkmış demektir. Busebeplerden herhangi birinin ortaya çıkması durumunda, evliliğe etkisinebakılmaksızın karar verilebilir.

Boşanma sebepleri 4721 sayılı Türk Medeni Kanunukapsamında detaylıca açıklanmıştır. Türk hukuk sistemine göre geçerli bir sebepoluşmadan evliliğin bitirilmesi için boşanma gerçekleştirilemez. Anlaşmalıboşanmada, söz konusu mutlak boşanma sebepleri arasında yer almaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Boşanma Hukuku Haberleri