Avukatlık Ücreti Alacağı Davası

Avukatlık Ücreti Alacağı Davasına İlişkin Yargıtay Kararı. Avukatlık hizmetlerinde, avukat ve müvekkili arasında düzenlenen vekalet sözleşmesinde, avukatlık ücretinin tahsiline dair de ilgili maddeler bulunmaktadır. Taraflar arasında söz konusu sözleşmeye uyulmaması durumunda da hukuki uyuşmazlık çıkmaktadır.

Bu uyuşmazlıklara örnek olarak avukatlık ücreti alacağı davası gündeme gelmektedir. Ancak avukatlık ücreti alacağı davasında da yetkili mahkeme konusunda ihtilaf yaşanmıştır. Bu konuyla ilgili olarak Yargıtay 17. Hukuk Dairesi’nin vermiş olduğu sonuç kararı aşağıdaki gibidir:

Avukatlık ücreti alacağıtüketici mahkemesi itirazın iptali istemine ilişkin davada Bakırköy 1. TüketiciMahkemesi ile Bakırköy 2. Asliye Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlikkararı verilmesi sebebiyle yargı yerinin belirlenmesi için Yargıtay 17. HukukDairesi, söz konusu dava dosyası içinde bulunan tüm belgeleri inceledi, yapılandeğerlendirmenin ardından gereği düşünüldü.

Yargıtay’ın Avukatlık Ücreti Alacağına İlişkin Kararı

Yargıtay 17. HukukDairesi’ne konu olan davanın, avukatlık hizmeti vekalet sözleşmesindenkaynaklanan alacağın tahsili için başlatılan icra takibine yapılan itirazıniptali istemini konu edildiğine vurgu yapıldı. Dava dosyasının incelenipdeğerlendirildiğinde, Tüketici Mahkemesi tarafından davacının ilgiliyönetmeliklerde belirlenmiş olan tüketici tanımına uygun olmadığı ve bu sebeptendolayı söz konusu davanın genel mahkemelerde çözülmesi gerektiği öne sürülerekgörevsizlik kararı verildiği görüldü.

Tüketici mahkemesinin davahakkında görevsizlik kararı vermesinin ardından devreye giren Asliye HukukMahkemesi ise, söz konusu davayı açan kişinin tüketici olarakdeğerlendirilmesi gerektiğini belirterek avukat ile müvekkil arasındaki vekaletsözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlığın tüketici işlemi olduğu gerekçesi önesürülerek görevsizlik yönünde karara varmıştır.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun Amaç başlıklı birinci maddesinde yasanın amacını açıkladıktan sonra kapsam başlıklı ikinci maddesinde “Bu Kanun, her türlü tüketici işlemi ile tüketiciye yönelik uygulamaları kapsar.” hükmü öne çıkarılmıştır. Bu noktada “satıcı” olarak tabir edilen kişinin hukuki açıdan, kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlar doğrultusunda tüketiciye mal sunan veya mal sunan kişinin adına hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi kapsadığına dikkat çekilmiştir. Öte yandan “tüketici” ise ticari veya mesleki olmayan amaçlar doğrultusunda hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi ifade etmektedir.

Avukatlık Ücreti Alacak Davasında "Tüketici Mahkemesi" Görevli

Yargıtay 17. HukukDairesi, “Dosya kapsamındantaraflar arasında imzalanan vekalet sözleşmesine ilişkin davacının yukarıdabelirtilen gerekçeler göz önünde bulundurularak, “tüketici” tanımına girdiğianlaşılmaktadır. Bu bağlamda Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamındabulunan uyuşmazlığın giderilmesi için davanın Tüketici Mahkemesi’nde görülmesigerekmektedir.” hükmüne varmıştır.

Yargıtay’ın emsalniteliğindeki bu karara göre, avukat ile müvekkili arasında gerçekleşenavukatlık ücretinin tahsiline dair uyuşmazlıklarda görevli mahkeme TüketiciMahkemesi olmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Avukatlık Ve Danışmanlık Haberleri