Kişisel Verilerin Korunması İçin Yapılması Gerekenler

Kişisel Verilerin Korunması İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir? Son yıllarda ülkemizde ve dünyadaen önemli meseleler arasında, kişisel bilgilerin korunması ve kişiselverilerin gizliliği konuları yer almaktadır. Özellikle Facebook’un kurucusuve CEO’su Mark Zuckerberg’in, kullanıcılarının bilgilerini servis ettiğineilişkin bir davada yargılanması bu meselelerin daha da alevlenmesine nedenolmuştur.

Ülkemizde 2016 yılında kabuledilen ve yürürlüğe giren, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, yeni dönemdeinternet ve bankacılık sektörü başta olmak üzere birçok alanda düzenlemelerinyapılmasına neden olmuştur.

İnternet ve sosyal medyakullanımının yaygınlaşmasının ardından, bu platformlar üzerinden; kimlik, kişiselverilere ilişkin bilgiler, izinsiz veri kullanımı gibi birçok konu görüşülmüşve bu yönde kanun kapsamı genişletilmiştir.

Ülkemizde yürürlüğe giren kanunkapsamında, kişilerin izni olmadan herhangi bir kişisel bilginsin paylaşılmasısuç olarak sayılmıştır. Doğrudan ya da dolaylı olarak verilen bilgiler, kişininrızası olsa bile asla üçüncü kişilerle paylaşılamaz.

Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Yeni Düzenleme!

Kişisel verilerin korunmasınayönelik çalışmalar dünya genelinde hız kazanmıştır. İnternet ve sosyalmedya platformlarının kullanımın yaygınlaşması, aynı zamanda kişilere aitbirçok önemli bilginin internet üzerinde kayıt altına alınmasına nedenolmaktadır. Bu kapsam doğrultusunda ülkemizde birçok online platforma ve şirketekonuyla ilgili yeni düzenlemeler getirilmiştir.    

Kişisel verilerin korunmasınailişkin devletlerin yeni düzenleme getirmesi, bilgi paylaşımının bir nebzeönüne geçmiş olsa da asıl iş yine vatandaşlara düşmektedir. Özellikle internetalışverişlerinde; Kullanıcı Sözleşmesi, Kişisel Verilerin Güvenliği Sözleşmesi gibionay istenen yazıların, vatandaşlar tarafından okunduktan sonra onaylanmasıgerekmektedir. Siber suçlar ve internet dolandırıcılığınınyaygınlaşmasının ardından birçok kişi bu unsurlara dikkat etmediği için cidditehdit altındadır.

Kişisel Verilerin Gizliliği Nasıl Korunur?

İnternet ve sosyal medyaplatformlarında bilgilerinizin yayılmamasını ve kişisel verilerinizin korunmasıiçin oldukça basit önlemler alabilirsiniz. Alınması gereken önlemler arasındailk sıralarda; sadece kurumsal faaliyet yürüten ve gizlilik sözleşmesi sunanplatformları tercih etmeniz gelmektedir. Bunun yanı sıra güvenliğinden eminolmadığını hiçbir aracıyla kişisel verilere ilişkin bilgilerinizipaylaşmayınız.

Kişisel verilerin gizliliğiçağımızda en çok dikkat isteyen unsurlardan biridir. Kişisel bilgilerinizintamamı ya da bir kısmının herhangi bir platform ya da şirket tarafındankullanıldığını düşünüyorsanız mutlaka vakit kaybetmeden ilgili kurumlara suçduyurusunda bulunabilir ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamındailgili mahkemelere, savcılıklardan suç duyurusu yaptıktan sonra davaaçabilirsiniz.

Kişisel verilerinizin korunmasına yönelik alacağınız en etkili yöntem ise hiçbir şekilde bilgilerinizin tamamının tek bir platform üzerinden paylaşılmamasıdır.   

Bilişim hukuku avukat ve danışma konuları hakkında sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Avukatlık Ve Danışmanlık Haberleri