Yabancıların Türkiye'de Ev Satın Alma Şartları

Yabancıların Türkiye'de Ev Satın Alma Şartları Nelerdir? Yabancı uyruklu vatandaşlar Türkiye sınırları içerisinde ev sahibi olma hakkına sahiptirler.

Yabancıların Türkiye'de Ev Satın Alma Şartları

Yabancıların Türkiye’ de ev alması bazı kısıtlamalara maruz kalmak koşulu ile mümkündür. Ülkemiz son zamanlarda fazla sayıda yabancı vatandaşa ev sahipliği yapıyor. Türkiye içerisinde en az 1.000.000 dolarlık gayrimenkul satın alan, ya da en az 2.000.000 TL‘ lik yatırımda bulunan yabancıya, Türk vatandaşlığı verilmesinin yasalaşması ile birlikte, yabancıların Türkiye’ de ev sahibi olmaları talepleri daha da arttı.

Yabancıların Türkiye’ de Ev Alırken Karşılaştıkları Kısıtlamalar

Yabancı vatandaşların Türkiye sınırları içerisinde ev alması için belirlenenkanunlarla birlikte birçok kolaylık sağlanmıştır. Sağlanan bu kolaylıklarınyanında getirilmiş olan birtakım kısıtlamalar da mevcuttur. Bu kısıtlamalaragöre; yabancı uyruklu olan kişilerin, Türkiye’ de satın alacakları arazi veyaaraziler farklı şehirlerde bile olsa, alabileceği maksimum arazi büyüklüğü 30hektardır. Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen bu 30 hektarlık limit, 2katına çıkarılabiliyor. Fakat, bu 30 hektarlık alan, satın alınan arazininbulunduğu ilçenin yüz ölçümünün %10’ undan fazla ise, yabancılar tarafındansatın alınacak olan, arazi büyüklüğünün üst sınır olarak, ilçe arazisinin %10’u hesaba katılır.

Yabancı Uyrukluların Gayrimenkul Sahibi Olmasında Ek Kısıtlamalar

Getirilen birçok kısıtlamanın yanı sıra, yabancı uyruklu olanlara, askerialanlar ve güvenlik bölgelerinde arazi satışı yapılamıyor. Şayet Tapu veKadastro Genel Müdürlüğü’ nden gerekli izin alınabilirse, yabancı kişiler, bubölgelerde arazi satın alabilir.

Ayrıca, yabancıların Türkiye’ de ev alması için, Tapu ve KadastroGenel Müdürlüğü tarafından belirlenmiş olan “Türkiye’ de taşınmaz ve SınırlıAyni Hak Edinebilen Ülkeler” arasından, birisinin vatandaşları olmalarıgerekir.

Yabacı Uyruklu Kişilerin Türkiye’ de Ev Satın Alabilmesi İçin GerekliBelgeler Nelerdir ?

Yabancı vatandaşlar, Türkiye sınırları içerisinde ev sahibi olmaaşamasında iken, gayrimenkulün maliki ya da temsilcisinin, Tapu Müdürlüğü’ neön başvuruda bulunması gereklidir. Ön başvurular genellikle sabah saatlerindeve Tapu Müdürlüğü’ nde sıra numarası alınarak yapılır. Bunun yanında yabancıuyruklu kişilere gayrimenkul satışı yapılabilmesi için istenen birtakımbelgeler mevcuttur. İstenen bu belgeler şunlardır;

  • Gayrimenkule ait tapu ya da, köy/mahalle, ada, bina, parsel,bağımsız bölüm bilgisi.
  • Gerekliliği görüldüğü durumlarda, tercümesi ile birliktekimlik belgesi ya da pasaport.
  • İlgili belediyeden alınacak olan, gayrimenkule ait “EmlakRayiç Değeri Belgesi.”
  • Konut veya işyeri gibi yapılar için, zorunlu deprem sigortasıpoliçesi.
  • Alıcıya ait 2, satıcı olan tarafa ait 1 adet, son 6 ayiçerisinde çekilmiş olan vesikalık fotoğraf.
  • Taraflardan herhangi biri Türkçe bilmiyor ise, tercümanbulundurulması.
  • Yurt dışında, düzenlenmiş olan vekaletname ile işlemyapılması durumunda, tercümesi ile birlikte, vekaletnamenin aslı ya daonaylanmış örneği.
  • Gayrimenkul satın almaları ikamet iznine bağlı olan yabancıuyrukluların, ilgili emniyet müdürlüklerinden alacakları ikamet tezkereleri.

Yabancı Uyruklu Vatandaşların Türkiye’ de Konut Kredisi Almaları

Yabancıların Türkiye’ de ev alması için, düzenlenmiş olanbazı yasalar ile, bankalardan konut kredisi alınabilir.  Bunun için, bankaya gidip şahsen başvuruyapılması ya da baroya bağlı olan bir avukat veya bir şahsın tüm haklarıüzerine almış olduğunu beyan eden vekaletname hazırlaması gereklidir.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Avukatlık Ve Danışmanlık Haberleri