Hamile Olmadığına Dair Rapor Nasıl Alınır?

Hamile Olmadığına Dair Rapor Nasıl Alınır? Eşinden yeni ayrılmış bir kadının tekrar evlilik yapması için beklemesi gereken süre bulunmaktadır.

Boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren kadın bu süreyi beklemeli ve ondan sonra evlenmelidir. Ama bazı durumlarda bu bekleme süresi kararı kaldırılmalıdır.

İddet Müddeti Nedir? Hamile Olmadığına Dair Rapor Neden Alınır?

Boşanma kararının kesinleşmesinden sonra kadının yeni bir evlilik yapması için beklemesi gereken 300 (üç yüz) günlük süreye iddet müddeti yani bekleme süresi adı verilir.

Bu tedbir kadının hamile olma ihtimali ve doğacak çocuğun kimin olduğunun tespit edilmesidir. Şayet kadın 300 günlük süre içerisinde doğum yaparsa, dünyaya gelen çocuk boşandığı eşin nüfusuna kayıt edilir. Haliyle bu süre içerisinde yeni bir evlilik yapmasına izin verilmemektedir.

İddet Süresinin Kaldırılması

Türk Medeni Kanunu 132. Maddesi (Evlilik sona ermişse kadın evliliğin sona ermesinden itibaren üç yüz gün – 300 – gün geçmedikçe evlenemez) ile aile hukuku konusunda böyle bir tedbirin olması dava açarak süreyi iptal etmeyi engellememektedir.

Çünkü teknolojik gelişmeler ve sağlık konusundaki yenilikler böylesi uzun bir süreyi geçersiz kılmaktadır. Doktor raporu eşliğinde 300 günlük süre beklenmeden süre aleyhine dava açılması mümkündür.

İddet Süresinin Hesaplanması

Kanunda sözü edilen beklemesüresi yani 300 gün, normal şartlarda gerçekleşen ortalama bir doğum günü temelalınarak hesaplanmıştır. Bu sürede sonunda dünyaya gelecek çocuklar eski eşinnüfusuna kayıt edilmezler.

İddet Süresinin Kaldırılması için Dava Açmak

Yeniden evlenmek için 300 gün beklemek istemeyen kadınlar aile mahkemelerine konuyla ilgili dilekçe yazarak bu sürenin kaldırılması için talepte bulunabilirler.

Şayet dava süreci doğru yönetildiğinde gerekli doktor raporlarının alınıp mahkemeye sunulması halinde mahkeme bu sürenin geçersizliğine hüküm verecektir.

Hamile olmadığına dair hastaneden onaylı rapor alan kadın bu raporu mahkemeye sunarak ilgili davasının sonuna gelebilir.

İddet Müddeti Davasının Anlaşılması

Bu noktada konuyla ilgili belirlinoktaların sıralanması faydalı olacaktır;

  • Bekleme süresi olarak adlandırılan iddet müddetikadının boşandığı eşinden hamile kalma olasılığı göz önünde tutularak 300günlük bir süreyi kapsayan başkasıyla evlenemediği duruma verilen isimdir.
  • Ancak yaşanan gelişmelere bağlı olarak bu süredoktordan hamile olmadığına dair onaylı rapor alınarak mahkemeye dava açılarakortadan kaldırılmaktadır.
  • Bir diğer önemli konu, boşanan taraflar tekrarevlenmek istediklerinde mahkeme iddet müddeti beklemesine mahal vermeyerekevlenmelerine yasal olarak onay vermektedir.
  • Eğer iddet süresi kaldırılmadan kadın hamilekaldıysa, bu doğumdan olacak çocuk ayrıldığı eşinin nüfusuna yazılacaktır.

İddet Müddetinin Kaldırılması Dilekçesi Yazmak

Davacı olan taraf iddet dilekçesi yazmak için eşinden hangi tarihte ayrıldığını – kesin boşanma tarihi belirtilmelidir – boşanma davasının görüldüğü mahkemeyi ve ilgili dosyanın karar numarasını bildirmelidir.

300 gün süre zarfınca başkasıyla evlenemediği için doktor raporu eşliğinde bu sürenin kaldırılması için başvuru yaptığını net bir şekilde belirtmelidir.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Boşanma Hukuku Haberleri