Yargıtay Yabancı Alışveriş Sitelerinden Alınan Ürünlerin Satışını Kaçakçılık Saydı

Yargıtay Yabancı Alışveriş Sitelerinden Alınan Ürünlerin Satışını Kaçakçılık Saydı. Yurt dışında faaliyet gösteren alışveriş sitelerinden ithal edilen ürünlerin Türkiye’de vergisiz satışı kaçakçılık sayıldı.

Yargıtay 7. Ceza Dairesi tarafından verilen karar birçok kişi için emsal niteliği taşıyor. Söz konusu kararın verilmesine neden olan somut olayda ise e – bay üzerinden satın aldığı ürünleri, vergi ödemeden yurt içinde bir internet sitesi üzerinden satış yapan kişi neden oldu.

İnternet üzerinden satış yapan ABD’li e – bay alışverişsitesi üzerinden, çoğunluğu kameradan oluşan yaklaşık 485 elektronik eşyayıithal eden kişi, her bir eşya için belirlenen 150 Euroluk posta gümrükmuafiyeti sınırını geçmediği için gümrük vergisi ödemedi. Getirdiği ürünleriyurt içinde bir site üzerinden satan kişi hakkında bunun üzerine emsalniteliğinde bir karar imza atıldı.

Satıcı Hakkında KamuDavası Açıldı

İnternet üzerinden yabancı bir alışveriş sitesinden aldığıelektronik ürünleri Türkiye’de vergisiz olarak satan kişi hakkında,Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında kamu davası açıldı. Asliye CezaMahkemesinde görülmeye başlayan davada sanığın beraat etmesinin ardından karartemyize gitti.

Söz konusu davada yurt dışından getirttiği ürünlerinsayısının fazla olması ve vergi ödememesi nedeniyle sanık hakkında, 1 yıldan 5yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası maddesi uyarınca açılandava böylece Yargıtay 7. Ceza Dairesine intikal etti.

Yargıtay Yerel MahkemeKararını Bozdu

Yargıtay 7. Ceza Dairesi tarafından incelenen davada, ithalettiği eşyayı ithalat amacı dışında ve ticari amaçla üçüncü kişilere satıldığıifadeleri dikkat çekti. İnternet üzerinden satın aldığı ürünlerin satışınıvergi ödemeden gerçekleştiren sanık hakkında Yargıtay tarafından açıklanangerekçede, yerel mahkeme tarafından sanığın mahkûmiyeti yerine beraat etmesinekarar vermesinin yasalara aykırı olduğu ifade edildi.

Yargıtay tarafından verilen emsal kararda böylelikle yabancıinternet sitelerinden vergi muafiyetini ihlal ederek ürün satışı yapmakkaçakçılık olarak sayıldı. Benzer durumda olan birçok kişi için Yargıtay 7.Ceza Dairesinin bu kararı emsal niteliği taşıyor. Vergi ödemeden e – bayüzerinden ürün alan ve satışını yurt içinde gerçekleştiren kişi hakkındaböylece kaçakçılık suçunun işlendiği ifade edildi. 

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Ceza Hukuku Haberleri