Gayrimenkul Davaları Hakkında Merak Edilen Sorular

Gayrimenkul Davaları Hakkında Merak Edilen Sorular. Hukuk alanındaki önemli yargılamaların çoğu gayrimenkul hukuku kapsamında yapılmaktadır.

Eşya hukukunun önemli bir kısmını teşkil eden gayrimenkul hukuku, ilgili alanda meydana gelen uyuşmazlıkları çözmeyi amaçlar.

Gayrimenkul Davaları Hakkında Merak Edilen Sorular

Tapu, istihkak, kamulaştırma, kira, izaleyi şuyu gibi davaları kapsayan gayrimenkul hukuku taşınmazlar ile ilgili genel yargılamaların ismidir. Bu alanda hukuki anlaşmazlıkları olanlar,

Gayrimenkul sektörüne hakim, emlak piyasasını takip eden, bu alanda oluşacak uyuşmazlıkları tespit edebilen, gayrimenkul hukuku mevzuatını bilen kişidir. Gayrimenkul Davaları Hakkında Merak Edilen Sorular seçeneği ile ilgili alanda sık olarak sorulan sorulara yanıt bulabilirsiniz.

  • Paylı Mülkiyet Ne Demektir?

Paylımülkiyet, birden fazla kişinin tek bir eşya üzerinde eşit hisseler sahibi olmadurumlarına denilir. Eşya paylaşılmadıkça bir şey üzerinde, belli hisselermiktarınca mülkiyet oluşmaktadır. Dolayısıyla paydaş olan taraflar söz konusuşey üzerinde birbirlerine onayı olmaksızın herhangi bir satış, rehin etme,haciz gibi işlemler yaptıramazlar.

  • Bütünleyici Parça Nedir?

Asıl şeyin yapısı değişmedikçe,zarar uğratılmadıkça ondan ayrılmayan parçalarıdır. Asıl şeye sahip olan kimseonun bütünleyici parçalarına da sahip olmaktadır. Örneğin bir binanın garajı yada balkonu aksine hüküm olmadıkça bina sahibinin kullanımı tasarrufundadır.

  • İstihkakDavası Nedir?

Kullanım hakkı olmayan kimselerekarşı mülk sahibi tarafından açılan davadır. Örneğin kullanımı için verilmişbir evin, daha sonra kişi tarafından gasp edilmesi, evden çıkılmaması durumundaistihkak davası açılmaktadır. Asliye Hukuk Mahkemeleri tarafından yürütülürler.

  • İşgalNasıl Yapılır?

Tapulu taşınmazlar herhangi birkimseye ait değilse yani sahipsiz iseler iktisap yapılabilirler. İşgallebirlikte mülkiyet hakkı kazanılmaktadır.

  • PaydaşlığınGiderilmesi Davaları Nedir?

Bir zaman paydaş yani ortak olankimselerin ortaklıklarını giderme aşamasındaki taşınmazların nasıl taksimedileceğine dair açılan davalardır. Tapuya kayıtlı taşınmazlar, gemiler, özelyol olarak tapuya kayıtlı parseller, su yerleri, tahvil tasarruf konusu, parave alacaklar bu davanın kapsamı içerisindedir.

  • KiracıEvden Nasıl Çıkarılır?

Kiracının kirayı ödememesi,gayrimenkul tadilatı, ev sahibinin eve ihtiyaç duyması gibi durumlarda ihtaruygulanmaktadır. Eğer bir kira yılı içerisinde kiracı iki haklı ihtar almışsatahliye durumu söz konusu olmaktadır. Aynı zamanda kira sözleşmesi de dolmuşsave yeni sözleşme yapılmamışsa şartsız olarak ev sahibinin talebi gereği eviboşaltması gerekmektedir. Bu durumlarda kiracı tahliyeye yanaşmıyorsa tahliyedavası açılarak, kiracının tahliyesi sağlanır. Kiracıya gönderilen haklıihtarlar mahkemeye eksiksiz olarak sunulmalıdır.

  • KamulaştırmaDavaları Nedir?

Kamu yararı için özel mülk, arazigibi gayrimenkullerin fiyatlarının ödenmesi karşılığında kamuya alınmasıişlemine yönelik doğan anlaşmazlıklarda açılan davalardır. Kamulaştırma bedelimülk sahibine düşük gelmişse ya da kişi söz konusu yeri elden çıkarmakistemiyorsa kamulaştırma davası açabilmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Gayrimenkul Hukuku Davaları Haberleri