Gayrimenkul Hukuku - Şufa Hakkı Nedir, Önalım Hakkı Nedir, Mülkiyet Ne Demek?

Gayrimenkul Hukuku - Şufa Hakkı Nedir, Önalım Hakkı Nedir, Mülkiyet Ne Demek?

Şufa Davası Hangi Mahkemede Açılır

Şufa davaları ile ilgilenen mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi’dir. Şufa hakkınız doğduğunda gayrimenkulün bulunduğu bölgeye bağlı Asliye Hukuk Mahkemesi’ne şufa hakkı dilekçesi ile birlikte başvurabilirsiniz.

Dava açmaya karar verdiğiniz durumda satışı yapılan taşınmazın satış tutarını ve satıcının ödediği harç ve masrafları mahkemenin size tanıdığı süre içerisinde ilgili kurumlara yatırmanız gerekmektedir. Ayrıca davacı satış bedelinin olması gereken tutarın üzerinde ya da altında olduğunu düşünüyorsa muvazaa davası açma hakkına da sahiptir.

Şufa Davası Açılması DurumundaSonuçlar

Şufa davası süresi bazı durumlarda değişebilmekleberaber 449 gün olarak öngörülür. Şufa hakkı davası, doldurduğunuz şufa hakkıdavası dilekçesi ile birlikte ilgili bölgede ki Asliye hukuk Mahkemesi’nebaşvurmanız ardından ödemeniz gereken tutarları ilgili kurumlara ödediğinizdeyasal olarak başlamış olacaktır. Şufadavasında harca esas değer konusu alıcı ve satıcının kendi çıkarları içinsık sık başvurduğu muvazaa durumundan ötürü kafa karıştıran bir diğer konudur.Böyle durumlarda davacı muvazaa olduğunu ispat etmelidir. Bunun için bilirkişiraporu yeterli olmamaktadır. Davacı muvazaa ispatı için tanık kullanma hakkınada sahiptir.

Şufa Davası Ne Demektir?

Şufa hakkı, bir diğer tabiriyle önalım hakkı; paylı bir mülkiyet üzerinde söz sahibi olan herhangi bir paydaşın, payını üçüncü şahıslara satması durumunda diğer paydaşlara satılığa çıkarılan payı öncelikle satın alma hakkı veren bir hak olarak tanımlanmaktadır.

Şufa hakkı ile ilgili hükümler, hukuk sistemimizde gayrimenkul hukuku kapsamında düzenlenmiştir. Nitekim şufa hakkı, paylı mülkiyetin kurulmasıyla doğar ve herhangi bir payın üçüncü kişilere satılma durumunda devreye girer.

Önalım Hakkı SüresiNe Kadardır?

Hukuken belirlenmiş olan önalım hakkı süresi, paylı satışınhak sahibine bildirildiği tarihten itibaren 3 aydır. Dolayısıyla paydaşlar,kendilerine noter aracılığıyla bildirilen satış tarihinden itibaren 3 aylıksüre içerisinde şufa davası yani önalım davası açmak durumundadır.

Öte yandan şufa hakkısahibi paydaşlara satış bildiriminin noter aracılığıyla yapılmadığı durumlardaher halükarda satış tarihinden itibaren 2 yıl içinde ilgili makamlara şufadavasının açılması gerekmektedir.

Görüldüğü üzere kanunlar tarafından süreleri belirlenen şufahakkının söz konusu kullanım süreleri, hak düşürücü niteliğe sahiptir.Dolayısıyla bu sürelerin geçirilmesi durumunda şufa davasının açılması mümkünolmamaktadır.

Şufa Davası Süresi NeKadar?

Şufa davası açmak isteyen paydaşın, davaya konu olan satışınkendisine bildirildiği tarihten itibaren 3 ay içinde dava talebinde bulunmasıgerekmektedir. Noter bildirimi söz konusu olmadığı halde ise satışıngerçekleşmesinden itibaren 2 yıl içinde dava açarak pay üzerinde öncelikli almahakkını kullanmak istediğini belirtmelidir.

Paylı Mülkiyet NeDemektir?

Şufa hakkı ve davasına konu olan paylı mülkiyet TürkMedeni Kanunu'nun 688. maddesinde; maddi açıdan bölünmüş olmayan bir şeyintamamına birden çok kişinin belirlenmiş paylarla malik olması şeklindedüzenlenmiştir. Günümüzde İsviçre - Türk hukukuna hakim olan bu görüş; paylımülkiyete konu olan eşya üzerinde tek bir mülkiyet hakkı olduğu ve bu tekmülkiyet hakkına eşya üzerinde payı bulunan bütün paydaşların sahip olduğuyönündedir.

OrtaklığınGiderilmesi Davası Ne Demektir?

Gayrimenkul hukuku kapsamında gündeme gelen İzale-i şuyuyani ortaklığın giderilmesi davası, paylı yada elbirliği mülkiyetine konu olantaşınır ya da taşınmaz malda ortaklar arasındaki paydaşlığa son vermekdemektir. Ortaklığın bitirilmesinin ardından menkul veya gayrimenkul mülk,kişisel mülkiyete geçirilir. Bu davanın, davaya konu olan tüm tarafları içinortak sonuçlar doğurması esastır.

Geçit İrtifakı NeDemektir?

Geçit irtifakı ya da geçit hakkı, başka birinin mülkiyetindebulunan arazisinden geçme hakkı olarak tanımlanmaktadır. Türk Medeni Kanunu'nun 748. maddesinde düzenlenen hükümlere göre,bir irtifak hakkı olarak tapu siciline tescil edilmektedir. Söz konusu hak birşahıs veya taşınmaz lehine kurulabilmektedir. Buradaki şahıs hem gerçek hem detüzel kişi olabilmektedir.

İzale-i Şuyu Satış NeDemektir?

Ortak mülkiyet niteliğine sahip herhangi bir taşınmazüzerinde pay sahibi olan hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi ya dasöz konusu mülkün mahkeme tarafından satılarak bedellerinin hissedarlararasında sahip oldukları payları nispetinde paylaştırılmasına izale-i şuyusatış denilmektedir.

Oturma Hakkı NeDemektir?

Çerçevesi Medeni Kanun'a göre belirlenen oturma hakkı; birtaşınmazdan konut olarak yararlanma hakkı demektir. Kanunda aksine hükümbulunmadıkça intifa hakkına ilişkin hükümler aynı şekildeoturma hakkına da uygulanmaktadır.

Rehin Hakkı NeDemektir?

Rehin hakkı, bir mülk üzerinde hak sahibi olan alacaklının, alacağını alamaması durumunda bir taşınırı ya da başka bir hakkı paraya çevirerek, elde edilen tutarla alacağını alma yetkisi veren bir hak olarak kabul edilmektedir. Bu noktada malik, mülkiyet hakkından doğan tasarruf yetkisini, rehin hakkı sahibine tahsis etmiş olmaktadır.

Şufa DavasıNe Kadar Sürer

Şufa davası süreci davacı tarafından Asliye Hukuk Mahkemesine sunulan şufa davadilekçesi ile başlamaktadır. Şufa davalarında dilekçenin verilesi ile başlayansüreç aşamalı olarak ilerlemekte ve inceleme keşif ve tarafların şahitlerinindinlenmesi için belirli zaman aralıkları geçmektedir. Şufa davası toplam yargılama süresi genellikle 449 günübulmaktadır.

Şufa Davalarınınİlerleyiş Süreleri

 Şufa davalarındaki süreçlerinilerlemesi ve şufa davası sonuçlarınaulaşılması süresi şu şekildedir;

  • Dava dilekçesinin incelenmesi ve tensip yapılma süresi 7gündür.
  • Dava dilekçesinin tebliği ile yanıtlama süreci toplam olarak44 gün sürmektedir.
  • Cevaba cevap dilekçe süresi ve cevaba cevabın tebliğ sürresitoplam 44 gün sürmektedir.
  • İkinci cevap dilekçe süresi 14 gündür.
  • Ön incelemelerin ardından yapılacak davet ve duruşma süreci60 gündür.
  • Delillerin toplanması ve ilk tahkikat sonunda duruşmaya davetediliş ve duruşmanın yapılması süresi 60 gündür.
  • Bilirkişi incelemeleri sonunda hazırlanacak rapor ve buraporun tebliği, keşif süresi ve tanıkların dinlenmesi için gerekli olan süre130 gündür.
  • Sözlü olarak yargılanması ve en son karar için gerekli süre30 gündür.
  • Gerekçeli olarak kararın yazılma süresi 30 gündür.

Belirtilen sürelerin toplamı olarak şufa davası süresi 449 günü bulmaktadır.

Şufa DavasıNe Zaman Açılır

Şufa davası açılma zamanı için belirlenen süre bulunmaktadır. Şufa davası açma hakkı kişilerin mülkiyetteki paydaşının taşınmaz üzerindeki hakkını üçüncü şahıslara devretmesi ile başlamaktadır.

Paydaşlardan birisinin hakkını üçüncü şahıslara satması diğer paydaşlara şufa davası açma hakkını doğurmaktadır. Şufa hakkı hangi sürede açılır sorusu mağduriyet yaşayan paydaşların merak ettiği en önemli konular arasında yer almaktadır.

Şufa Davası AçmaSüresi Ne Kadardır?

Şufa davalarında önalım sahibi olan paydaşlar alıcıya karşı şufa davası açma hakkına sahip olmaktadır. Şufa davası açmak için paydaşın dilekçe ile Asliye Hukuk mahkemesine başvurması gereken süre satışın kendisine bildirildiği tarihte başlamaktadır.

Paydaş kendisine bildirilen satış için dava açma hakkını üç aylık süre içerisinde kullanabilmektedir. Yapılan satışın üzerinden iki yıl geçtiği halde paydaş dava açmamış ise şufa davası açma hakkı ortadan kalkar. Önalımlardan feragat etmek için resmi işlemler gerekmektedir. Önalımdan feragat etmek için tapu kütüğüne şerh vermek gerekmektedir. Satışta önalımdan vazgeçtiğine dair yazılı tebliğin satış öncesi ya da sonrasında yapılması gerekir.  

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Gayrimenkul Hukuku Davaları Haberleri