Satın Alınan Dairenin Zamanında Teslim Edilmemesi

Satın Alınan Dairenin Zamanında Teslim Edilmemesi Halinde Haklar Nelerdir? Bir dairenin satın alınmasının ardından tesliminin yapılmaması, tüketici haklarına ilişkin yasal bir sürecin başlatılmasını gerektirmektedir.

Satın Alınan Dairenin Zamanında Teslim Edilmemesi

Çoğunlukla inşaat sürecinde satışı gerçekleşen konutlarda yaşanan bu durum, hukuki bir hak olarak takip gerektirmektedir.

Satınalınan dairenin zamanında teslim edilmemesi, inşaat firması ve konutu satın alacak kişi tarafındanyapılan sözleşme üzerindeki teslim tarihinden itibaren geçerli olmaktadır.Teslim tarihinin öncesinde bu duruma ilişkin bir talep oluşturulamamaktadır.

İnşaatfirmaları ile yapılan konut alım satım işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenhusus, satın alınan evin teslim edileceğine dair tarihin belirtilmiş olmasıdır.Aksi durumda imza yolu ile geçerli kılınan belgeye yönelik teslim tarihibelirtmek mümkün olmayacaktır.

SatınAlınan Dairenin Firma Dışı Nedenlerle Telim Edilememesi

Birdairenin satış sürecinin ardından tesliminin yapılamama nedenleri, olağan dışı durumlardankaynaklandığında herhangi bir hak talebi yapılamamaktadır. Fakat bu durumlardaoluşan mağduriyetlerin firma kaynaklı olmadığının belgelenmesi gerekmektedir.

Satın alınandairenin teslim işlemleri içerisinde doğa olaylarına ilişkin; sel, deprem,yangın gibi sorunlarla karşılaşılabilmektedir. Bu durumlar teslim işlemleriniileri bir tarihe ertelediğinde ev sahiplerinin itiraz hakları mahkemeler tarafındankabul edilmemektedir.

İnşaatfirmaları ile yapılan sözleşmelerin içerisinde yer alan maddelerde, teslimtarihinin firma kaynaklı nedenler dışında değişkenlik gösterebileceği belirtilmektedir.Bu sebeple ev satın alma işlemlerinde inşaat firmaları ile yapılan anlaşmalarınbu bilgiler ışında yapılması gerekmektedir.

DaireTesliminin Yapılmaması Durumunda Yasal Süreçler

Satınalınan daire teslim işlemlerinin gerçekleşmemesi halinde başlatılacak yasalsüreçler, Tüketici veÇevre Koruma Derneği tarafından örneklendirilmiş ve ev satın alan tüketicilerinbu süreçleri dikkatli bir şekilde yürütmeleri gerektiği belirtilmiştir.

Satınalınan dairenin zamanında teslim edilmemesi halinde yapılacak ilk hamle ilgili inşaat firmasına noteronaylı ihtarname göndermektedir. Bu ihtarname içerisinde zararın karşılanmasınayönelik bir talep bulunmaktadır. İhtarname sonucu inşaat firmasının sorunçözmeye yönelik bir hamlede bulunması gerekmektedir.

İnşaatfirmaları tarafından ihtarname sonucu herhangi bir dönüş sağlanmadığında ya damağdur kişinin zararı karşılanmadığında hukuki süreçler başlatılmaktadır. Busüreç dahilinde Tüketici Mahkemelerine başvuru yapılmaktadır.

SatınAlınan Dairenin Ayıplı Olması Sonucu Teslim Edilememesi

Daire satınalmaları sonucunda konutun ayıplı olması, sözleşmeye aykırı bir durum oluşmasına karşılıkgelmektedir. İnşaat firmaları ile yapılan sözleşmede kişiler satın alacaklarıevin detaylarını görmektedirler. Sözleşme dahilinde gerçekleşemeyendüzenlemelerin ayıplı mal olarak adlandırılması halinde hukuki hak talebindebulunulmaktadır.

Satınalınan dairenin zamanında teslim edilmemesi konutun ayıplı olması ile ilgili olduğunda TüketiciMahkemelerine başvuru yapılabilmektedir. Sitenin çevre düzenlemelerinden, havuzve spor salonu durumlarına kadar talep edilen her türlü ayrıntının teslimtarihinde tamamlanmış olması gerekmektedir.

Teslimsürecinde satın alınan konuta ilişkin eksiklerin olması, ev sahipleri ve inşaatfirması tarafından anlaşma sonucu da neticelendirilebilmektedir. Bu durumda yasalsüreçlere başvuru yapılmamaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Gayrimenkul Hukuku Davaları Haberleri