Satın Alınan Ev İade Edilebilir Mi?

Satın Alınan Ev İade Edilebilir Mi? Satın alma işlemi gerçekleşen bir evin iade edilmesi, mümkün olmakla birlikte bazı kriterler aracılığıyla sınırlandırılmaktadır.

Satın Alınan Ev İade Edilebilir Mi?

Bu sürecin manipüle edilmemesi adına belirlenen kriterler Tüketici Hakları tarafından oluşturulmaktadır.

Satın alınan ev iadesi için öncelikle yapılan satış işleminden ev sahibinin müşteri olarak tanımlanması gerekmektedir. Fakat bazı durumlarda arsa sahipleri anlaşmalarını inşaat firmaları ile yaptıkları için süreçlerin mahkeme üzerinden sürdürülmesi gerekmektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=KqloypXIaV0
Satın Alınan Ev İade Edilebilir Mi?

SatınAlınan Evin İade Hakkı

Satınalınan evin hangi durumlarda iade edilebilir sorusu ev sahibi ve müşterilerin niteliklerinin yanı sıraevin tapu işlemlerini de cevapta barındırmaktadır. Satın alma işlemlerindeoluşacak şikayet ve iade durumları Tüketici Haklarından hareketlebelirlenmektedir.

Bir evin satınalınması sonrasında oluşan özel durumlar sebebiyle iadesi gerektiğinde on dörtiş günü sınırı bulunmaktadır. Fakat ev ile ilgili oluşan bazı sorunlu durumlarsonucunda on dört gün sonrasında ilgili kriterler göz önünde bulundurularak satınalınan ev iadesi yapılabilmektedir.

Müşteritarafından satın alınan evin on dört gün sonrasında iadesi için oluşacakdurumlar şu şekilde sıralanmaktadır:

  • İmardüzenlemelerine aykırılık
  • İskanruhsatı bulunmaması

Bu durumlarTüketici Hakları aracılığıyla satın alma işleminde hiçbir kriter aranmaksızınhukuki ayıp niteliği taşımaları sebebiyle iadesi kabul edilmektedir.

SatınAlınan Evin İade Aşamaları

Evin satınalma işlemlerinin iade edilme süreçleri için öncelikle satın alınan evin imar düzenlemeleri ya daiskan ruhsatı ile ilgili ayıplı olma durumları belgelendirilmelidir. Bubelgelendirme sonucu olarak Tüketici Hakları tarafından müşteriye bazı iadeseçenekleri sunulmaktadır.

Satın almaişlemi ile ilgili olarak; konut değişimi, bedel indirimi yahut onarma vedüzenleme gibi seçeneklerden birisi tercih edilebilmektedir. Tercih hakkımüşteri tarafından belirlenmekte olup süreçler onaylanmanın ertesindeuygulanmaktadır.

Tercih edilenişlemin uygulanabilmesi için ilgili tercih doğrultusunda ortalama otuz iş günüiçerisinde başvuru yapılmış ve sürecin başlatılmış olması gerekmektedir. Satınalma işlemlerine ilişkin evrakların ve ayıplı mülk olduğuna ilişkin resmidurumların belirtildiği belgeler ile yapılan başvuruların takip işlemlerisürdürülmektedir.

Ev İadesindeSunulan Tercihler

Bir evinsatın alınmasının ardından iadesi için yapılan tercihler, evin durumuna ve müşterinin yöneliminegöre değişim göstermektedir. Bu tercihler yapılırken önemli olan ilk aşama evinayıplı olduğuna dair resmi evrakların bulundurulmasıdır.

Ayıplı birevin tespit edilmesinin akabinde kişiler, Tüketici hakları üzerinden satınalınan ev iadesi başvurusunda bulunabilmektedirler. Yapılan başvurununardından müşterinin hakkı şu üç yolla korunmaktadır:

  • Yapılansözleşmeden bir zarara uğramaksızın cayılması
  • Satınalınan konut değerince yeni bir konutun satın alma işlemlerinin başlatılması
  • Satınalınan konutun oluşan ayıp tutarınca bir ücret bedeli tahsil edilmesi
  • Satınalınan konutun problemli durumunun resmi kurumlarca çözülmesi

Müşteri,yukarıda belirtilen tercihlerden herhangi birini yapmakta özgürdür. Bu işlemleryalnızca resmi evraklar ile imar ve iskan durumlarında problem oluşan konutlariçin geçerli olmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Gayrimenkul Hukuku Davaları Haberleri