Yargıtay'dan Ortaklığın Giderilmesi Davası ve Satış Usulü Kararı

Yargıtay'dan Ortaklığın Giderilmesi Davası ve Satış Usulü Kararı!

Ortaklığın giderilmesi talebiyle, yerel mahkemedegerçekleştirilen davada verilen hüküm davacı vekili tarafından, Yargıtay14. Hukuk Dairesine temyiz edilmiştir. Yerel mahkeme tarafından davanın kabulüneilişkin kararın verilmesi, davalı vekilinin ön görülen süre içinde temyizisteminde bulunması nedeniyle Yargıtay’ın temyiz dilekçesini kabulüylesonuçlanmıştır.

Satıştan elde edilen gelirin, belirli oranlara görepaylaştırılması ve davanın açıkça hükümde gösterilmesi, kararına yönelikbaşlatılan temyiz süreci, Yargıtay 14. Hukuk Dairesi tarafından bozularak, ortaklığıngiderilmesi davasına ilişkin yeni kararlar vermesiyle sonuçlanmıştır. Davacıvekili tarafından açılan davada; taşınmaz üzerinde ortaklığın aynen bölünmezsesatış suretiyle giderilmesi talebinde bulunulmuştur.

2. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen davada davalı taraf isemahkemeye yaptığı savunmada; rızai taksim anlaşması gereği kendisine aidiyetinekarar verildiği ve ortaklığın aynen taksim suretiyle giderilmesini ve davanınmahkeme tarafından reddine karar verilmesini talep etmiştir. 2. Asliye HukukMahkemesinde görülen davada; mahkeme, davanın kabulüne ve ortaklığın satışsuretiyle giderilmesine ilişkin karar vermiştir.

Verilen bu karara yönelik itiraz yine davalı tarafındanyapılmış ve Yargıtay’a temyiz talebinde bulunulmuştur. Davaya konu olan sözkonusu taşınmazın üzerinde bulunan ağaçların davalıya ait olduğununbelirlendiğinin ancak, buna rağmen herhangi bir oran belirtilmediği içinmuhdesat oranlaması yapılarak, davalıya pay verilmesi ve diğer bedellerindeortakların, ortaklık oranınca ödenmesine ilişkin ortaklığın giderilmesi içinbaşvuru yapılmıştır.

OrtaklığınGiderilmesi Davasında Yargıtay’ın Bozma Kararı!

Yerel mahkemece görülen ortaklığın giderilmesi davasında, mahkemenin vermiş olduğu karar; Muhdesata denk gelen kısım, muhdesat sahibi ortaklara, geri kaln bedel ise payları oranın da ortaklara dağıtılması karar verilmesi gerekirken, bu usulün dışına çıkılarak bilir kişi raporları temel alınarak, toplam ağaç bedelinin %52’sinin davalıya ödenmesine ve geri kalan taşınmazın, ortakların tapuda belirtildiği hisselerine göre ödenmesi, Yargıtay 14. Hukuk Dairesi tarafından yanlış bulunmuştur.

Yargıtay'dan Ortaklığın Giderilmesi Davası ve Satış Usulü Kararı

Bu kararın verilmesinden önce mahkemece, yeniden keşifyapılarak, bilirkişilerden yeni muhdesat oranlaması yapılması talepedilmelidir. Uzman bilirkişilerden rapor alınması ve bu rapora göre satıştankazanılacak gelirin, bilirkişilerin belirlemiş olduğu muhdesat oranlarına görepay edilmesi gerekmektedir.

Mahkemenin vermiş olduğu karar görüşülerek Yargıtaytarafından; belirtilen konular hakkında eksik incelme ve yazılı şekilde kararaçıklanması hatalı bulunmuş ve mahkemenin kararı bu gerekçeye dayandırılarakbozulmuştur. Yargıtay tarafından açıklanan karar göre; davalı vekilitarafından yapılan temyiz itirazı kabul edilmiş ve mahkeme tarafındanverilen ortaklığın giderilmesi davasına yönelik yanlış karar bozulmuştur.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Gayrimenkul Hukuku Davaları Haberleri