Boşanma Hangi Durumlarda Gerçekleşmez?

Boşanma Hangi Durumlarda Gerçekleşmez?

Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerinde boşanmanın hangi durumlarda hukuken geçerli olacağı belirtilmiştir. Nitekim aile mahkemesi hakiminin takdir yetkisinin geniş tutulduğu boşanma davalarında, hakim davayı kabul etme ya da reddetme yetkisine sahiptir.

Boşanma hangi durumlarda gerçekleşmez sorusuna yanıt olarak hakim bir boşanma davasının kabulüne ya da reddine yönelik karar verirken öncelikle evliliğin özüne ya da ruhuna aykırı olarak boşanma davalarında temel ilke olarak kabul edilen kusurun varlığını araştırmaktadır.

Boşanma Hangi Durumlarda Gerçekleşmez?

Araştırma sonucunda öne sürülen delillerin gerçekle paralel değerlendirilmesinin akabinde, davacının boşanma davasını açmakta menfaati olduğuna kanaat getirmesi halinde boşanma davasının kabulüne karar vermektedir.

Bir başka deyişle Medeni Kanun'da düzenlenen boşanmanedenleri dışında bir sebep öne sürülmesi durumunda boşanma davasının reddinekarar verilir. Örneğin hastalık durumları da boşanma nedeni kapsamınagirmemektedir. Akıl hastalığı istisnası dışında kanser ya da MS hastalıkları boşanmanedeni olarak kabul edilmemektedir. Boşanma davalarında boşanmaya neden olansebepler öne sürülürken kusur aranmaktadır. Hastalık boşanmaya sebep olacak birkusur olarak görülmediği için boşanma nedenleri arasında yer almamaktadır.

Boşanma NedenleriNelerdir?

Boşanma davası başvurusunda davanın aile hakimi tarafındankabul edilmesi için gerekli olan birtakım koşullar bulunmaktadır. Bunlarınbaşında da tarafların boşanmasına gerekçe olarak gösterilebilecek bir kusurunvarlığıdır. Boşanma davası nedenlerişunlardan oluşmaktadır:

  • Ekonomik sebepler,
  • Aile büyükleri ile ortak konutta oturma,
  • Aile büyüklerinin ya da eşin kadını hizmetetmesi zorunda olan bir kişi olarak görmesi,
  • Eşler arasında din, mezhep ya da kültürfarkları,
  • Eşlerden birinin kumar, alkol ya da şansoyunlarına bağımlı olması,
  • Eşin evi terk etmesi ya da başka bir kişiyleyaşamaya başlaması,
  • Eşin aldatması ya da ilgi göstermemesi
  • Eşlerden birinin sağlık raporu ile belirlenenpsikolojik sorunlarının olması,
  • Eşlerin birbirine fiziksel şiddet uygulaması(dayak, darp, cisim fırlatma)
  • Eşlerin birbirine psikolojik şiddet uygulaması(küçük düşürücü davranış, küfür ve hakaret etme)
  • Aşırı kıskançlık gösterilmesi,
  • Aile mahremiyetini bozacak şekilde aile içinsırların yabancılarla paylaşılması,
  • Gerçek sebepler bilinmeden ağır ithamlarda vesuçlamalarda bulunmak

Boşanma Davası NedenReddedilir?

Boşanma davalarında kusurlu bir durumun olması gerekmektedir. Kanunda yer alan evlilik birliğinin temelinden sarsılması ve anlaşmalıboşanma haricinde kalan sebepler özel boşanma nedeni kapsamına alınmaktadır.Özel boşanma sebepleri, hukuki gerekçelere dayanmadığı durumda hakimin takdiriile boşanma davasının reddi ilesonuçlanabilmektedir.

Terk sebebi ile açılan boşanma davasında, ortak konutu terkeden eş ihtar aldıktan sonra eve geri dönmüşse boşanma davası reddedilir. Akılhastalığı sebebiyle açılan bir boşanma davasında sağlık kurulu bunun aksiyönünde rapor düzenlemişse açılan boşanma davası reddedilir. Bunun yanı sıraboşanma davası başvurusunda boşanma nedenlerine kanıtlar sunulmayan davalar dareddedilmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Genel Haberleri