Hesaptan Çalınan Paralardan Banka Sorumlu

Hesaptan Çalınan Paralardan Banka Sorumlu

Yargıtay’dan emsal niteliği taşıyan karar açıklandı. Söz konusu karara göre banka hesabından çalınan paralardan banka sorumlu tutulacaktır. Bursalı bir eczacı tarafından açılan davada Yargıtay, hesabındaki paranın internet bankacılığı yöntemiyle çalınmasından banka sorumlu tutulmuştur.

10 yıl önce hesabındaki 51 bin TL’yi çaldıran eczacı, verilen kararla yasal faizi ile parasını bankadan tahsil etmiştir.

Yargıtay’dan EmsalKarar: Banka Sorumlu Tutuldu

Bursa’da bir eczacının banka hesabındaki paranın internetbankacılığı ile çalınmasının ardından başlayan süreçte, Yargıtay ilgili dairesitarafından emsal niteliğinde bir karar verilmiştir.

Davaya konu olayda: Adına çıkarılmış ve kullanımda olan simkart bulunan eczacı adına, kimliği belirsiz kişilerce kart iptal ettirilerekadına yeni kart çıkarılmıştır. Yapılan bu işlemin ardından internet bankacılığıüzerinden eczacının hesabındaki 49 bin 880 TL, aynı bankanın farklı birmüşterisinin hesabına aktarılmıştır.

Hesabındaki paranın bankanın ihmali ile çalındığını iddiaeden eczacı, Asliye Ticaret Mahkemesine başvuruda bulunmuştur. Banka ve GSMşirketi tarafından gerekli hassasiyetin gösterilmediğini iddia eden davacı,olaydan somut olaydan dolayı ticari itibar kaybına uğradığını, maddisıkıntılarının oluştuğunu ve çalınan paranın faizi ile birlikte geri ödenmesiile karşı karşıya kaldığını savunmuştur. Bu gerekçe ile maddi ve manevitazminat talep eden davacıya karşı banka ve GSM avukatları tarafından karşısavunma yapılmıştır.

Banka tarafından yapılan savunmada: söz konusu bankayahusumet düşmediğini, diğer davalı şirketin konuda kusurlu olduğu, bankanıngerekli önlemleri aldığı ve internet bankacılığı bilgilerini davacının üçüncükişilerle paylaşmaması gerektiği ifade edilmiştir.

GSM şirketi tarafından yapılan savunmada ise davacınınabonelik sözleşmesinde taraf olmadığı, davacının internet bankacılığıbilgilerini koruyamadığı ve gerekli dikkati göstermediği savunulmuştur.

Mahkeme tarafından verilen kararda: davalının bankanınsözleşmesi kapsamında bankacılık bilgilerini koruması gerektiği ve davalı GSMşirketinin de sim kart değişikliğinde kusurlu olduğu ifade edilmiştir.

Tarafların kusur oranlarına binaen davanın kısmen kabulünekarar verilmiştir. Davanın tarafları tarafından temyiz edilen karar Yargıtaytarafından yeniden incelenmiştir.

Davada Yargıtay Kararı: Hesaptan Çalınan Paralardan Banka Sorumlu

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi tarafından bölge idaremahkemesine taşınan davanın kararına ilişkin, ilk derece mahkemesinin verdiğikararda herhangi bir isabetsizlik olmadığına hükmedilmişidir.

Bölge idare mahkemesine intikal etmiş olan davadaYargıtay’ın onadığı kararda: GSM şirketi davalıya husumet yöneltemeyeceği,davalı bankanın da müşteri bilgileri saklamakla yükümlü olduğu ve bu konudaihmali olduğunu belirtmiştir.

Baka adına davanın kısmen kabulüne ve 569 bin 623 TLalacağın yasal faiz ile davacıya ödenmesine hükmedilmiştir. Manevi tazminatkoşullarının oluşmadığı gerekçesi ile manevi tazminat talebi reddedilmiştir.

Verilen bu kararlara ilişkin Yargıtay tarafından onayverilmiştir. Sonuç olarak banka hesabından parası çalınan kişilere karşıbankanın sorumlu tutulabileceğine ilişkin emsal niteliğinde karar verilmiştir. Yargıtay11. Hukuk Dairesi, bölge idaremahkemesinin kararını onamıştır.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Haber Haberleri