Öğretmenler İçin Yargıtay'dan Emsal Karar

Öğretmenler İçin Yargıtay'dan Emsal Karar

Geçtiğimiz günlerde Yargıtay tarafından açıklanan bir kararagöre, öğretmenlerin kıdem tazminatı haklarına ilişkin emsal niteliğinde birkarar verilmiştir. Yargıtay 22. Hukuk Dairesi tarafından verilen kararda, özelokullarda çalışan ve sözleşmelerini yenilemeyen öğretmenler için kıdemtazminatı haklarına ilişkin önemli bir karar verilmiştir.

Yargıtay’a kadar uzanan davada taraf, özel okuldaöğretmenlik yapmış ve aynı okulda iki yıl boyunca çalışmış ancak tazminatsızolarak işten çıkarılmış bir öğretmendir. Yıllık sözleşme ile çalışmasına rağmensözleşmenin işveren tarafından yenilenmemesi halinde, tazminatsız olarak iştençıkarılan öğretmen lehine Yargıtay ilgili hukuk dairesi tarafından kararverilmiştir.

Öğretmenlerin KıdemTazminatı Hakkına İlişkin Önemli Karar

Sözleşmeli olarak özel okulda öğretmenlik yapan bir kişi,iki yıl özel okulda çalışmasına rağmen tazminatsız olarak işten çıkarılmıştır.Bunun üzerine yargıya giden öğretmen, sözleşmeli olarak çalışan tümöğretmenleri yakından ilgilendiren emsal niteliğinde bir kararın verilmesine önayak olmuştur.

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi tarafından verilen emsalniteliğindeki kararda, özel okulda çalışan öğretmenin, işveren tarafındansözleşmelerinin yenilenmediği takdirde kıdem tazminatının verilmesi gerektiğinehükmedilmiştir.

Söz konusu kararda, önemli olanın fesih iradesinin kiminortaya koyduğu ve kıdem tazminatının ortaya çıkmasını sağlayan şartların oluşupoluşmadığıdır. Aynı kararın devamında, öğretmenliğin devamı için sözleşmeninyenilenmemesi, haklı nedenle fesihe dayanmaması ve bir yıllık kıdem tazminatışartının oluşması gerekçesiyle kıdem tazminatı ödemesinin yapılması gerektiğinehükmedilmiştir.

Yargıtay tarafından verilen bu karara göre özel eğitimkurumlarında hizmet veren öğretmenlerin, sözleşmesinin yenilenmemesi halinde,kıdem tazminatı şartlarının oluşmasıyla tazminat hakları ortaya çıkmıştır.

Kıdem TazminatıAlabilirler

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi tarafından verilen nihai kararile öğretmenleri sevindiren haber gelmiştir. Yargıtay’a taşınan davada, özelbir okulda fen ve teknoloji öğretmenliği yapan bir öğretmen iki yıl çalıştıktansonra işten çıkarılmıştır. Tazminatsız olarak çıkarılan öğretmen tazminatınödenmesi için dava açmıştır.

İşverene kıdem tazminatı hakkında dava açan öğretmen, yerelmahkeme tarafından haksız bulunmuş ve Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğikapsamında belirli süreli sözleşmelerde süre bitiminde kıdem tazminatı alamayacağıifade edilmiştir. Öğretmen aleyhine verilen ilk karara karşı davacı temyizyoluna başvurmuştur.

Yargıtay’a taşınan davada, 1475 sayılı İş Kanunukapsamında sözleşmenin belirli veya belirsiz süreli olmasına bakılmaksızınkişinin kıdem tazminatı hakkının olduğu ifade edilmiştir. Önemli olan tazminataneden olan şartların oluşup oluşmadığına bakılmasıdır.

Kıdem tazminatı hakkının ortaya çıkmasına neden olanunsurların bulunması nedeniyle Yargıtay tarafından, belirli süreli işsözleşmesinin sona ermesinden önce tarafların herhangi birinin yenileme beyanıortay koyup koymadığının araştırılması gerekmektedir. Yapılan bu açıklamalarailişkin Yargıtay tarafından öğretmen lehine kıdem tazminatı ödemesininyapılmasına karar verilmiştir.

Sözleşme usulü çalışan tüm öğretmenler için emsal teşkileden karar, öğretmenlerin kıdem tazminatı haklarına ilişkin yeni tartışmalarınyaşanmasına neden olmuştur.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Haber Haberleri