Yargıtay’dan Şiddet ve Hakaret Gören Kadın Hakkında Emsal Karar!

Yargıtay’dan Şiddet ve Hakaret Gören Kadın Hakkında Emsal Karar! Yargıtay boşanma davasında davalı durumda olan kadın hakkında emsal niteliğinde bir karara imza attı.

Yerel aile mahkemesinin şiddetli geçimsizlik yaşayan çifti boşamasının ardından kararı temyiz eden kadının, Yüksek Mahkeme tarafından evliliğin sonlandırılmasında kusuru bulunmadığına hükmedildi.

Yargıtay’ın almış olduğu bu karar boşanma davalarına yeni bir boyut kazandırdı. Detaylar haberimizin devamında yer alıyor…

Davaya konu olan olayda 1. Aile Mahkemesi’ne boşanma talebiyle müracaat eden koca, mahkemeye şiddetli geçimsizlik yaşadığını öne sürerek, karısı hakkında dava başvurusunda bulundu.

Karısından boşanmak istediğini beyan eden davacı koca, davalı olduğu eşinin, kendi ailesini hiçbir zaman istemediğini, sık sık ailesine hakaret ettiğini hem kendisine hem de ailesine saygısız davranışlarda bulunduğunu iddia ederek, aile mahkemesine dilekçesini sundu.

Aile Mahkemesi tarafından görülen davada, davalı konumunda olan kadın ise kendisini savundu. Davalı kadın mahkemeye verdiği savunmasında “Kocam beni ailesine karşı korumadı. Ailesinin bana karşı yapmış olduğu şiddet ve hakaretlerini engellemedi.” ifadelerini kullandı. Davacı olan kocasının ailesinin kendisini istemediğini dile getiren kadın tarafına yönelik iddiaları kabul etmediğini beyan etti.

Yerel Mahkeme Çifti Boşadı

Tarafların beyanlarını vesavunmalarını dinleyen 1. Aile Mahkemesi hâkimi, çift arasında şiddetligeçimsizlik bulunduğunun sabit olduğunu, çift arasındaki evlilik birliğinintemelinden sarsıldığını ve söz konusu çiftin evliliklerinin korunmasında herhangibir yarar kalmadığını gerekçe gösterdi. Bu kararın üzerine davacı olankocanın boşanma davası başvurusunun kabul edilmesine karar kılan yerel mahkeme,çiftin boşanmasına hükmetti.

Davalı kadın, hakkındakisuçlamaları kabul etmemesi sebebiyle 1. Aile Mahkemesi’nin almış olduğu bukararı temyiz etti. Bunun üzerine devreye Yargıtay 2. Hukuk Dairesi girdi.

Yargıtay’dan Emsal Niteliğinde Karar

Söz konusu dava dosyasınıinceleyen ve değerlendirmeye alan Yüksek Mahkeme, davalı kadın hakkında emsalbir karara imza attı. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, davaya konu olan olayda,davalı kadına herhangi bir kusur yüklenemeyeceğine hükmetti. Alınan kararda,kadının erkeğe ve ailesine saygısızlık ettiğine yönelik eyleminden önce, davacıerkeğin ailesinin, kendisine yönelik şiddet ve hakaretleri olması sebebiyledavalı kadının yapmış olduğu eylemlerin tepkisel nitelikte olduğuna dikkatçekildi. Bununla birlikte karar metninde, söz konusu durumun dolayısıylakocasının ailesi tarafından kendisine uygulanan şiddete karşılık bir tepkiolarak ortaya çıkan bu eylemlerin, davalı kadına kusur olarakyüklenemeyeceğinin anlaşıldığı ifade edildi.

Öte yandan mahkemece kabuledilen ve gerçekleşen davacı erkeğin kusurlu tutum ve davranışlarına göre evlilikbirliğinin temelinden sarsıldığının da kuşkusuz sabit olduğuna dikkatçekildi. Ancak bu duruma sebebiyet veren davranışların tamamen davacı olankocanın tutum ve davranışlarından kaynaklandığına vurgu yapılan kararda, davalıkadına atfı mümkün olan hiçbir kusurun gerçekleşmediği belirtildi. Bu vaziyetteaçıklanan nedenle davanın reddinin gerektiği bildirilirken, yasa hükümlerininyorumunda yanılgıya düşülerek boşanmaya karar verilmesinin usul ve kanunlaraaykırı olduğuna dikkat çekilerek söz konusu yerel mahkemenin vermiş olduğu kararınbozulmasına hükmedildi. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin almış olduğu bu kararda“Temyiz edilen hükmün anlatılan sebepler ile bozulmasına, temyiz peşin harcınınistek halinde yatırana geri verilmesine, iş bu kararın tebliğinden itibaren 16gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi.”ifadeleri kullanıldı.

Yargıtay’ın Bu Emsal Kararı Neyi İfade Ediyor?

Boşanma davasının ardındangerçekleşen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin bu emsal kararı neyi ifadeetmektedir?  Bu karar neticesinde boşanmadavalarında tarafların göz önünde bulundurması gereken ve aile mahkemelerininuyması gereken hükümler nelerdir?

Yargıtay 2. HukukDairesi’nin almış olduğu bu emsal niteliğindeki karar, bizlere boşanmadavalarında kusurun önemini bir kez daha hatırlatıyor.

Boşanma Davalarında Kusurun Önemi

Boşanma davasında kusur,oldukça önemli bir yere sahiptir. Zira boşanmaya, tazminat ve nafakaya kararverilmesinde ‘kusur’ önem teşkil etmektedir. Dolayısıyla hiçbir boşanmadavasında kusur belirlenmeden, boşanmaya, tazminata ve nafakayahükmedilmemektedir. Hakim boşanma davalarında öncelikle tarafların kusurluhareket ve eylemlerini göz önünde bulundurarak, tarafların kusur derecelerini;kusursuz, az kusurlu, eşit kusurlu ve ağır kusurlu olarak değerlendirmeyealmaktadır.

Boşanma davalarında kusurbelirlendikten sonra, maddi veya manevi tazminat ile nafaka tutarı gibi konularhakim tarafından karara bağlanmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Haber Haberleri