Baz İstasyonları: Danıştay'dan Bakanlığın Yönetmeliğine Durdurma Kararı!

Danıştay'dan Bakanlığın Yönetmeliğine Durdurma Kararı!

Antalya’da bir baz istasyonu üzerinden görülen davasonucunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, baz istasyonlarının imarına veruhsatına ilişkin yönetmeliğine Danıştay tarafından yürütmeyi durdurma kararıverildi. Türkiye genelinde etkin olan yönetmeliğin durulmasının ardından,birçok bölgede geçerli olmak üzere baz istasyonu yapımları hakkında önemlideğişiklikler olacak.

Antalya’nın Manavgat ilçesinde geçtiğimiz günlerde meydanagelen baz istasyonu tartışması, ülke genelinde Çevre ve ŞehircilikBakanlığının yönetmeliğini değiştirmesiyle sonuçlanacak. Danıştaytarafından yürütmeyi durdurma kararının verilmesinin ardından, herhangi birimar şartı bulunmadan kurulabilen baz istasyonları, artık izne tabi tutulacak.

Manavgat’ın Sorgun tatil bölgesinde, 40 metre uzunluğundabir baz istasyonunun yapıma başlandı. Bölge sakinleri tarafından bazistasyonunun ruhsatsız olduğu ve çevre halkının rahatsız olduğu gerekçesiylebelediyeye başvuruda bulunuldu. Ancak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınınyönetmeliği kapsamında baz istasyonlarının herhangi bir izne tabi tutulmamasınedeniyle, yerel belediye olaya müdahale edemedi.

Danıştay Bazİstasyonun Yapımını Durdu!

Antalya, Manavgat ilçesinin, Sorgun bölgesinde yapılan baz istasyonunun yapımı sırasında bölge sakinleri mahkeme yolunu tercih ettiler.

Danıştay’a yürütmenin durdurulması istemiyle başvuruda bulunan avukatlar, aynı zamanda Türkiye genelinde uygulanmakta olan ve baz istasyonlarının imarına ilişkin kısıtlamanın bulunmadığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yönetmeliğinin 62. Maddesi ve 1 – 2 – 3. Maddelerinin durdurulmasını istedi.

Baz İstasyonları: Danıştay'dan Bakanlığın Yönetmeliğine Durdurma Kararı!

Danaştay’ın tüm Türkiye’yi ilgilendiren kararı açıklamasının ardından, Manavgat’ta yapılan baz istasyonu durduruldu ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilgili yönetmeliği Türkiye genelinde geçerli olmak üzere durduruldu.

Danıştay’da görülen davanın ardından şimdilik sadece ilgili yönetmeliğin bir kısmı durduruldu. Davayı açan avukatların yaptığı açıklamalar kapsamında Danıştay’ın yönetmeliği tamamen iptal etmesi gerektiği vurgulandı.

Türkiye genelinde ruhsatsız ve imar planında belirtilmedenyapılan baz istasyonları, Danıştay’ın kararıyla, yapımları durduruldu. Türkiye’ninbirçok bölgesinde aynı yönetmelik dikkate alınarak yapılan baz istasyonlarının,yeni dönemde imar planına ve ruhsata tabi tutulması düşünülmektedir.

Çevre ve ŞehircilikBakanlığının Yönetmeliği Geçici Olarak Durduruldu!  

Baz istasyonlarının yapımına ilişkin rahatsızlıklarınımahkeme yoluyla dile getiren, belde sakinleri, Danıştay’a açıkları davasonucunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, baz istasyonlarının yapımınailişkin yönetmeliğinin kısmi olarak durdurulmasını sağladılar.

Yönetmeliğe göre ruhsatsız ve herhangi bir izne tabi olmadanyapılabilen baz istasyonları, Danıştay’ın emsal kararı sayesinde artıkimar iznine ve ruhsata tabi tutulacak. Şimdilik Danıştay tarafından kısmiolarak durdurulan yönetmeliğin ilerleyen tarihlerde tamamen iptal edilmesibeklenmektedir. Son yıllarda birçok farklı bölgede baz istasyonlarına ilişkin şikayetlerartış göstermekteydi.  

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

İdare Hukuku Haberleri