Danıştay Tescil Sorgulama Konusunda Emniyet Birimlerini Hatalı Buldu

Danıştay Tescil Sorgulama KonusundaEmniyet Birimlerini Hatalı Buldu

Ülkemizde son dönemdegiderek artan çalıntı lüks arabaların motor şasi numaralarını çalarakdolandırıcılık yapmak pek çok kişinin canını yakmaya devam ediyor. Budolandırıcılık türünde kullanılamaz hale gelip perte çıkmış arabaların motorşasi numarası sökülüyor ve yerine çalıntı lüks arabaların motor şasi numaralarıyerine takılıyor. Bu işleme dünyada olduğu gibi ülkemizde de “change”adı veriliyor.

Bu şekilde satın aldığı otomobilde daha önce “change” dolandırıcılık yöntemi yapıldığını bilmeden, internet üzerinden veya oto pazarından bu şekilde şasi numarası değiştirilmiş araba satın alanlar, dolandırıldıklarından bihaber bir şekilde araçlarını kullanmaya devam ediyorlar.

Bu kapsamda motor şasi numarasının ne tür bilgiler içerdiğine de bir kez daha değinmek gerekiyor. Her araçta bulunan motor şasi numarası; aracın üretildiği ülkeye, üretici firmaya, üretildiği fabrikanın adına, aracın tipine, aracın sahip olduğu motorun tipine, aracın kasa tipine, aracın üretim yılına ve hatta fabrikadan kaçıncı sırada çıktığına kadar söz konusu araç hakkında detaylı bilgileri içeriyor.

Araç motor şasi numaralarından söz konusu olan otomobil veya diğer taşıtlara dair tüm bilgileri öğrenmek mümkünken, daha önce şasi numarası ile oynanmış yani “change” dolandırıcılık yöntemi uygulanmış olan araçlar Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şube Müdürlüğü tarafından yeni sahipleri adına tescil ediliyor.

Bu kapsamda gerçekleştirilen uygulamalarda satın aldığı arabanın “change” edildiğini bilmeyen vatandaşa, daha sonraki süreçte arabasının change edildiğini söyleyerek el konuluyor. Hal böyle olunca da emniyet tescil işlemleri sonunda arabasının şasi numarasının değiştirildiğini görev vatandaş söz konusu aracı satın aldığı esnada vermiş olduğu paralar üzerinde de hak iddia edemiyor. Vatandaşların bu şekilde yaşadığı mağduriyete Danıştay 15. Daire tarafından emsal niteliğinde bir karar verildi.

“Change” Araç Sahibinin Zararını İdare Karşılasın

Danıştay 15. Dairesi emsal bir karara imza atarak Şanlıurfa’da yaşananolayda dikkat çekici bir hüküm verdi. Bir vatandaş 15 bin 300 lira satın aldığıotomobili Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’nde tescilettirdi. Daha sonra aracını kullanmaya devam eden vatandaş bu olaydan yaklaşık2 yıl sonra Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından arandı.

Aracının incelemeye alınacağının bildirilmesinden sonra yapılan incelemede araca ait tüm belgelerin sahte olduğu ortaya çıktı. Vatandaş el konulan aracına karşı uğradığı zararın karşılanması talebiyle Şanlıurfa İdare Mahkemesine dava açtı.

Yerel mahkeme bu başvuruyu reddetti. Bunun üzerine Danıştay 15. Daire, kamu hizmeti eksik veya kötü yürütülmekteyse veya bu faaliyet hizmet gerekleriyle bağdaştırılamayacak nitelikteyse, idarenin hizmet kusurlu yürüttüğünün kabulü zorunludur diyerek yerel mahkeme kararını bozdu.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

İdare Hukuku Haberleri