Tüm Sürücüleri Yakından İlgilendiren Karar!

Tüm Sürücüleri Yakından İlgilendiren Karar! Geçtiğimiz günlerde mahkeme tarafından verilen bir karar tüm sürücüler için emsal değeri taşımaktadır.

Trafik uygulama noktalarında, araç muayene kontrolleri yapılırken, Emniyet Genel Müdürlüğünün sistemi üzerinden, araç muayene bitiş tarihleri sorgulanabilmektedir.

Tüm Sürücüleri Yakından İlgilendiren Karar!

Sistem üzerinden eğer muayeneye ilişkin gecikme uyarısı alınıyorsa, sürücülere belirli miktar idari para cezası uygulanmaktadır.

Emniyet Genel Müdürlüğünün sistemi üzerindengeçtiğimiz günler önemli bir açık tespit edildi. Araçların ilk tescil tarihiolarak, fabrikadan çıktığı tarihler sisteme eklendiği için daha muayene tarihidolmayan bir araca idari para cezası uygulandı. Sürücünün itirazıüzerine mahkeme tarafından bu aksaklığın giderilmesi için emsal niteliğinde birkarar verildi.

İlk muayene tarihi olarak, aracın fabrikadan çıkış tarihideğil, trafiğe çıktığı ilk tescil tarihinin uygulanması gerektiğine yönelikkarar sayesinde, birçok araç sahibi süresi dolmadan ödediği muayene ücretlerinigeri alabilecek.

Avukatın DikkatiSayesinde Ceza Ödenmedi!

İstanbul’da geçtiğimiz aylarda yaşanan bir olay sayesinde,Emniyet Genel Müdürlüğü sitemindeki önemli bir açık giderilmiş oldu. PolNetsistemi üzerinden araçların muayenelerinin bitiş tarihisorgulanabilmekteydi. Ancak, sistem üzerinde birçok aracın fabrika çıkış tarihiilk tescil tarihi olarak yüklendiği için muayene tarihi gelmeden araçlara cezakesildi.

İstanbul’da bir şirkete ait sıfır km araç, trafik kontörlünetakılarak muayene tarihi geçmemesine rağmen idari para cezasına çarptırıldı. 13Nisan 2018 tarihinde tescil ettirilen araç, 23 Mart 2019 yılında trafikuygulamasına sokularak, aracın muayene tarihinin geçtiği belirlendi. İlk tesciltarihinden itibaren aracın 13 Nisan 2019’da muayene süresinin dolduğunu iddiaeden sürücü, tüm çabalarına rağmen idari para cezasına çarptırıldı. Durumuöğrenen şirket avukatı, Küçükçekmece Sulh Ceza Mahkemesine başvurudabulunarak, aracın ilk tescil tarihinin baz alınmasını talep etti. Mahkemede verilenkarar, tüm sürücüler için emsal teşkil etmektedir. PolNet üzerinden girilenbilgilerin bundan sonra ilk trafik tescil tarihine göre yapılmasıgerekmektedir.

Araç İlk tescilTarihine Dikkat Edin!

Emniyet Genel Müdürlüğü, araç muayene sorgulama sistemindebirçok aracın, ilk tescil tarihi olarak fabrika çıkış tarihi baz alınmış. Tesciltarihi olarak, fabrika çıkışının alınması çoğu araçta muayene tarihigecikmediği halde ceza kesilmesine neden olmaktadır.

İstanbul’da özel bir şirketin avukatı sayesinde bu durummahkeme kararıyla düzeltilmiştir. Ancak, sürücülerin ilk tescil tarihiolarak, araçlarının hangi tarihe sahip olduğunu bilmeleri gerekmektedir. Benzersorunlarla karşılaşan kişilerin ilk tescil tarihine göre mahkemenin vermişolduğu kararı emsal göstererek, idari para cezasından kurtulabilir.  

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

İlkay Hukuk Haberleri