Yargıtay’dan İşe girerken yanlış beyan Fesih nedeni

Yargıtay’dan İşe girerken yanlış beyan Fesih nedeni, Yargıtay'dan emsal karar, İşe girerken yanlış beyan kovulma nedeni, Yargıtay'dan kıdem tazminatı kararı

Yargıtay’dan İşe girerken yanlış beyan Fesih nedeni mi? Yargıtay, işe girerken yanlış beyanda bulunan işçi hakkında emsal karara imza attı. Bursa’da işe girişte kendisi hakkında işverenine yanlış beyanda bulunduğu gerekçesiyle işinden kovulan çalışan hakkında verilen karar Yargıtay’dan döndü.

Yüksek Mahkeme, işe giriş sırasında kendisi ile ilgili olarak yanlış beyanda bulunan çalışanın, iş sözleşmesinin işveren tarafından tek taraflı feshedilmesini haklı buldu.

Yargıtay’a konu olan davaBursa’da görüldü. Bir işçi işe girişinde işverenine kendisi hakkında yanlış beyandabulundu. Daha önce karışmış olduğu adli bir olaydan dolayı denetimli serbestlikcezası alan işçi bu durumu işvereninden saklayarak işe girdi. Bir süre sonraişverenin söz konusu çalışanının daha önceden denetimli serbestlik cezasıaldığını öğrendi. Bunun üzerine işveren, kendisinden bu gerçeği saklayarak işegiriş esnasında yanlış beyanda bulunan çalışanının iş sözleşmesini tek taraflıolarak feshetti.

İşvereni tarafındançalıştığı işten kovulmasının ardından söz konusu vatandaş, İş Mahkemesi’ne davaaçarak, işe iade edilmesi talebinde bulundu. Davalı işveren ise davacı hakkında“kullanmak amacıyla uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veyabulundurmak” iddialarıyla daha önce soruşturma geçirdiğini tespit ettikleriniöne sürdü.

Kamu davasınınertelenmesine dair kararın mevcut durumda bulunmasına rağmen, davacı olan eskiişçisisin yanlış beyanda bulunarak işvereni yanıltması gerekçesiyle işsözleşmesinin feshinin haklı nedene dayandığını ifade eden davalı işveren,mahkemeden davanın reddi talebinde bulundu.

Bölge Adliye Mahkemesi İşçiyi Haklı Buldu

Bursa’da yerel İşMahkemesi’nde görülen davada hâkim, taraflar arasında imzalanan sözleşmeninesasında ahlak ve iyi niyet kurallarının geçerli olduğunu vurgulayarak davayıreddetti. Bunun üzerine davacı istinaf mahkemesine başvurdu. Davacının istinafbaşvurusu üzerine harekete geçen Bölge Adliye Mahkemesi, iş sözleşmesine sonverilen işçiyi haklı buldu.

Bölge Adliye Mahkemesi’ninaldığı kararda, “Kamu davasının açılmasının ertelenmesi” kararı niteliğiitibarı ile mahkûmiyet hükmü değildir” denildi. Dolayısıyla anılan suça ilişkindavacı olan işçi hakkında herhangi bir ceza davasının söz konusu olmadığınadikkat çekilen kararda, işveren tarafından gerçekleştirilen iş sözleşmesinin,haklı sebebe dayandığına yönelik mahkeme kabulünün isabetsiz olmasıgerekçesiyle davanın kabulüne karar verildi.

Yargıtay’dan İşe girerken yanlış beyan Fesih nedeni

Bursa’da yaşanan olayailişkin dava; önce yerel İş Mahkemesi’nde, daha sonra Bölge AdliyeMahkemesi’nde görüldükten sonra tarafların başvurusu üzerine son olarak Yargıtay’ınönüne geldi. Söz konusu davada son noktayı koyan Yüksek Mahkeme, Bölge AdliyeMahkemesi’nin imza attığı kararı ortadan kaldırdı. Yargıtay’ın bu kararında şuifadelere yer verildiği görüldü:

“İş Kanunun 25/II-a maddesigereğince iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarındanbiri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunlarınkendisinde bulunduğunu ileri sürerek ya da gerçeğe uygun olmayan bilgiler veyasözler söyleyerek iş vereni yanıltması haklı nedenle derhal fesihsebebidir”  denilerek ilgili kanunmaddesine dikkat çekildi.

Dolayısıyla davalı işyerinde gerçekleştirilen iş akdinin yenilenmesi sırasında başvuru formudoldururken herhangi bir suçtan dolayı yargılandınız mı, hakkınızda verilmişbulunan mahkûmiyet hükmü veya halen devam eden ceza davası bulunup bulunmadığısorularına hayır cevabı vermesinin altı çizildi. Fakat işverenin daha sonradavacı hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma kararı ile kullanmakamacıyla uyuşturucu ve uyarıcı madde kabul etmek veya bulundurmak suçundan kamudavasının açılmasının ertelenmesine ve bir yıl süreyle denetimli serbestliktedbiri uygulanmasına dair karar verildiğini tespit ettiği ifade edildi.

İyi Niyet Kurallarını İhlal Etti

Yargıtay, konuya ilişkingörülen davada, davacı durumunda olan işçinin söz konusu işe giriş formundakendi hakkındaki kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararını işverenindengizlediğine dikkat çekti. Bu hareketle davacı işçi, İş Kanununun ilgili maddelerindeaçık bir şekilde belirtilen ahlak ve iyi niyet kurallarına uygun davranmadığıve işverenin iş sözleşmesini feshetmesinin haklı olduğunun anlaşılmış olduğuifade edilerek davanın reddi gerekirken yazılı şekilde kabul edilmesi kararınınhatalı olup bozmayı gerektirdiği açıklandı.

Bunun üzerine Bölge AdliyeMahkemesi’nde verilen kararı bozan Yargıtay, işe giriş başvuru formudoldurulmasıyla ilgili olarak emsal bir karara imza attı. Buna göre işbaşvurusu sırasında doldurulması gereken formda kendisi hakkında yanlış beyandabulunan işçi, işveren tarafından haklı sebep gösterilerek derhal iştenatılabilecek.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

İş Hukuku Haberleri