Koronavirüs Sonrası Yeni Tartışma! Yıllık İzin Israrı Mahkemede Bitebilir

Koronavirüs Sonrası Yeni Tartışma! Yıllık İzin Israrı Mahkemede Bitebilir. Covid – 19 salgının ülkemizde hızla yayılmaya başlamasının ardından faaliyetlerine ara vermek zorunda kalan pek çok işletme personellerinin yıllık izinlerini kullandırma yoluna başvurdu. Bazı işletmeler tarafından personellerinin gelecek yıla ait yıllık izinlerini de uzayan salgın süreci boyunca kullanmalarını istemesi ise tartışma yarattı. Birçok çalışan tarafından işletmelerin yıllık izin kullanmalarına yönelik yaptıkları taleplerin kanunlara uygun olup olmadığı ise merak edilmeye başladı.

Koronavirüssalgının dünya gelinde etkileri tüm hızıyla devam ederken Türkiye’de yeniönlemler ve tartışma yaratan bazı konular gündem olmaya başladı. Sosyal veekonomik hayatı doğrudan etkileyen söz konusu virüs salgını kapsamındaişverenler tarafından çalışanların yıllık izinlerini bu süreçte kullanmalarınıistemeleri ise gündemde farklı bir tartışmanın doğmasına neden oldu.

Yıllık İzin Süresi İşveren Tarafından Belirlenebilir

Küreselekonomiden başlayarak ülkelerin kendi ekonomilerinde de ciddi hasarlar vermeyebaşlayan Koronavirüs salgını, özellikle yerel işletmeler için mikro düzeyde çokdaha ciddi etkiler yarattı. Faaliyetlerine salgın nedeniyle şimdilik belirsizsüre ara veren birçok işletme tarafından personelleri için bu süreçte mevcutyıllık izinlerini ve gelecek yıla ait yıllık izinlerini de avans olarakkullanmalarını istemesi ise tartışma yarattı.

Konuyailişkin uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda ise işveren tarafından yıllıkizin süresinin belirlenmesinin yasalara uygun olduğu belirtiliyor. Bir yılıaşkın süredir çalışan personellerinin salgın hastalık nedeniyle işverentarafından yıllık izne gönderilmesinin mümkün olduğuna dikkat çekiliyor. Ancakburada dikkat edilmesi gereken temel konular SGK primlerinin yıllık izinsürecinde yatırılması ve aylık kazancında kesinti yapılmamasını kapsar. Diğeryandan yıllık izin bölünmeyerek çalışanın inisiyatifine göre parçalı olarak dakullanılabilir.

Ücretsiz İzin Tek Taraflı Verilemez

Yıllıkizin kullanımına ilişkin işveren tarafından bu hakkın kullandırılması mümkünkenücretsiz izin ise tek taraflı olarak gerçekleştirilemiyor. Yani işverentarafından Koronavirüs nedeniyle ücretsiz izin teklifi edilebilir. Ancak buteklif tek taraflı olarak değil, işçinin de yazılı muvafakati gerekecektir. Koronavirüssalgını kapsamında faaliyetlerini durduran işletmelerin personelleri ile yıllıkizin ve ücretsiz izin tartışmalarının başlaması konunun zaman zaman yargıyataşınmasına neden oluyor.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

İş Hukuku Haberleri