Üst Düzey Yöneticinin Fazla Mesai Ücreti Alamayacağına Hükmetti

Yargıtay Üst Düzey Yöneticinin Fazla Mesai Ücreti Alamayacağına Hükmetti. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından dikkat çeken emsal niteliğinde bir karara imza atıldı. Bir iş yerinde müdür olarak görev yapan üst düzey yöneticinin fazla mesai ücreti alamayacağına hükmeden kararda, iş yerinde yönetici konumunda olan çalışanın, çalışma gün ve saatlerini kendisi tarafından belirlendiği ve görev, sorumluluklarını gerektirdiği ücretinin ödenmemesi durumunda, fazla çalışma ücretine hak kazanamayacağına dikkat çekildi.

Yargıtay’dangelen bu kararın ardından benzer durumda olan pek çok çalışan için söz konusukarar emsal teşkil ediyor. Somut olayda emsal kararın alınmasına neden olandavada ise bir akaryakıt istasyonunda işletme müdürü olarak görev yağan kişininbaşvurusu etkili olmuştur.

İş Yeri Müdürü ve Yönetici Fazla Mesai Ücreti Alamaz

Akaryakıtistasyonunda işletme müdürü olarak görev yapan bir çalışan, işten ayrılışınınardından 5. İş Mahkemesine başvuruda bulundu. Haftanın her günü hafta içi 08.00– 21.00, hafta sonları ise 10.00 – 19.00 saatleri arasında çalıştığını ifadeeden çalışan fazla çalışma alçağı olduğu ve tahsil edilmesini talep etti.Davalı taraf ise zaman aşımı definde bulunmasının ardından, davacının yöneticikonumunda olduğu ve aynı zaman da imza yetkilisi olarak, çalışma saatleriniserbestçe belirleyebileceği ve buna ilişkin unsurlarla davanın reddini savundu.

Davakapsamında davacı çalışan işyerinde haftada 18 saatten fazla çalışma yaptığı vedavalının davacının yaptığı fazla mesai ücretini ödediğini ispat etmemesinedeniyle davanın kabulüne karar verildi. Bunun üzerine karar temyiz edildi vearaya Yargıtay girdi.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Devreye Girdi

Davanınkabul edilmesinin ardından temyiz yoluna giden davada Yargıtay 23. HukukDairesi, üst düzey yöneticilerin fazla mesai ücreti alamayacağına hükmederekmahkeme tarafından verilen kararı bozdu. Mahkemenin ise ilk kararındadirenmesinin ardından Yargıtay Hukuk Genel Kurulu devreye girdi.

YargıtayHukuk Genel Kurulu tarafından işyerinde yönetici pozisyonunda ve işveren vekilikonumunda olan çalışanın, çalışma saatlerini belirleyebileceği için fazla mesaiücretine hak kazanamayacağı ifade edildi. Bu nedenle Yargıtay direnme kararınıbozarak emsal niteliğinde bir karara imza attı.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

İş Hukuku Haberleri