Yargıtay'dan Müşteriden Para Alıp Kendi Kredi Kartı İle Ödeme Yapan Kasiyere Emsal Karar

Yargıtay'danMüşteriden Para Alıp Kendi Kredi Kartı İle Ödeme Yapan Kasiyere Emsal Karar

Yüksek mahkemeye konu olan davada, çalıştığı giyimmağazasında nakit alışveriş yapan müşterinin parasını alıp, onun adına kredikartı ile ödeme yapan kasiyer işten çıkarıldı. Yargıtay'ın emsal kararındakasiyerin kıdem ve ihbar tazminatı alamayacağına hükmedildi.

Ünlü bir giyim markasına ait mağazada, kasiyer olarakçalışan genç işçi, bir müşterinin nakit olarak ödediği parayı alıp, alınanürünün ücretini kendi kredi kartından tahsil etti. Müşterinin nakit parasınıaldıktan sonra aynı ücreti kredi kartı ile ödeyen çalışanın bu hareketindenhaberdar olan mağaza yönetimi, kasiyeri kıdem ve ihbar tazminatını ödemedenişten çıkardı.

Tazminat Talebiyle İşMahkemesine Başvurdu

Giyim mağazasının yönetiminin iş sözleşmesini haksızfeshettiği iddiasıyla 2. İş Mahkemesi'ne kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesitalebiyle dava açan kasiyer, bunun yanı sıra haftanın 6 günü, günde ortalama 12saat çalıştığını fakat fazla mesai ücretinin ödenmediğini, 14 günlük yıllıkizin ücreti alacağının da işveren tarafından kendisine ödenmediğini öne sürdü.Bunun yanı sıra iş sözleşmesinin haksız ve hukuken geçersiz feshedildiğinibeyan eden davacı kasiyer, kıdem tazminatının, ihbar tazminatının, fazla mesaiücretinin, ve yıllık izin ücretinin tahsiline karar verilmesini talep etti.

İş Mahkemesi'nde görülen davada, mahkemeye savunmasını sunandavalı işveren ise, davacının iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedildiğinisavundu. Davalı işveren, davacının bir müşterinin nakit olarak yaptığıalışverişte nakit parayı kendi tasarrufuna aldığını ve alışveriş bedelini dekendi kredi kartından ödeyerek kendisine kredi avantajı sağladığını öne sürdü.Bu hareketin mağazada yapılan kontroller ile tespit edildikten sonra ilgilitutanaklara da geçirildiğini beyan etti.

Davalı mağaza yönetimi, davacı kasiyerin söz konusueyleminin 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25. maddesinde yer alan bağlılık vedoğruluğa uymayan davranışlar arasında yer aldığını belirten davalı, bunun yanısıra davacının tüm yasal hak ve alacaklarının kanuna uygun süre içindeödendiğini, haftada 45 saati aşan çalışmalar karşılığı fazla mesai ücretinindüzenli olarak ödendiğini belirtti.

Yargıtay'dan Müşteriden Para Alıp Kendi Kredi Kartı İle Ödeme Yapan Kasiyere Emsal Karar

Dava dosyasını inceleyen yerel mahkeme davanın kısmen kabulüne karar verince , kararı davalı temyiz etti. Bunun üzerine devreye giren Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, emsal niteliğinde bir karara imza attı.

Alınan kararda; ilk derece mahkemesinin "nakit parayı alıp kredi kartıyla işlem yapması uygulamasının işyerinde sürekli uygulandığını, tanık beyanları ile dosyaya yansıdığı ve bu şekilde yüze yakın işlem yapıldığının, bu durumun maaşların 3 ay gecikmesi nedeniyle uygulandığını ve işyerinin bir uygulaması haline geldiğinin tanık beyanları ile ifade edildiği" gerekçesiyle işçi lehine kıdem ve ihbar tazminatına hükmedilmişse de bu gerekçenin yerinde olmadığı ifade edildi.

İşçinin işyerinde yapılan nakit ödemeyi alıp kendi kredikartı ile ödeme yapmasının doğruluk ve bağlılığa aykırı olduğuna dikkat çekenYüksek Mahkeme bu durumun işverenin güveninin kötüye kullanılması olduğunu,başkalarının da bu şekilde davranmış olmasının eylemin niteliğinideğiştirmediğini vurguladı. Bu gerekçeyle tazminat taleplerinin kabulününhatalı olduğu belirtilen karar, oy birliği ile bozuldu.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

İş Hukuku Haberleri