İş Kazasında Kimler Dava Açabilir?

İş Kazasında Kimler Dava Açabilir? İş kazası gibi önemli durumlarda, kazaya uğrayanın hakkını kazanması için belirli prosedürleri yerine getirmesi gerekmektedir. Öncelikle iş kazası tanımına uygun şekilde gerçekleşmiş olmalıdır.

Ardından iş kazası davasının açılması için iş kazası tazminat sürecinde pek çok aşama ve uğraş gerektiren uzun bir süreç söz konusudur. Davanın açılması ve yürütülmesi alanında uzman avukatlar tarafından yapılması iş kazasına uğrayan mağdurun çıkarına olacaktır.

İş Kazası Hangi Durumlarda Geçerlidir?

İş kazasısadece işte gerçekleşen kaza olarak adlandırılmaz. İş kazasını oluşturanbelirli durumların içinde olması gerekir. Bunlar;

  • İşçinin iş yerinde çalıştığı esnada,
  • İşveren tarafından verilen işi yaptığı sırada,
  • İşveren tarafından iş ile ilgili bir yeregönderildiği sırada,
  • İşveren tarafından gerekli görülen ve kullanılanya da sürülen taşıt içinde olunması durumlarında,

oluşan kazalar iş kazası olaraknitelendirilir. Bu durumlarda işçinin bedensel veya ruhsal hasara uğraması işkazası olarak geçer ve hemen hukuki sürecin başlatılması gerekir. Öncelikleişveren çalışanlarının güvenliğini sağlamamış veya yasal yükümlülükleriniyerine getirmemişse koşulsuz olarak zarardan kaynaklı mağduriyeti gidermekdurumundadır. Sosyal güvence bakımından işçinin hayati tehlike arz eden işyerinde çalışması durumunda, işveren haksız bulunmakta ve hakkında yasal işlembaşlatılmaktadır.

İş Kazasında Nereye Dava Açılır?

İş kazası yaşandığında işyerininolduğu bölgenin iş mahkemesine açılır. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu’na kazayıtakip eden üç iş günü içerisinde bildirilmelidir. Eğer bu bildirimsağlanmıyorsa, e-devlet üzerinden de bildirimde bulunulabilir.

İş Kazası Davasını Kimler Açabilir?

İş kazası davasını açacak kişiler, kazadan dolayı birinci derecedenmağdur olan çalışanın yanı sıra kaza ile hayatını kaybetmiş çalışanındesteğinden mahrum kalmış kişilerce de açılabilir. Manevi tazminat davasını isesadece iş kazasına maruz kalmış kişiler açabilmektedir. Eğer manevi tazminatdavası açılmadan kazaya uğrayan kişi yaşamını kaybetmişse dava açma yetkisimirasçılarına geçmemektedir. Fakat ölümünden önce manevi tazminat davasıaçılmış ve kişi bu süreçte yaşamını kaybetmişse mirasçıları davayı devamettirebilirler.

İş Davası Kimlere Karşı Açlılır?

İş kazasına sebep olan kişilere açılabilir. Burada, işverenin yanı sıra işle ilgili gerekli önlemleri almakla sorumlu ama bunları gerçekleştirmemiş kişilere de dava açılabileceğinin bilinmesi önemli bir noktadır.

Zarara uğrayan işçi tüm zararının tanzimini bütün sorumlulara yöneltebilir. Bu yöneltmenin avukat vasıtası ile yapılması tavsiye olunur çünkü iş kazaları uzun davalara dönüşebilmekte ve çoğunlukla işçiye karşı büyük şirketlerin avukatları tarafından savunma yapılmaktadır.

İş Kazası Davasında Talep Edilecekler

Maddi ve manevi olarak ikiyeayrılan talepler şu şekilde sıralanabilir;

  • Tedavi giderlerinin karşılanması,
  • Çalışmamaktan oluşan maddi sorunlar,
  • İş görmezlik raporu aldıysa ileride doğacaksorunların temini,
  • Manevi yıpranmanın telafi edilmesi.

İş Kazası Nedeniyle Davası Açmanın Süresi Nedir?

İş kazasının bildirim tarihinden itibaren 10 yıllık bir süre içerisinde dava açılabilir.

Önemli olan husus, iş kazasına takiben üç iş günü içerisinde mutlaka bildirim yapmak gerektiğidir. Aksi halde işçi dava talebinde bulunma hakkını yitirmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

İş Kazası Haberleri