Mahkemeden Ev Sahiplerini Üzecek Emsal Karar

Mahkemeden Ev Sahipleri Hakkında Emsal Karar. Kiracı tarafından boşaltılan evin anahtarını ev sahibine vermek isteyen kişi, ev sahibinin anahtarı almak istememesinin ardından yargı yoluna başvurdu. Bölge mahkemesine kadar giden davada, mahkeme tarafından emsal niteliğinde bir karara imza atıldı. Emsal kararın verilmesine neden olan somut olay ise bir kişinin iş değişikliği nedeniyle kira sözleşmesini iptal ederek taşınmak istemesi olmuştur.

Taşınmak zorunda kalan kiracı, kira sözleşmesini feshederekevi boşalttı. Ardından evin anahtarını ev sahibine bir türlü ulaştıramayankiracı, bu süre zarfında su, doğalgaz ve elektrik faturaları ile karşılaştı. Evsahibi tarafından faturaların ödenmediğinin ileri sürülmesinin ardından kiracıolayı mahkemeye taşıdı. Mahkemede ev sahibi il dışında olduğu için anahtarıalmadığını ifade ederken, kiracı ise mülk sahibinin anahtarı almaktankaçındığını ifade etti.

Yerel Mahkeme DavayıReddetti

İş değişikliği nedeniyle kirada oturduğu evden taşınmakzorunda kalan bir kiracı, evi boşaltmasının ve kira sözleşmesini feshetmesininardından evin anahtarını ev sahibine bir türlü ulaştıramadı. Bu sürede gelenfaturaların da ev sahibi tarafından kiracıdan istenmesi ise olayın yargıyataşınmasına neden oldu.

Ev sahibi İstanbul’da olduğu için anahtarı teslimalamadığını belirtirken, kiracı ise evinin anahtarını almaktan kaçındığınıifade etti. İlk derece mahkemesi tarafından davanın reddedilmesinin ardındandavacı tarafından karar istinafa götürüldü. Bölge Adliye Mahkemesi ise emsalniteliğinde bir karara imza attı.

Bölge MahkemesindenEv Sahipleri İçin Emsal Karar

Davanın görüldüğü ilk mahkeme tarafından davanın reddedilmesinin üzerine bu karar üst mahkemeye taşındı. Yaşanan somut olaya ilişkim Bölge Adliye Mahkemesi tarafından verilen kararda, kiracı ve ev sahibi arasında imzalanan 3 yıllık kira sözleşmesinin, kiracı tarafından ihtarname ile feshedildiği görülmüştür. Mülkün tahliye edilmesine rağmen anahtarın kiralayan tarafından karşı tarafa teslim edilememiştir.

Mahkemeden Ev Sahipleri Hakkında Emsal Karar

Türk Borçlar Kanunun ilgili maddelerince anahtarı almaktankaçınan mülk sahibi alacaklının temerrüdü ortaya çıkmıştır. Dilekçede ilerisürülen gerekçenin anahtar tesliminden kaçınmak için haklı bir neden olmadığıgerekçesi ile Bölge Adliye Mahkemesi tarafından istinaf istemininreddedilmesine karar verilmiştir. Bu kararla benzer durumda olan kişiler içinemsal bir karara imza atılmıştır.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Kira Davaları Haberleri